ПУТ КА СПАСЕЊУ

 

ПУТ КА СПАСЕЊУ
 

 
ПОЧЕЦИ УЗЛАЖЕЊА КА ЖИВОМ БОГОЗАЈЕДНИЧЕЊУ
 
Утврдивши се унутра, обраћени сву силу ревности своје усмерава на дела самоисправљања од нечистота и страсти, на ослобађање сопствених снага и њихово укреељивање на богоугодно делање. Овај унутарњи рад обузима сву његову пажњу, узима му све напоре и свеколико време. По мери свога учења томе делању и, уједно, довођења у поредак и организовања свога душевног састава, човек природно све више улази у себе, сабира сс у својој унутарњости и полаже почетак неизлазном пребивању у себи. То је циљ почетног подвизавања – ступање у себе.
У исто време, чим човек почне да се утврђује у себи, мало помало открива се пред њим главни циљ за којим ваља ићи и који пре као да је остајао од њега скривен иза мноштва дела. Но, и само по себи је природно по мери свога удаљавања од области греха да до изражаја долази главно стремљење и тежња нашега духа, ради ширења чијега се круга и предузима сав тај рад. Тај циљ и то стремљење јесте – тежња ка Богу као врховном Добру. Ова тежња, пак, могућа је под условом да човек осети сладост живљења у Богу или да “окуси како је добар Бог”, и зато се не јавља одједном.
У почетку човека притиска страх: он служи као слуга, из дужности, по обавези коју је појмио у тренутку пробуђења. Потом страх гасне и, не ишчезавајући, уступа место сладости због служења Богу, чувству (осећању) пријатности због њега. Ова појава представља прву пројаву оживљавања душе за Бога, угледање свога светлог циља. Када се јави та тежња, она већ сама од себе почиње да нараста у истом оном поретку у коме се и родила. Ипак, не треба само чекати њу, а сам остати недејствен, не човек сам мора да делује на известан начин, да би, садејствујући, потпомогао што брже очитовање ове тежње. Уз то се у претходно описаном поретку одређује претежно унутарње (душевно) позитивно деловање, но и дела савршавана, уколико се буду савршила. без излажења из унутарњости, кадра су да помогну ову тежњу, да је повећају и оснаже, уз очекивање свега од Бога и окретањем свега у славу Божију.
То треба да буде дух целокупног указаног делања, иначе ће оно остати без плода, а – што је особито важно – човек неће моћи да изнесе своје бреме без те унутарње снаге, која се у њега улива. Тако претходни подвизи могу да развију тежњу према Богу, али их ка томе треба усмеравати унутарњим настројењем, које треба одржавати пролазећи кроз њих.

7 Comments

 1. Stari sajt je imao linkove za download knjiga, sto je jedna veoma korisna i bitna opcija jer korisnicima ovog sajta omogucava citanje i kad nisu online ili nemaju pristup internetu.

 2. Pomaze Bog!

  Cini mi se da ni jedna grafika na novom website-u nije dobro povezana na strani gde treba da se vidi.
  Na primer: Slika (grafika) na vrhu ove strane nije prikazana ( https://svetosavlje.org/put-ka-spasenju/SvetiTeofanZatvornik.jpg )

  Takodje, nema ni linkova za elektronske kopije knjiga koje su postojale ranije. Na primer, strana knjige ‘Starac Siluan’ ( https://svetosavlje.org/starac-siluan ) je na starom website-u imala link sa skeniranom knjigom u pdf formatu za download. Sada nema linka.

  Da li mozete to da popravite?

  P.S. Izbrisite ovu poruku nakon sto poravite, da ne bude konfuzije.

  Blagodarim unapred.

  • Библиотекар

   Брате, хвала за коментар. Књиге су са старог на нови сајт пребачене аутоматски и предстоји им коначно дотеривање што смо већ почели да радимо. Ово укључује и слике и додатне фајлове где буде потребе. Молимо вас за још мало стрпљења. Хвала!

 3. Gdje je deo “Saveti i upozorenja koja se tiču mladićkog uzrastae “? To je veoma važan deo za našu omladinu

  • Библиотекар

   Драги брате, које издање књиге имаш? Ми смо овде поставили шта је било у оригиналном издању.

   • Поштовани брате,
    Поднаслов “Савети и упозорења која се тичу младићког узраста ” колико видим није посебно издвојен у овом издању књиге коју је издала Светигора, већ се тај текст налази у оквиру поднаслова “Деловање на срце”. У издању коју је издао Образ Светачки/Очев Дом из 2013. године тај текст је посебно издвојен у оквиру првог поглавља књиге са наведеним поднасловом.
    Свако добро од Бога Вам желим.

    • Библиотекар

     Брате Угљеша, да ли би могао да сликаш или скенираш те странице из обе књиге које наводиш и пошаљеш на [email protected]? Хвала!