ИЗДВАЈАМО

  БИБЛИОТЕКА

  • За шта би требало захваљивати Богу?


   И као што син показује захвалност свом оцу, ако га благовременим казнама васпитава у пристојности и уздржању, чинећи га тиме достојним чланом друштва, тако и хришћанин треба да буде бескрајно захвалан Богу на томе што га Он Својим промислитељским дејствима не само чисти од прљавштине греха, већ и чини достојним житељем Небеског града.
  • О љубави према непријатељима – Беседа на Јеванђеље по Луки (6, 31-36)


   Сетите се да је Господ дошао на земљу и био распет за сваког човека, а то значи да је дошао и био распет и за вашег непријатеља. И ужасните се ове силе љубави Божје и наше нискости, по којој ми човека – слику и прилику Божију – сматрамо својим непријатељем и спремни смо да му упутимо хиљаде клетви!
  • Монашки пут


   Једна од ствари коју, као игуман манастира, тражим код некога ко се интересује за монаштво: прво бих желео да га тестирам, да буде код нас месец-два, и да га упознам. Ако осетим да је он неко ко бежи из света, онда то није добар кандидат. Ако бежимо од света, манастир није добро место, зато што је манастир микрокосмос света.
  • Поклоњење Пресветој Богородици


   Поклањам се Теби, Пресвета Богородице, Која си нам Твојим рођењем показала Светлост истиниту, Царице неба и земље, Надо безнадежних, Помоћнице немоћних и Заступнице свих грешних.
  • Поклоњење Светој Тројици


   Поклањам се Теби, Пресвета, Једносушна, Животворна и Нераздељива Тројице, Оче, Сине и Свети Душе; верујем у Тебе и исповедам, славим, благодарим, хвалим, поштујем, величам Те и молим: помилуј ме, непотребног слугу Твога.
  • Бојте се зла као ватре!


   Бојте се зла као ватре. Не дозволите да вам дотакне срце чак и ако изгледа праведно или исправно. Без обзира на околности, не дозволите му да уђе у вас. Зло је увек зло.
  • Покушајте да живите тако да људи одлазе од вас утешени


   Ако желимо да неко победи себе и промени свој однос према нама, онда прво сами морамо потпуно избацити из срца свако непријатељство према њему. Тада ће Господ обавестити његово срце.
  • Љубав према непријатељима


   Да би срце могло истински да прашта и истински да воли, срце се мора променити. А променити сопствено срце није лако. То је снага. То је подвиг.

  RSS ФОРУМ СВЕТОСАВЉЕ

  ЛИСТА

  Листа Светосавље се гаси, замењује је Форум »

  Писац: Ivan Tasic - број порука: 1 – последња порука послата: 27.01.2020 00:29:23

  СА СВЕТИМ ИГЊАТИЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН

  Човек је као трава, и треба ли много да буде покошен? Један тренутак може сасвим да скрха његово здравље и обори тело или у гроб, или на одар мучне и дуготрајне болести. Јеванђеље нас учи да нас никаква невоља не може снаћи без воље Божје, учи нас да благодаримо Богу за све невоље које нам долазе на Његов миг. Са болесничког одра приносите благодарење Богу, као што га је приносио са хрпе смећа смрдљивим крастама прекривени Јов. Благодарењем се ублажава љутина болести. Благодарењем се болеснику пружа духовна утеха. Упућено и наслађено благодарењем, срце се обнавља силом живе вере. Озарен изненада светлошћу вере, ум почиње да сазерцава чудесни Промисао Божји, неуморно бдијући над свом, над свиме што је створено. Такво сазерцање доводи до духовног усхићења: душа почиње обилно да благодари, да славослови Бога, почиње да велича Његов Свети Промисао, да предаје себе Његовој светој вољи. Одар болести често бива место Богопознања и самопознања. Страдања тела често бивају узрок духовних наслада, а одар болести орошава се сузама покајања и сузама радости у Богу. За време болести испрва ваља себе принудити на благодарење Богу, а када душа окуси сладост и спокој који јој је пружен благодарењем, сама хита у њега, као у пристаниште. Хита она тамо, бежећи од тешких валова роптања, малодушности, туге.

  ПИТАЊЕ ПАСТИРУ

  • Да ли се духовност своди на пост?


   13. априла 2019.
   У вези сам са једном девојком већ пола године, и планирам да је женим. Међутим она је јако млада и жели да студира. Уз то је имала једну везу пре мене и изгубила је своје девојаштво, што ми додатно ствара много велики бол. Ја сам из побожне фамилије, постим сваки пост и одан сам Господу Богу. Да ли ћу имати успешан брак ако је оженим?
  • Колико „кошта“ спасење?


   12. априла 2019.
   Чини ми се да је у цркви увек више оних који би јефтино да прођу, а мање удовица које су спремне да дају и последњи динар ради небеског царства. С обзиром да моји приходи превазилазе моје потребе, у могућности сам да новчано помажем сиромашне и да прилажем цркви. Међутим, увек сам у дилеми да ли је то довољно.
  • Халал стандард и православни приступ


   12. априла 2019.
   Халал је стандард који је услов за извоз хране у исламски свет. Обележава га молитва муслимана пре почетка производње. Како ми православни треба да се односимо према таквим прехрамбеним производима?
  • Четрдесет дана на Велики Петак?


   28. марта 2019.
   Нашој драгој свекрви, мајци, баки... 40. дан пада баш на Велики петак пред Ускрс. У јако великој смо недоумици јер нам наш свештеник (ми живимо у Београду) саветује да то никако не дајемо тог дана, јер није по црквеним правилима, а свештеник из њеног краја, Блаце код Прокупља, каже да баш тог дана требамо да испоштујемо и обележимо 40. дан од њене смрти.
  • Хоћу да постим, а родитељи се буне


   28. марта 2019.
   Отац не жели да будем "фанатик" вере, па да идем сваке недеље у цркву или да постим цео пост. Успела сам да са њима постим прву недељу поста, али следећу недељу су већ почели да праве проблем, зашто морам сваке недеље да се причешћујем (пошто они не желе уопште). Трећу недељу поста сам прекинула телесно, зарад њих, да не би долазило до свађе.

  Одабир писма

  ПРОЛОГ

  1. 26. новембар по јулијанском календару

   На данашњи дан у нашој светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:
   – Преп. Алимпије Столпник.
   – Преп. Јаков Отшелник.
   – Преп. Стилијан.
   – Преп. Никон „Покајаније“.
   – Св. Инокентије Иркутски, чудотворац.

   Погледајте и Житије Светих за данашњи дан.

   9. децембра

  ПРАВИЛО ПОСТА

  pravilo-posta-b

  Данас се пости на води.


  ЧТЕНИЈА ИЗ СВЕТОГ ПИСМА ЗА МИРЈАНЕ

  dnevna-ctenija-b

   

  ИНав 11-12; Дап 10; Пс 49.

   

  Листа ознака појединих делова Светог Писма налази се ОВДЕ.