ИЗДВАЈАМО

 • Велики канон светог АНДРЕЈА критског


  13. марта 2016.
  Велики Канон је, како се каже у његовом синаксару, довољан да и најтврђу душу омекша и доброј будности подигне, ако се само са скрушеним срцем и великом пажњом пева. Као такав, он је божанска сила спасења.

БИБЛИОТЕКА

 • Приступ Светог Григорија Паламе Светом Писму


  Полемика Цркве са Варлаамом и његовим настављачима је показала Светог Григорија Паламу незаобилазним путоказом ка спасењу света и човека за сва времена. Циљ овог рада је да се укаже, на примеру Светог Григорија Паламе, како треба иступати против злоупотреба Светооткровењских истина од стране појединаца у Цркви, или ван Цркве, како онда тако и сада.
 • Догматика Православне Цркве – Том II


  Разиграна злом до фанатичке и сладострасне заљубљености у грех, природа људска се толико опила грехом, да је зло сматрала за природну појаву свога живота.
 • Сајбер телефонија у храму Божијем


  Мобилна телефонија, у циљу служења човеку како би му живот учинила лакшим и једноставнијим, без сваке сумње „колатерално“ му наноси огромне штете. Ми у Цркви то морамо да разумемо и нешто предузмемо да то решимо.
 • Писмо Патријархa цариградског Архиепископу грчке: Рашчинити и екскомуницрати оне који се противе нашем сабору на Криту


  На непримерен и незаконит начин цариградски патријарх Вартоломеј тражи од Архиепископа атинског и Светог синода Грчке цркве смену и екскомуникацију водећих јерараха и свештенства Цркве због тога што се они противе „сабору“ на Криту, његовом неправославном организовању и одлукама.
 • Догматика Православне Цркве – Том I


  Философију Духа Светога сачињавају вечне истине ο Богу, свету и човеку, које се еванђелско-црквеним језиком зову догмати. Отуда је Догматика философија и наука ο вечним истинама Божјим.

ЛИСТА

+( 2 обавештења ) »

Писац: Dragan Petrovic - број порука: 1 – последња порука послата: 24.03.2017 12:53:33

Carigrad versus ostatak sveta »

Писац: [email protected] - број порука: 3 – последња порука послата: 23.03.2017 17:50:22

Необично путовање Серафиме (српски титл) »

Писац: Vladimir Vidojevic - број порука: 1 – последња порука послата: 23.03.2017 09:53:39

prevod na srpski igranog filma "Luka" o svetom Luki krimskom »

Писац: Slobodan Stojicevic - број порука: 8 – последња порука послата: 23.03.2017 09:04:39

Pokazatelj našeg duhovnog rasta »

Писац: Milorad, Info misija - број порука: 2 – последња порука послата: 21.03.2017 06:43:09

СА СВЕТИМ ИГЊАТИЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН

„Никако не примај“ – каже преподобни Григорије Синаит – „ако нешто угледаш, чулним очима или умом, изван или унутар тебе, макар то био и лик Христов, или анђела, или неког светог, или ако ти се прикаже светлост… Буди пажљив и опрезан! Немој дозволити себи да поверујеш било чему, немој да покажеш саосећање или сагласност, немој брзо да поверујеш призору, чак и ако је истинит идобар: остани хладан и далек према њему, непрекидно чувајући твој ум без виђења, не дозвољавајући му да ствара из себе икакву слику и да утисне у себе икакву слику. Онај који види нешто у мислима или чулно, чак и ако би то било од Бога, и који то прима, лако упада у прелест, као онај који прима призоре брзо и лакомислено. Почетник је дужан да сву пажњу усмери једино на делање срца, да једино то делање сматра непрелесним – а друго пак да не прима док не ступи у бестрашће. Бог се не гневи на онога који се плаши прелести и који са крајњом обазривошћу пази над собом, чак ако он и не прими нешто што је послано од Бога, не размотривши оно што је послано са свом брижљивошћу; напротив, Бог похваљује таквог за његову благоразумност.“

ПИСМО | PISMO

ћирилица | latinica

ПРОЛОГ

 1. 16. март по јулијанском календару

  На данашњи дан у нашој светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:
  – Свети апостол Аристовул.
  – Свети мученик Савин.
  – Свештеномученик Трофин и Тал.

  29. марта

ПРАВИЛО ПОСТА

pravilo-posta-b

Данас се пости на уљу.


ЧТЕНИЈА ИЗ СВЕТОГ ПИСМА ЗА МИРЈАНЕ

dnevna-ctenija-b

 

1 Језд 9-10; 1 Сол 4; Јов 7.

 

Листа ознака појединих делова Светог Писма налази се ОВДЕ.