NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » NEBO NA ZEMLJI

NEBO NA ZEMLJI

 

NEBO NA ZEMLJI
 

13. SKRAĆENO JEVANĐELJE
 
U daljem toku Liturgije o. Jovan vidi hronološko podsjećanje cijelog zemaljskog života Spasiteljevog – kako se to tumači i drugim tumačima Liturgije:
„Liturgija je skraćeno Jevanđelje, slikanje zemaljskog života Isusa Hrista, ponavljanje Njegove Žrtve na Gologoti, vječni odlazak na klanje Agnjeca Božijeg, smrt Njegova za grijehe svijeta, podsjećanje na Njegovo vaskrsnuće i vaznesenje na nebo“.
I „da bismo bogougodno stajali za vrijeme Liturgije, neophodno je da znamo šta je njen predmet“, a taj predmet je „sav život Spasitelja od pelena pa do groba, od vaskrsenja do vaznesenja i slanja Duha Svetoga: tek tada će Liturgija potpnuo prožeti naš um i srce“.
Uopšte, svo „Bogosluženje naše Pravoslavne Crkve, – govori on, – ima za cilj da prikaže… sav tok domostrojiteljstva našeg spasenja od početka svijeta… Tako, večernja služba prikazuje blagost, premudrost i svemoćnost Božiju u stvaranju svijeta i čovjeka, blaženstvo čovjeka, pad čovjeka, obećanje Božije o njegovom iskupljenju kroz ovaploćenje Sina Božijeg, pripremu kroz proročanstva i nagovještaje za prihvatanje Iskupitelja“.
„Jutarnja služba prikazuje čuda domostrojiteljstva Božijeg u Starom Zavjetu, od Mojsija do dolaska Iskupitelja, i čuda novozavjetnog domostrojiteljstva u svetim ljudima Božijim“.
„Na kraju, Liturgija pokazuje Vladiku Novog Zavjeta u svoj svjetlosti, prikazujući Njegovo čovjekoljublje, istinu, pravdu, vjernost Svom obećanju i, na kraju, sav Njegov život od pelena do groba. Liturgija je sunce – u punom sjaju“.
U svojim zabilješkama i u dnevniku o. Jovan nije ostavio podrobno izložen paralelizam između života Hristovog i događaja koji taj život prikazuju na Liturgiji, zato što je on svima izvjestan. To je ukratko ovo.
Na proskomidiji se podsjećamo rođenja Spasiteljevog i stradanja Njegovih, početka i kraja „samoistrošenja“, umaljenja Iskupiteljevog. Na liturgiji oglašenih u pjesmi „Jedinorodni“ takođe se govori o ovaploćenju i raspeću. Poslije toga, mali vhod, Apostol i Jevanđelje predstavljaju pojavljivanje u svijetu na propovijed Gospoda i učenika Njegovih. Veliki vhod služi „da se podsjetimo Spasiteljevog puta sa Krstom do Golgote „iza vrata grada“ (Jevr. 13,12), zajedno sa razbojnicima, od kojih se jedan, blagorazumni, obratio Hristu: „pomeni me, Gospode, u Carstvu Svom“ – zbog čega se na ulazu i govori za sve: „da pomene Gospod Bog u Carstvu Svom“; dalje, – radi podsjećanja kako su Ga raspeli na krst, i kako su Ga Josif i Nikodim sa krsta snijeli – zato se i poslije ulaska u oltar tajno čita:
„Blagoobrazni Josif s drveta skinu“, „Vo grobe plotskim u adu sa dušom“, „Jako živonosac… pokaza se svijetli grob Tvoj“.
Dalje – pričešće i otvaranje carskih dveri predstavljaju vaskrsenje, javljanje Gospoda u obnovljenoj ploti, zbog čega se pjeva: „Tijelo Hristovo primite, istočnika besmrtnago vkusite“, a u oltaru se čitaju tajne vaskršnje pjesme: „Voskresenije Hristovo“, „Sveti se sveti se“, „O Pasha velija“.
Zatim sveštenik, kadeći sv. Darove, govori: „Voznesisja na nebesa Bože“ i poslije toga ih odnosi na žrtvenik, a hor već pjeva o prihvatanju Svetog Duha:
„Vidjehom Svjet Istini, prijahom Duha Nebesnago“[1]. Silazak Duha na sv. Darove može se vidjeti i u blagosiljanju predstojećih sv. Darova; a vaznesenje – u podizanju sv. Darova pred licima onih koji se mole sa riječima: „vsegda ninje i prisno i vo vjeki vjekov“, što nas podsjeća na blagoslov Spasiteljev koji je dao učenicima na Jeleonskoj gori, kada je obećao da će sa njima biti uvijek: Ja sam sa vama do kraja vijeka. Amin“.
Takva je, u glavnim crtama, paralela između Liturgije i života Spasiteljevog.
Ali, po svojoj zamisli i sadržaju, Liturgija je i blagodarna himna bogosluženja prvih hrišćana…
Drugim riječima, takve paralele su pobožno-poučne, pa čak i privlačne za um i srca; ipak – one nisu suština Liturgije…
 


 
NAPOMENE:

  1. „Vidjesmo Svjetlost istinitu, primismo (u sebe) Duha Nebeskog.“ (prim.prev.)

 

   

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *