ИЗДВАЈАМО

  БИБЛИОТЕКА

  • Покушајте да живите тако да људи одлазе од вас утешени


   Ако желимо да неко победи себе и промени свој однос према нама, онда прво сами морамо потпуно избацити из срца свако непријатељство према њему. Тада ће Господ обавестити његово срце.
  • Љубав према непријатељима


   Да би срце могло истински да прашта и истински да воли, срце се мора променити. А променити сопствено срце није лако. То је снага. То је подвиг.
  • Николај – Кратак осврт на животни пут и философију Владике жичког Николаја


   О Николају, колико ми је познато, скоро код нас нигде није било писано, сем извесних одломака из говора духовника Јустина Поповића, пpи нападу на њега и Николаја у комунистичкој штампи. [из књиге]
  • „Они који су служили звездама“


   Какво је порекло астрологије? Изгубивши веру у Једног Живог и Свемогућег Бога Творца, људи су пали под власт мрачних сила и Богом створене природе. Како каже апостол Павле у својој Посланици Римљанима, почели су да се клањају твари уместо Творцу.
  • Да нам буду јаснија нека питања наше вере – Књига III


   Не бих се усудио да од своје побожности тражим и очекујем да буде већа од побожности Светог Василија Великог, који написавши оне дивне молитве пре и после освећења Светих Дарова, нити је прописао да треба клечати, нити је сам клечао, него је чак јасно образложио да то недељом и у Педесетници не треба чинити. Сматрам да нам толико слободе и побожности може бити довољно. [из књиге]
  • Не осуђујте!


   Склони смо да грешке других људи посматрамо са тачке гледишта судије, а сопствене грехе – увек са становишта адвоката. Занимљивије је анализирати понашање ближњих и судити им: томе много времена посвећује не само већина неверујућих, већ и многи од нас.
  • Животопис архимандрита Севастијана Џексонског – српски православни апостол у Америци


   Архимандрит Севастијан Дабовић је значајан по томе што је први човек рођен у САД који је рукоположен за православног свештеника. Такође је био и први рођени Американац који је примио монашки постриг у Православној Цркви. Познат као „отац српског православља у Америци“, заслужан је за подизање првих српских цркава у Новом свету.
  • Свети Севастијан санфранцишки и џексонски – служба и акатист


   Као златозарно сунце, равноапостолни оче наш, са Гора Вечних нам сијаш и народ изабрани Божанском Истином обасјаваш, и у Вечни Живот призиваш све који те са љубављу прослављају и радосно ти поју: Радуј се, равноапостолни Светитељу Севастијане, небојављена похвало православља!

  ЛИСТА

  Листа Светосавље се гаси, замењује је Форум »

  Писац: Ivan Tasic - број порука: 1 – последња порука послата: 27.01.2020 00:29:23

  СА СВЕТИМ ИГЊАТИЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН

  Многи подвижници, примивши природну љубав као божанску, распалили су своју крв, распалили су и машту. Стање распаљености веома лако прелази у стање помаме. Оне који се налазе у распаљености и помами многи су сматрали за испуњене благодаћу и светошћу, а они су несрећне жртве самообмане. Било је много таквих подвижника у западној Цркви, од времена када је она упала у папизам, који богохулно приписује човеку божанске особине, и човеку одаје поклоњење, које одговара и приличи само Богу; ти подвижници су написали много књига у свом распаљеном стању, у ком им је помамљена самообмана изгледала као божанска љубав, док им је растројена уобразиља приказивала мноштво виђења, ласкајући њиховом самољубљу и гордости. Сине Источне Цркве! Удаљи се од читања таквих књига, удаљи се од слушања поука самообманутих. Руководи се Јеванђељем и Светим Оцима истинске Цркве, у смирењу узлази ка духовној висини љубави божанске, кроз посредство извршавања Христових заповести.

  ПИТАЊЕ ПАСТИРУ

  • Да ли се духовност своди на пост?


   13. априла 2019.
   У вези сам са једном девојком већ пола године, и планирам да је женим. Међутим она је јако млада и жели да студира. Уз то је имала једну везу пре мене и изгубила је своје девојаштво, што ми додатно ствара много велики бол. Ја сам из побожне фамилије, постим сваки пост и одан сам Господу Богу. Да ли ћу имати успешан брак ако је оженим?
  • Колико „кошта“ спасење?


   12. априла 2019.
   Чини ми се да је у цркви увек више оних који би јефтино да прођу, а мање удовица које су спремне да дају и последњи динар ради небеског царства. С обзиром да моји приходи превазилазе моје потребе, у могућности сам да новчано помажем сиромашне и да прилажем цркви. Међутим, увек сам у дилеми да ли је то довољно.
  • Халал стандард и православни приступ


   12. априла 2019.
   Халал је стандард који је услов за извоз хране у исламски свет. Обележава га молитва муслимана пре почетка производње. Како ми православни треба да се односимо према таквим прехрамбеним производима?
  • Четрдесет дана на Велики Петак?


   28. марта 2019.
   Нашој драгој свекрви, мајци, баки... 40. дан пада баш на Велики петак пред Ускрс. У јако великој смо недоумици јер нам наш свештеник (ми живимо у Београду) саветује да то никако не дајемо тог дана, јер није по црквеним правилима, а свештеник из њеног краја, Блаце код Прокупља, каже да баш тог дана требамо да испоштујемо и обележимо 40. дан од њене смрти.
  • Хоћу да постим, а родитељи се буне


   28. марта 2019.
   Отац не жели да будем "фанатик" вере, па да идем сваке недеље у цркву или да постим цео пост. Успела сам да са њима постим прву недељу поста, али следећу недељу су већ почели да праве проблем, зашто морам сваке недеље да се причешћујем (пошто они не желе уопште). Трећу недељу поста сам прекинула телесно, зарад њих, да не би долазило до свађе.

  Одабир писма

  ПРОЛОГ

  1. 19. јун по јулијанском календару

   На данашњи дан у нашој светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:
   – Свети апостол Јуда.
   – Преподобни Пајсије Велики.
   – Свети мученик Зосим.
   – Преподобни Јован отшелник.

   Погледајте и Житије Светих за данашњи дан.

   2. јула

  ПРАВИЛО ПОСТА

  pravilo-posta-b

  Данас се пости на риби.


  ЧТЕНИЈА ИЗ СВЕТОГ ПИСМА ЗА МИРЈАНЕ

  dnevna-ctenija-b

   

  Јез 37-38; Мк 15; Сир 41.

   

  Листа ознака појединих делова Светог Писма налази се ОВДЕ.