Брак и породица – домаћа црква

УВОДНА РЕЧ ПРИРЕЂИВАЧА

 

Аутор ове књиге је протојереј Глеб Каледа, професор и доктор геолошко-минералошких наука. Његов живот је био дуг и срећан, пун рада, опасности и лишавања.

Увек је радио са великом одговорношћу и не штедећи своју снагу. На опасности се навикао још од дечачких дана, када је, као члан прогоњене цркве, у Подмосковљу трагао за прогоњеним свештеницима и породицама оних који су због вере били ухапшени, када се трудио да им обезбеди скромну, али за њих спасоносну помоћ. Читав други светски рат провео је на фронту као обичан војник. Као прави Хришћанин, гледао је смрти у лице без страха, јер је иза ње видео вечни живот. Када је већ био у зрелим годинама одлучио је да понесе тешки крст тајног свештенства. Увек се са лакоћом и без оклевања одрицао свега што је сматрао сувишним за живот једне православне породице – одрекао се тражења лаког пута који води до успешне каријере и материјалног изобиља.

Имао је срећан породични живот. Оженио се ћерком свог стрељаног духовника, са којом су га спајале многе године духовног пријатељства и заједничке активности за добробит прогоњеног црквеног народа. Тај брак, који је био изграђен на чврстом и стабилном темељу, био је прави благослов у његовом животу. Њихово шесторо деце ушло је у домаћу, кућну цркву, а преко ње – и у Цркву, у којој су и данас, трудећи се за њу у границама својих могућности.

Окружен већ одраслом и децом која су тек стасавала, као и осталом омладином, о. Глеб је одлучио да за њих напише нешто попут упутства за породични живот. Тако је настала прва варијанта књиге “Домаћа црква”.

Иако је ово прво издање ” Домаће цркве”, књига већ има своју историју. Она је, у самиздатском издању, и под псеудонимом Г. А. Покојев, већ дуго позната читаоцима, и то у разним варијантама (пошто је аутор стално допуњавао и прерађивао текст). Овом темом о. Глеб се бавио буквално до последњих дана живота: он је 1994. год. започео циклус предавања о породичном животу, намењен младим Хришћанима; у том циклусу је, с једне стране, користио постојећи текст књиге, а са друге – уносио читав низ допуна у тај текст. Прочитавши књигу “Домаћа црква”, читалац ће и сам видети са каквом пажњом се о. Глеб односио према најсложенијим проблемима на које наилази Хришћанска породица у савременом друштву и видеће да је о. Глеб сматрао да је стварање домаће цркве најважнија основа за опстанак православног Хришћанина у Цркви и у свету.

* * *

Припремајући ову књигу, издавач је настојао да она обухвати све постојеће варијанте текста, укључујући и магнетофонске записе последњих предавања која је о. Глеб одржао. Истовремено, извршена су бројна скраћивања текста на оним местима где је о. Глеб обилно наводио статистичке податке и податке из дневне и периодичне штампе. Скраћујући такве наводе, ипак смо оставили све закључке и размишљања која је аутор поводом њих износио. У време главног рада на књизи, о. Глеб је имао у виду да су алармантни подаци о наталитету, алкохолизму, криминалу и сличним појавама практично недоступни масовној читалачкој публици, па је из тог разлога марљиво прикупљао све могуће податке. Данас се ти подаци могу наћи практично у свим часописима и сви они потврђују да је о. Глеб извео апсолутно правилне закључке.

 

3 Comments

  1. Dušanka Marković

    Molila bih odgovor na jedno pitanje. Šta se dešava kad pre sklapanja braka sveštenik pita buduće supružnike da li su se nekome obećali, a jedan od njih kaže da jeste?