ИЗДВАЈАМО

БИБЛИОТЕКА

 • Да нам буду јаснија нека питања наше вере – Књига I


  По дужности сам био обавезан да одговорим на недоумице и проблеме ђака у Богословији и верних у Епархији рашко-призренској. Међутим, посебну обавезу да одговарам на писмена питања из широке области Литургике, Типика, канонских и других прописа, наложио ми је Свети Архијерејски Синод као своме члану, 1972. године.
 • Нема греха који је већи од љубави Божје


  Никада не треба очајавати. Ако нешто нисте постигли, то не значи да нисте успели. Нема греха који је већи од љубави Божје; нема греха који се Божјом љубављу не може надвладати. Исповедајте се, причешћујте се и не повлачите се из Цркве. Боље је бити грешник у Цркви, него добродетељна особа изван ње.
 • Захвалност је плод живе вере у Бога – беседа на Јеванђеље по Луки (17, 15-19)


  Милосрђе које нам Бог показује доноси захвалност срцу; али ако ово милосрђе остане незапажено, остаћемо безосећајни и равнодушни према њему.
 • Отац огромне породице – сећање на старца Јефрема (Мораитиса)


  Старац Јефрем Филотејски или, како се обично назива, Аризонски, уснуо је у Господу. Био је последњи преживели ученик великог Светог Јосифа Исихасте, а у плодове његовог живота спадају готово двадесет манастира у Америци и Канади и стотине хиљада људи преобраћених и ојачаних у вери широм света.
 • Радост се даје само сиромашнима духом


  Где можемо да нађемо храброст и самопожртвовност оних који су све напустили и отишли у пустиње или прихватили мученичку смрт? Да ли је тако давно наша Црква била на крсту, када су се сви који су били верни Господу надали само милости и, лишени свега, ништа нису имали осим блага на Небу? Али свакоме је, без изузетка, дата смрт као губитак свега или као Васкрсење Господње.

ЛИСТА

Vjecnaja pamjat! »

Писац: Ugljesa - број порука: 5 – последња порука послата: 25.01.2020 23:29:17

фото старац Тадеј »

Писац: sladjana - број порука: 1 – последња порука послата: 24.01.2020 01:41:00

Нова књига: Да нам буду јаснија нека питања наше вере (I) »

Писац: Zoran Stojakovic - број порука: 4 – последња порука послата: 20.01.2020 21:54:22

Preuzimanje Manastira Rakovica »

Писац: Dragan Petrovic - број порука: 22 – последња порука послата: 25.12.2019 16:46:55

Pomenite »

Писац: Boris Eric - број порука: 15 – последња порука послата: 17.12.2019 22:05:58

СА СВЕТИМ СТАРЦЕМ ПАЈСИЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН

Бескрајне су муке света... Сваки дан моје срце крвари. Већина домова пуна је несрећа, неизвесности и напетости. Само у породицама у којима се по Богу живи, људи су добро. А у осталима – једни се разводе, други су у дуговима, трећи болесни, четврти обогаљени, пети су на лековима за смирење, на дрогама! За већину таквих породица прави Васкрс био би када би бар један дан имали ону безбрижност коју имају монаси.

ПИТАЊЕ ПАСТИРУ

 • Да ли се духовност своди на пост?


  13. априла 2019.
  У вези сам са једном девојком већ пола године, и планирам да је женим. Међутим она је јако млада и жели да студира. Уз то је имала једну везу пре мене и изгубила је своје девојаштво, што ми додатно ствара много велики бол. Ја сам из побожне фамилије, постим сваки пост и одан сам Господу Богу. Да ли ћу имати успешан брак ако је оженим?
 • Колико „кошта“ спасење?


  12. априла 2019.
  Чини ми се да је у цркви увек више оних који би јефтино да прођу, а мање удовица које су спремне да дају и последњи динар ради небеског царства. С обзиром да моји приходи превазилазе моје потребе, у могућности сам да новчано помажем сиромашне и да прилажем цркви. Међутим, увек сам у дилеми да ли је то довољно.
 • Халал стандард и православни приступ


  12. априла 2019.
  Халал је стандард који је услов за извоз хране у исламски свет. Обележава га молитва муслимана пре почетка производње. Како ми православни треба да се односимо према таквим прехрамбеним производима?
 • Четрдесет дана на Велики Петак?


  28. марта 2019.
  Нашој драгој свекрви, мајци, баки... 40. дан пада баш на Велики петак пред Ускрс. У јако великој смо недоумици јер нам наш свештеник (ми живимо у Београду) саветује да то никако не дајемо тог дана, јер није по црквеним правилима, а свештеник из њеног краја, Блаце код Прокупља, каже да баш тог дана требамо да испоштујемо и обележимо 40. дан од њене смрти.
 • Хоћу да постим, а родитељи се буне


  28. марта 2019.
  Отац не жели да будем "фанатик" вере, па да идем сваке недеље у цркву или да постим цео пост. Успела сам да са њима постим прву недељу поста, али следећу недељу су већ почели да праве проблем, зашто морам сваке недеље да се причешћујем (пошто они не желе уопште). Трећу недељу поста сам прекинула телесно, зарад њих, да не би долазило до свађе.

ПИСМО | PISMO

ћирилица | latinica

ПРОЛОГ

 1. 13. јануар по јулијанском календару

  На данашњи дан у нашој светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:
  – Свети мученици Ермил и Стратоник.
  – Свети Јаков, епископ нисибијски.
  – Преподобни Максим Капсокалива.

  Погледајте и Житије Светих за данашњи дан.

  26. јануара

ПРАВИЛО ПОСТА

pravilo-posta-b

Данас се мрси.


ЧТЕНИЈА ИЗ СВЕТОГ ПИСМА ЗА МИРЈАНЕ

dnevna-ctenija-b

 

2 Сам 22-23; Рим 7; Пс 95.

 

Листа ознака појединих делова Светог Писма налази се ОВДЕ.