ИЗДВАЈАМО

 • Догматика Православне Цркве – Том I


  25. новембра 2016.
  Философију Духа Светога сачињавају вечне истине ο Богу, свету и човеку, које се еванђелско-црквеним језиком зову догмати. Отуда је Догматика философија и наука ο вечним истинама Божјим.

БИБЛИОТЕКА

 • Догматика Православне Цркве – Том II


  Разиграна злом до фанатичке и сладострасне заљубљености у грех, природа људска се толико опила грехом, да је зло сматрала за природну појаву свога живота.
 • Сајбер телефонија у храму Божијем


  Мобилна телефонија, у циљу служења човеку како би му живот учинила лакшим и једноставнијим, без сваке сумње „колатерално“ му наноси огромне штете. Ми у Цркви то морамо да разумемо и нешто предузмемо да то решимо.
 • Писмо Патријархa цариградског Архиепископу грчке: Рашчинити и екскомуницрати оне који се противе нашем сабору на Криту


  На непримерен и незаконит начин цариградски патријарх Вартоломеј тражи од Архиепископа атинског и Светог синода Грчке цркве смену и екскомуникацију водећих јерараха и свештенства Цркве због тога што се они противе „сабору“ на Криту, његовом неправославном организовању и одлукама.
 • Догматика Православне Цркве – Том I


  Философију Духа Светога сачињавају вечне истине ο Богу, свету и човеку, које се еванђелско-црквеним језиком зову догмати. Отуда је Догматика философија и наука ο вечним истинама Божјим.
 • Да ли је Богородица улазила у храм? (Исповест скептика)


  Једном приликом ми је пријатељ говорио о тексту на једном богословском сајту посвећеном празнику Ваведења Пресвете Богородице у храм. Суштина тог текста је била у томе да никаквог увођења Богородице у храм није ни било, јер тако сматрају ‘бројни стручњаци’, а ‘бројни стручњаци’, као што је познато, никада не греше.

ЛИСТА

Рилетова слава! »

Писац: Slobodan Stojicevic - број порука: 14 – последња порука послата: 20.01.2017 18:59:05

ЖРТВА КОЈА СЕ НЕ ПРИМА ЗА ФРЕСКЕ И ОНИ ШТО НЕ РАЗУМЕЈУ ШТА МОЖЕ ДА ИМ ПОМОГНЕ НА МИТАРСТВИМА »

Писац: Мирослав Павлович - Серб - број порука: 5 – последња порука послата: 20.01.2017 08:37:49

sajt za laike - misionare ! »

Писац: Sanja.Stankovic - број порука: 2 – последња порука послата: 19.01.2017 12:39:20

mail-lista Digest 19 Jan 2017 11:00:01 -0000 Issue 15940 »

Писац: Aleksandar Djordjevic - број порука: 1 – последња порука послата: 19.01.2017 11:14:31

Срећан празник! »

Писац: Slobodan Stojicevic - број порука: 3 – последња порука послата: 19.01.2017 10:18:31

СА СВЕТИМ ИГЊАТИЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН

Мене су увек у дубини срца узнемиравале речи светог Јована Претече, које је изрекао поводом свога односа према Господу, а које су нам сачуване у Јеванђељу по Јовану: Ко има невесту женик је, a пријатељ жеников стоји и слуша гa, и радошћу се радује гласу женикову. Ова, дакле, радост моја испуњена је. Он треба да расте, a ја да се умањујем (Јн. 3,29 30). Сваки духовни наставник треба да буде само слуга Небеског Женика, треба да душе приводи Њему, а не себи, треба да им објављује о бесконачној и неизрецивој лепоти Христовој, о његовој безмерној доброти и сили. Нека заволе Христа, Који заиста заслужује љубав. А наставник [= руководитељ] нека попут великог и смиреног Крститеља стоји по страни, сматрајући себе ни за шта и радујући се своме умањењу, које служи као обележје духовног напредовања. Докле год у ученицима преовладава телесно осећање – њихов наставник је велик пред њима; али када ce у њима појави духовни осећај и када се Христос узвелича у њима – они у своме наставнику почињу да виде само благотворно оруђе Божије.

ПИСМО | PISMO

ћирилица | latinica

ПРОЛОГ

 1. 7. јануар по јулијанском календару

  На данашњи дан у нашој светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:
  – Свети Јован Крститељ
  – Свети мученик Атанасије

  20. јануара

ПРАВИЛО ПОСТА

pravilo-posta-b

Данас се пости на риби.


ЧТЕНИЈА ИЗ СВЕТОГ ПИСМА ЗА МИРЈАНЕ

dnevna-ctenija-b

 

2 Сам 10-11; Рим 1; Пс 89.

 

Листа ознака појединих делова Светог Писма налази се ОВДЕ.