Ограничење јавних окупљања на 200 људи нема утемељење у закону, јер или имате епидемију и ванредно стање, па јавних скупова нема, или су дозвољени – па нема ограничења, казао је у интервјуу за Дан ректор Богословије Свети Петар Цетињски, протојереј-ставрофор Гојко...

О. Гојко Перовић: Идемо у литије, ове недеље, следеће недеље – до побједе!

Аутор: Весна Девић | 14 јуна, 2020

 

Ограничење јавних окупљања на 200 људи нема утемељење у закону, јер или имате епидемију и ванредно стање, па јавних скупова нема, или су дозвољени – па нема ограничења, казао је у интервјуу за Дан ректор Богословије Свети Петар Цетињски, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, оцјењујући да је таква мјера политичке природе и провидна игра појединих људи на власти да спријече литије.

Хапшење владике и свештеника, привођење Митрополита и остале поступке власти према Цркви у претходном периоду, Перовић види као непринципијелне мјере које су урушиле ауторитет саме државне власти, и показале их као изворе нестабилности и проблема.

“Литије ће, ако Бог да, бити организоване у складу с прописаним мјерама. Другим ријечима – организоваћемо их исто онако како су организована и друга јавна окупљања ових дана, на примјер: мирни грађански протест Не могу да дишем; прослава Дана независности, слободне шетње градским улицама и трговима, интензиван рад тржних центара и градилишта. Од раније се зна да је карактер литија миран, културан и радостан.

Зато не видимо ниједан разлог за бојазан да би наше литије, ни на који начин, могле угрозити здравље учесника или других грађана, а још мање да би могле угрозити јавни ред и мир”, рекао је свештеник Перовић.

Према његовим ријечима у СПЦ су свјесни како су неке од тих мјера донијете не из здравствених, него из чисто политичких разлога.

“Шта значи ограничење јавног скупа на 200 људи? Такав пропис нема утемељења у домаћем законодавству. Или имамо епидемију и ванредно стање – па нема јавних окупљања, или су јавна окупљања дозвољена – па нема ограничења. Ово је провидна игра појединих људи на власти да спријече литије – и ништа више”, сматра отац Гојко.

Одговарајући на питање да ли су Митрополија и епархије СПЦ у Црној Гори пријавиле одржавање литија, као јавних окупљања, и какав је одговор Управе полиције, Перовић каже да неке литије нијесу баш благовремено пријављене за ову недјељу, “или ако хоћете – полиција није имала нимало флексибилности да уважи и разумије један дан кашњења у пријавама (по пропису то треба учинити пет дана раније), па ћемо бити принуђени да при многим храмовима тога дана обављамо молебне без литије”.

“Али то је једна ситница, једна пролазна етапа, на народном путу, на благословеном путу – са кога нема назад. Идемо у литије, ове недјеље, сљедеће недјеље – до побједе. До Црне Горе – без једног лошег закона. Директору полиције Веселину Вељовићу се, у вези с најавом литија, омакао један непромишљен коментар препун нетачности (измишљена зараза која је, наводно, ишла баш преко литија) и двоструких аршина – али не вјерујем да ће ни полицији ни нама у Цркви, такав приступ бити релевантан за организацију литија”, истакао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Говорећи разлозима за одржавање литија, прота је казао да поред старих сада постоје и нови разлози и да је међу првима селективна правда током трајања епидемије, која је резултирала дискриминацијом Православне цркве у односу на остало грађанство.

“Ријеч је о злоупотреби тзв. здравствених мјера – како би се спријечили не само вјерски обреди, него уопште улазак грађана у храмове – што сматрамо антицивилизацијским и понижавајућим
односом према вјерницима. Друго, то је привођење и притварање свештеника и владика, без основа и мимо предвиђене процедуре – а опет под образложењем кршења тзв. здравствених мјера. А у њима, доследним читањем истих, нећете наћи основ ни разлог за такво понашање полиције.”

Истиче да је прикупљена обилна документација простог упоређења како се у истим или идентичним случајевима полиција понашала на један начин према свештенству, а на други према осталим грађанима.

“Збиља нам је, такав приступ, био најмање потребан у вријеме опште здравствене опасности. Наше понуде да сарађујемо, да на консултативном нивоу учествујемо у раду НКТ-а – остале су без одговора. Црквена помоћ упућена обољелима и здравственим институцијама је прећуткивана. Уопште узев, ова Влада се из петних жила трудила да игнорише и понизи Цркву у вријеме кад је требало највише да сарађујемо. И коначно, чекали смо мјесец одговор премијера Марковића на митрополитову понуду да се преговори о закону наставе. Добили смо одговор – рушење црквених објеката. По ком основу? По основу идеолошке и партијске селекције, која у мору нелегално саграђених објеката (међу којима има и оних старијих од поменутих црквених) непогрешиво проналази објекте СПЦ.”

Отац Гојко подсјећа да Црква никад није бјежала од процедуре и тражења дозвола – “али колико је било пропуста с наше стране, одговорно тврдим да их је било још више од државе, која је у сриједу, уз асистенцију полиције (Противтерористичке јединице), без адекватног рјешења, насрнула на конак – као да је он једини у улцињској општини који нема сву потребну документацију, и који, наводно, нарушава неку амбијенталну цјелину#.

На питање како коментарише то што је Црна Гора проглашена за corona free земљу, редовно се одржавају сједнице парламента, Владе, чак је и настављен дијалог у оквиру премијерове иницијативе Савез за Европу, а да и даље немамо датум наставка дијалога експертских тимова МЦП и Владе око Закона о слободи вјероисповијести, отац је казао да Влада, оваквим поступањем, руши преговоре.

“А а ми не желимо да стојимо у таквој рушевини. Ми желимо да градимо – и боље односе, и стабилно друштво. А темељ стабилности црногорског друштва био би – на правди и истини уређен однос државе с црквама и вјерским заједницама. Последњи састанак, обављен иза затворених врата, није донио никаквог помака. Напротив, умножио је неспоразуме. Зато мислим да наши будући састанци с Владом морају бити искључиво јавни и транстарентни, и да се морају држати искључиво једне једине теме – све док се она не ријеши, а то је доношење бољег закона од постојећег. То је тема којом смо компетентни да се бавимо и ми у Цркви (јер се закон тиче нас) и људи у Влади (јер су они предлагачи овог антизакона, и могући предлагачи будућег). Док су рецимо питања организације Цркве, она која су – и по црквеним канонима, и по Уставу ове земље – искључиво у надлежности Цркве.”

Коментаришући хапшење владике Јоаникија и осморице свештеника након литије за празник Светог Василија, као и привођење Митрополита након празника Цвијети и саслушање због служења опијела, протојереј-ставрофор Гојко Перовић је поновио свој став да су то су школски примјери двоструких аршина и селективне правде.

“А кад се правда тако спроводи – она се претвара у своју супротност. Те непријатности нијесу толико наудиле самим свештеницима, напротив. Оне су их учиниле још јачима и непоколебљивијима, још омиљенијима међу вјерницима, ближим народу. Али су зато, такве непринципијелне мјере, урушиле ауторитет саме државне власти, и показале их као изворе нестабилности и проблема – а не као адресу која уређује друштвене односе”, казао је ректор Богословије Свети Петар Цетињски.

Наглашава да је режим према СПЦ и репресиван, и дискриминаторски те да су грађани ове земље запањени да државна власт крши Устав, и изазива нестабилност, панику, стрепњу међу људима.

“Ствара се амбијент у коме ништа ником није сигурно. Довољно је залијепити некоме идеолошку етикету да је државни непријетељ и такав ће се наћи на одстрелу органа судске или извршне власти – а да није имао прилике ни да се брани, ни да оправда себе. Ми можемо и треба да имамо бољу, сигурнију државу. Нашу заједничку државу – Црну Гору. ”

Подсјетио је да власт врши пропаганду како Црква не жели да се региструје и да уђе у легалне токове и нагласио да је управо супротно.

“Донијели су закон по коме ће се о црквеној имовини расправљати на посебан, другачији начин – у односу на расправу о имовини било ког другог физичког или правног лица у Црној Гори? Зашто да не будемо сви једнаки пред законом? Зашто да за Цркву важе посебна правила? Правила која су, притом, антиуставна и дискриминациона. Ја знам зашто. Зато што је предсједник ове земље наумио да, мимо Устава Црне Горе, прави неку своју цркву. Да би спровео ту своју антиуставну намјеру, треба му и антиуставни закон. Е па нама не треба неко ко ће се тако играти с овом нашом државом”, закључио је ректор Богословије Свети Петар Цетињски, протојереј-ставрофор Гојко Перовић у интервјуу за Дан.

Comments are closed.