Брак и породица – домаћа црква

ЗАКЉУЧАК

 

Као и сваки дар и благодат Божију, и брак треба поштовати и чувати у чистоти. За очување тога дара подједнако су одговорна оба супружника. На њих обоје се односе речи апостола Павла, које су, истина, изречене једним другим поводом, а ; гласе: ” Не занемаруј благодатни дар у себи, који ти је дат” (1. Тим. 4:14). Брак и породични живот подразумева и сталан труд који доприноси да се благодат, добијена приликом Свете Тајне венчања, разгорева и увећава, труд који доноси радост.

За православног Хришћанина породица представља његову домаћу цркву у којој се он усавршава, у којој се учи духовном животу и у којој друге учи духовном животу. Требало би да се трудимо да обезбедимо да се у једној фамилији вера преноси са поколења на поколење. Свакоме ко има породицу упућене су речи апостола Павла: ” Ти дакле, чедо моје, јачај у благодати која је у Исусу Христу; и што си чуо од мене пред многим свједоцима, оно предај вјерним људима, који ће бити кадра и друге научити” (2. Тим. 2:12).

Тако је Св. апостол Петар говорио Тимотеју, који је и сам, касније, проглашен за Апостола; и хришћанска породица је једно мало апостолско поље. За оне који живе у браку његове речи би могле да звуче овако:

“Богатство своје православне вере преносите на своју Децу да би она била способна да науче своје потомке, како би се ваше скромно, али највредније могуће богатство вишеструко умножило у вашем роду”.

 

3 Comments

  1. Dušanka Marković

    Molila bih odgovor na jedno pitanje. Šta se dešava kad pre sklapanja braka sveštenik pita buduće supružnike da li su se nekome obećali, a jedan od njih kaže da jeste?