НЕБО НА ЗЕМЉИ

 

НЕБО НА ЗЕМЉИ
 

ЧИТАОЦИМА.
 
Читаоче побожни! Богато и привлачно духовно благо се теби предлаже! Да би се заинтересовао овим, неопходно је да прочиташ барем један чланак из записаних мисли приснопомињаног угодника Божијег, оца Јована Кронштатског (Сергијева) о спаситељној Литургији, изабран из његових дјела. Он ју је сам називао “небо на земљи”. А шта може бити за хришћанина драгоцјеније, важније, блаженије од неба? У томе је – срце нашег живота! Али управо због важности предмета, а такође због великог обиља мисли и дубоког садржаја духовних преживљавања Божијег служитеља, књигу ову треба читати не само са уобичајеном пажњом, него и са религиозним благоговенијем, са молитвом, прекрстивши се. И требало би је читати и ишчитавати не само једном; тек тада ће бити могуће усвојити сво богатство његовог духовног искуства; тада ће се у потпуности открити душеспаситељна корист светих мисли и осјећања баћушкиних.
 
При томе треба знати да у нашој литератури бољег разјашњења духа и смисла Литургије нема уопште; а у иностранству – ништа ни налик томе.
 
Посебно драгоцјена књига треба да буде сваком пастиру; њему самом ће се открити велико благо; а тада он и другима може да га открије.
 
По молитвама Праведника пастира, о. Јована, да спаси и нас Господ на земљи – за Небо.
 
АРХИЕПИСКОП ВЕНИАМИН
 

   

Comments are closed.