ИЗДВАЈАМО

БИБЛИОТЕКА

 • Коментари на нацрт новог Катихизиса РПЦ


  Дана 22. јула на званичном сајту Руске Православне Цркве објављен је нацрт Новог катихизиса и наведено је да је понуђен на разматрање свима заинтересованима. Овај коментар је написан управо у оквиру овог разматрања које је благословио Његова Светост Патријарх Кирил.
 • Црква и „цркве“ – после сабора на Криту


  Глава Цркве јесте Христос а не папа, и јединство Цркве и њених чланова - хришћана може бити само у Христу а не у неком епископу, вођи, поглавару, било римском или цариградском, или у било ком другом човеку или установи по човечанском уређењу.
 • Приступ Светог Григорија Паламе Светом Писму


  Полемика Цркве са Варлаамом и његовим настављачима је показала Светог Григорија Паламу незаобилазним путоказом ка спасењу света и човека за сва времена. Циљ овог рада је да се укаже, на примеру Светог Григорија Паламе, како треба иступати против злоупотреба Светооткровењских истина од стране појединаца у Цркви, или ван Цркве, како онда тако и сада.
 • Догматика Православне Цркве – Том II


  Разиграна злом до фанатичке и сладострасне заљубљености у грех, природа људска се толико опила грехом, да је зло сматрала за природну појаву свога живота.
 • Сајбер телефонија у храму Божијем


  Мобилна телефонија, у циљу служења човеку како би му живот учинила лакшим и једноставнијим, без сваке сумње „колатерално“ му наноси огромне штете. Ми у Цркви то морамо да разумемо и нешто предузмемо да то решимо.

ЛИСТА

Филм "Живи" »

Писац: Milorad, Info misija - број порука: 1 – последња порука послата: 21.09.2017 08:22:47

Епидемија чедоморства »

Писац: Nikola Knezevic - број порука: 5 – последња порука послата: 18.09.2017 20:57:03

О мом греху »

Писац: Milorad, Info misija - број порука: 1 – последња порука послата: 18.09.2017 08:15:55

Fwd: Информација »

Писац: [email protected] - број порука: 2 – последња порука послата: 14.09.2017 21:04:22

питање у вези крштења »

Писац: [email protected] - број порука: 3 – последња порука послата: 13.09.2017 14:57:56

СА СВЕТИМ ИГЊАТИЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН

Ујутру сам овакав, у подне другачији, после подне још другачији, и тако даље. Оба света утичу на мене, потчињен сам обома, сужањ сам код оба. Свет духова дејствује кроз помисли на осећања срца, свет вештаствени преко чула телесних. Оба маме на кушање забрањеног плода. Телесним чулима, виду, слуху, додиру тај плод се чини прекрасним. Помисао реч невидивог бића саветује, понавља: „Окуси, спознај!“. Привлачи радозналост, подстрекава таштину. Разлеже се у души нашој глас заводника, глас који су чули, као први, наши прародитељи у рају, чује се, одјекује глас: „Бићете као богови“. Разлеже се и саблажњава, саблажњава и убија. Управо зато је људима дата нова врлина: „смирење“,дато је ново унутрашње делање: „покајање“. И делање и врлина заиста необични. Они су радикално супротни ономе путем чега смо пали. Покајањем се умртвљује погубни утицај чула телесних, а смирењем уништава високоумље, таштина, гордост житејска, једном речју, све што човека, просто речено, излуђује. Па шта да се ради! Не треба бити узнемирен променама које наступају, као нечим необичним. Не треба се упуштати у потанко претресање грехова, него проводити живот у непрестаном покајању, сматрајући себе грешним у сваком погледу и верујући да ће милосрдни Господ сваког, ко само увиди греховност своју, примити у загрљај Свога милосрђа, у наручје спасења. Ту се не подразумевају греси смртни, за које Бог покајање прихвата само онда када човек остави смртни грех.

ПИСМО | PISMO

ћирилица | latinica

ПРОЛОГ

 1. 11. септембар по јулијанском календару

  На данашњи дан у нашој светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:
  – Преп. Теодора
  – Св. Пафнутије исповедник
  – Преп. Ефросин кувар
  – Св. муч. Ија
  – Св. муч. Диодор, Дидим и Диомид

  24. септембра

ПРАВИЛО ПОСТА

pravilo-posta-b

Данас се мрси.


ЧТЕНИЈА ИЗ СВЕТОГ ПИСМА ЗА МИРЈАНЕ

dnevna-ctenija-b

 

1 Мој 47-48; Мт 24; ПрС 24.

 

Листа ознака појединих делова Светог Писма налази се ОВДЕ.