ПОУКЕ

 

ПОУКЕ
 

 
VI
ИСТОМЕ
 
1. Питање: Због чега је рекао ава Пимен да су главне три [ствари]: Бојати се Господа, молити се Богу и чинити добро ближњему?[1]
2. Одговор: Бојати се Господа – старац је рекао због тога што страх Божији претходи свакој врлини. Јер, страх Божији је почетак мудрости (Пс.110,10), и без страха Божијег нико не може да постигне врлину, нити било шта добро: јер страхом Божијим се свако уклања од зла (Прич.Сол.16,6).
3. Молити се Богу – он је рекао будући да човек не може стећи врлину, нити шта друго добро учинити, као што сам рекао, чак и да због страха Божијег има жељу, уколико нема помоћи Божије. Увек су, дакле, потребни и наше старање и Божије садејство. Због тога човек у свему треба да се моли и умољава Бога да му помогне и да му садејствује у свакој ствари.
4. А – чинити добро ближњему – јесте љубав. Пошто онај који се боји Господа и који се моли Богу, очито само себи користи, и пошто се свака врлина усавршава љубављу према ближњему, старац је рекао да треба чинити добро ближњем. Јер, онај ко се Бога боји и ко му се моли, треба [још] и ближњем да користи и да му чини добро. Јер, као што рекох, то је љубав која је савршенство врлина, као што говори свети апостол (уп.Кол. З,14).
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Изреке отаца, Пимен 160, PG65, 361 А.

One Comment

  1. Savršene pouke.
    Slava Bogu