ИЗДВАЈАМО

 • О читању Светога Писма и Светих Отаца


  18. фебруара 2012.
  Истинско православно образовање се данас одвија у манастирима са духом светости и искусним старцима, парохијама на челу којих је свештеник који не одобрава грехе своје пастве, већ је стално бодри на виши духовни живот, те у богословијама старог кова са учитељима који своју веру живе, што је све данас веома ретко.

БИБЛИОТЕКА

 • Да нам буду јаснија нека питања наше вере – Књига III


  Не бих се усудио да од своје побожности тражим и очекујем да буде већа од побожности Светог Василија Великог, који написавши оне дивне молитве пре и после освећења Светих Дарова, нити је прописао да треба клечати, нити је сам клечао, него је чак јасно образложио да то недељом и у Педесетници не треба чинити. Сматрам да нам толико слободе и побожности може бити довољно. [из књиге]
 • Не осуђујте!


  Склони смо да грешке других људи посматрамо са тачке гледишта судије, а сопствене грехе – увек са становишта адвоката. Занимљивије је анализирати понашање ближњих и судити им: томе много времена посвећује не само већина неверујућих, већ и многи од нас.
 • Животопис архимандрита Севастијана Џексонског – српски православни апостол у Америци


  Архимандрит Севастијан Дабовић је значајан по томе што је први човек рођен у САД који је рукоположен за православног свештеника. Такође је био и први рођени Американац који је примио монашки постриг у Православној Цркви. Познат као „отац српског православља у Америци“, заслужан је за подизање првих српских цркава у Новом свету.
 • Свети Севастијан санфранцишки и џексонски – служба и акатист


  Као златозарно сунце, равноапостолни оче наш, са Гора Вечних нам сијаш и народ изабрани Божанском Истином обасјаваш, и у Вечни Живот призиваш све који те са љубављу прослављају и радосно ти поју: Радуј се, равноапостолни Светитељу Севастијане, небојављена похвало православља!
 • Свети Мардаријe љешанско-либертивилски и свеамерикански – прва струна светосавско-косовског завета у Америци и Канади


  Ако се иједан наш владика у данашње доба, по својим патњама и борби за Цркву може назвати мученик, Мардарије је великомученик. Срби у Америци ће у Мардарију наћи не само мудра саветника и доброг Владику, него и правог хришћанина, ватрена и напредна Србина и брата, чија је душа пуна љубави и пожртвовања за наш рад у Америци.
 • Свети Мардаријe љешанско-либертивилски и свеамерикански – служба и акатист


  Новојављени Божји Светитељу, Свете Цркве градитељу, Мардарије, Христом изабрани, небеском љубављу обасјани, светлост је твоја тако засветлила да су сви, видећи твоја добра дела, Оца Небескога прославили и теби радосно заблагодарили, појући ти: Радуј се, Светитељу Мардарије, добри пастиру стада Христовог!
 • Архимандрит Рафаил (Карелин) о корона вирусу


  Постојање вируса и опасност од инфекције је реална и зато не треба избегавати разумне мере опреза, тим пре што су ове мере привремене и засноване на принципу икономије.
 • Три дара Великог поста


  Улазећи у пролећну Четрдесетницу, очекујемо да ћемо добити неопходну чудесну и благодатну помоћ нашег Спаситеља како бисмо извојевали победу над собом.

RSS ФОРУМ СВЕТОСАВЉЕ

ЛИСТА

Листа Светосавље се гаси, замењује је Форум »

Писац: Ivan Tasic - број порука: 1 – последња порука послата: 27.01.2020 00:29:23

СА СВЕТИМ ИГЊАТИЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН

Мене су увек у дубини срца узнемиравале речи светог Јована Претече, које је изрекао поводом свога односа према Господу, а које су нам сачуване у Јеванђељу по Јовану: Ко има невесту женик је, a пријатељ жеников стоји и слуша гa, и радошћу се радује гласу женикову. Ова, дакле, радост моја испуњена је. Он треба да расте, a ја да се умањујем (Јн. 3,29 30). Сваки духовни наставник треба да буде само слуга Небеског Женика, треба да душе приводи Њему, а не себи, треба да им објављује о бесконачној и неизрецивој лепоти Христовој, о његовој безмерној доброти и сили. Нека заволе Христа, Који заиста заслужује љубав. А наставник [= руководитељ] нека попут великог и смиреног Крститеља стоји по страни, сматрајући себе ни за шта и радујући се своме умањењу, које служи као обележје духовног напредовања. Докле год у ученицима преовладава телесно осећање - њихов наставник је велик пред њима; али када ce у њима појави духовни осећај и када се Христос узвелича у њима - они у своме наставнику почињу да виде само благотворно оруђе Божије.

ПИТАЊЕ ПАСТИРУ

 • Да ли се духовност своди на пост?


  13. априла 2019.
  У вези сам са једном девојком већ пола године, и планирам да је женим. Међутим она је јако млада и жели да студира. Уз то је имала једну везу пре мене и изгубила је своје девојаштво, што ми додатно ствара много велики бол. Ја сам из побожне фамилије, постим сваки пост и одан сам Господу Богу. Да ли ћу имати успешан брак ако је оженим?
 • Колико „кошта“ спасење?


  12. априла 2019.
  Чини ми се да је у цркви увек више оних који би јефтино да прођу, а мање удовица које су спремне да дају и последњи динар ради небеског царства. С обзиром да моји приходи превазилазе моје потребе, у могућности сам да новчано помажем сиромашне и да прилажем цркви. Међутим, увек сам у дилеми да ли је то довољно.
 • Халал стандард и православни приступ


  12. априла 2019.
  Халал је стандард који је услов за извоз хране у исламски свет. Обележава га молитва муслимана пре почетка производње. Како ми православни треба да се односимо према таквим прехрамбеним производима?
 • Четрдесет дана на Велики Петак?


  28. марта 2019.
  Нашој драгој свекрви, мајци, баки... 40. дан пада баш на Велики петак пред Ускрс. У јако великој смо недоумици јер нам наш свештеник (ми живимо у Београду) саветује да то никако не дајемо тог дана, јер није по црквеним правилима, а свештеник из њеног краја, Блаце код Прокупља, каже да баш тог дана требамо да испоштујемо и обележимо 40. дан од њене смрти.
 • Хоћу да постим, а родитељи се буне


  28. марта 2019.
  Отац не жели да будем "фанатик" вере, па да идем сваке недеље у цркву или да постим цео пост. Успела сам да са њима постим прву недељу поста, али следећу недељу су већ почели да праве проблем, зашто морам сваке недеље да се причешћујем (пошто они не желе уопште). Трећу недељу поста сам прекинула телесно, зарад њих, да не би долазило до свађе.

ПИСМО | PISMO

ћирилица | latinica

ПРОЛОГ

 1. 7. јануар по јулијанском календару

  На данашњи дан у нашој светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:
  – Свети Јован Крститељ.
  – Свети мученик Атанасије.

  Погледајте и Житије Светих за данашњи дан.

  20. јануара

ПРАВИЛО ПОСТА

pravilo-posta-b

Данас се мрси.


ЧТЕНИЈА ИЗ СВЕТОГ ПИСМА ЗА МИРЈАНЕ

dnevna-ctenija-b

 

2 Сам 10-11; Рим 1; Пс 89.

 

Листа ознака појединих делова Светог Писма налази се ОВДЕ.