Молитвено правило за спас српског народа (особито на Косову и Метохији)

Молитвама Светих Отаца наших Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.
Царе небески, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.
Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас (три пута).
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше имена твога ради.
Господе помилуј (три пута).
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Оче наш који си на небесима, да се свети име твоје, да дође царство твоје, да буде воља твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивог.

Псалам 3:
Господе, како је много непријатеља мојих! Многи устају на мене. Многи говоре за душу моју: нема му помоћи од Бога. Али Ти си, Господе, штит који ме заклања, слава моја; Ти подижеш главу моју. Гласом мојим вичем ка Господу, и чује ме са свете горе своје. Ја лежем, спавам и устајем, јер ме Господ чува. Не бојим се много хиљада народа што наваљују на мене. Устани Господе! Помози ми, Боже мој! Јер Ти бијеш по образу све непријатеље моје; Ти разбијаш зубе безбожницима. Од Господа је спасење. Нека буде на народу Твом благослов Твој.

Псалам 69:
Боже, похитај да ме избавиш; Господе, да ми помогнеш! Нека се постиде и посраме који траже душу моју! Нека уступе натраг и осрамоте се они који ми зло желе! Са стидом нека се врате натраг и осрамоте они који ми говоре: тако, тако! Нека се узрадују и узвеселе Тобом сви који траже Тебе, Боже, и који воле спасење Твоје; нека стално говоре: велики је Господ. А ја сам сиромах и бедан, Боже, помози ми! Ти си помоћ моја и избавитељ мој, Господе, не закасни!

Псалам 141:
Гласом својим ка Господу вичем, Гласом својим Господу се молим. Изливам пред њим мољење своје, тугу своју пред њим казујем, кад изнемогне у мени дух мој. Ти знаш стазу моју. На путу којим ходам, сакрише ми замку. Погледам надесно, и видим да ме нико не зна; нестаде ми уточишта, нико не мари за душу моју. Вичем к теби, Господе; велим: Ти си уточиште моје, део мој на земљи живих. Чуј јадиковку моју, јер се мучим веома. Избави ме од оних који ме гоне, јер су јачи од мене. Изведи из тамнице душу моју, да славим име твоје. Око мене ће се окупити праведници када ми учиниш добро.

Теби, Богородице, Војвоткињи која се бори за нас, ми, слуге твоје, узносимо победне захвалне песме јер смо се избавили од зала; но и сада, пошто имаш моћ непобедиву, ослободи нас од свих опасности, да ти кличемо: радуј се, Невесто неневестна!

Тропар Светом кнезу Лазару (глас 3):
Красоту зажелев славе Божје, у земаљском Њему благоугодио си, и уручени ти талант, добрим трудом удвостручио јеси. Њега ради и боривши се до крви, и отуд плату за муке своје, као мученик примио си од Христа Бога. Њега моли да спасе прослављаче твоје, Лазаре.

Тропар Светим српским мученицима (глас 8):
Због верности Богу и Божијој правди, пострадасте телом, земља се растужи, ал’ спасосте душе, небо се весели; а преци се ваши распеваше небом, на капији раја сретоше вас с песмом: „Имена су ваша у књизи вечности, улазите у рај децо бесмртности.“ Ми на земљи род ваш кличемо вам углас: мученици нови молите се за нас.

Молитва Богородици:
О Пресвета Госпођо, Владарко Богородице! Ти си узвишенија од свих Анђела и Арханђела, и драгоценија од свеколике творевине; ти си помоћница онима којима је неправда учињена; ти си нада безнадежнима; ти си заступница убогих, утеха ожалошћених, хранитељка гладних, одећа нагих, исцељење болних, спасење грешних. Ти си помоћ и заштита свим хришћанима! О, свемилостива Госпођо, Дјево Богородице, Владарко, милошћу својом спаси и помилуј благоверни православни род наш и сав род српски; спаси, Госпођо и помилуј слуге твоје: најсветијег патријарха нашег Иринеја, високопреосвећене митрополите, архиепископе и епископе, и сав свештенички и монашки чин; благоверне чланове управе, војеначалнике, градоначалнике, христољубиву војску и све православне хришћане; и сав род српски. Заштити их часном ризом својом и умоли, Госпођо, Христа Бога нашег, који се из тебе оваплотио без семена, да нас својом вишњом силом наоружа против невидљивих и видљивих непријатеља наших. О, свемилостива Госпођо, Владарко Богородице, подигни нас из дубине греховне и избави нас од глади, погибије, земљотреса, помора и потопа, од огња и мача, од најезде туђинаца и међусобног рата и распри, од напада вражјих и шкодљивих ветрова, од смртоносне ране и сваког зла. Подај, Госпођо, мир и здравље слугама твојим, свим православним хришћанима и свом роду српском, и просвети им ум и очи срца на спасење. И удостој нас, грешне слуге твоје, царства Сина твог, Христа Бога нашег. Јер је моћ његова благословена и свепрослављена, са Беспочетним Оцем његовим и са Пресветим, Благим и Животворним Духом његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Господу Исусу Христу
Господе, Боже силâ, Боже спасења нашег, Боже који сам чиниш чудеса, погледај милостиво и снисходљиво на своје смирене слуге и чуј нас човекољубиво и помилуј. Ево, наши се непријатељи скупише против нас, да нас униште и да разоре светиње наше. И Ти, који све знаш, знаш да су неправедно устали на нас, и да се не можемо одупрети њиховом мноштву ако нам ти не помогнеш. И овако грешни и недостојни, кајући се, са сузама Ти се молимо: помози нам, Боже Спаситељу наш, и избави нас ради славе имена твог, да не би рекли непријатељи наши: „Гле, оставио их је Бог, и нема Онога ко их избавља и спасава“, него да познају сви народи да си Ти Бог наш, а ми деца твоја, увек заштићавана твојом влашћу. Покажи нам, Господе, милост твоју, да би се и на нас примениле речи које је Мојсије рекао Израиљу: „Будите одважни, стојте, и видећете спасење Господње, јер ће се Господ борити за вас“. Дај нам добро знамење, да виде сви који мрзе православну веру нашу и нас, да се посраме и смире. О Господе Боже наш, Спаситељу, Снаго, Надо и Заступништво наше, не помени безакоња и неправду народа твог, и не окрени се од нас у гневу своме, него милостиво и снисходљиво посети своје смирене слуге. Дођи нам у помоћ и разруши лукаве намере оних који нам зло мисле; суди онима који нас вређају, и покори оне који се против нас боре; обрати њихову нечисту дрскост у страх и бекство. Опрости грехе онима којима си доделио да у борби положе животе своје за Веру и Отаџбину, и дај им нераспадљиве венце у дан праведног Суда твог. Јер си Ти Заступник, Победа и Спасење свих оних који се надају у Тебе, и Тебе славимо Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Ко хоће више од овога, може, по сопственом нахођењу, укључити у ово правило и неке друге псалме (на пример: 33, 34, 43, 63, 73, 82), или неки акатист (рецимо: “Свемогућем Богу при најезди искушења”) или се молити на бројанице – “Господе Исусе Христе, Сине Божји, (или: Пресвета Богородице) спаси српски народ и земље од сваког зла.”

8 Comments

 1. Помилуј нас Боже по великој милости твојој”🙏🙏🙏💒💒💒🇷🇸🇷🇸🇷🇸

 2. Јероним

  “Тражите и даће вам се” рекао је Онај који никада не лаже.

 3. Ako Bog da ujedinji da budemo u molitvi i Gospod će pomoći naśem narodu!

 4. Ми смо, на жалост, једини народ на свету који кроз народну поезију опева
  сопствену пропаст – “ПРОПАСТ ЦАРСТВА СРПСКОГ“?!
  Историјски није тако, али је народни песник тако сагледао тај историјски тренутак, и
  КЛЕТВУ, бачену на издјанике, оне који не дођу у Бој на Косово, учинио основним
  садржајем Косовског завета“.
  Лепо звучи, али лоше значи!
  Та песма, и клетва изречена у њој, генерацијама је била обавезно школскоо
  градиво , и ко зна колико милиона пута је изговорена, и тако, несвесно,
  “инсталирана“ у народно памђење као модел понашања у сличним историјским
  ситуацијама, и увек резултирала НЕСЛОГОМ – ПОДЕЛОМ НА “ОБИЛИЋЕ“ – родољубе – и “БРАНКОВИЋЕ“ – издајнике.
  И док је Свети Сава са Неба благосиљао, дотле је Кнез Лазар са земље –
  прклињао?!
  Благослова Светога Саве, са Неба, не можемо се одрећи, а клетву Кнеза
  Лазара, са Земље, прпевати у Благослов Кнеза Лазара, са Неба и тако та
  два бласгослова објединити на добробит Православног рода србског –
  остварити благословено јединство НЕБЕСКЕ и ЗЕМАЉСКЕ СРБИЈЕ.
  Зато клетву треба препевати у благослов Кнеза Лазара, и објединити га
  са благословом Светог Саве изреченог у Светосавској химни.
  КНЕЗ ЛАЗАР:
  Кад Лазару ситна књига дође,
  Књигу гледа, у Бога се нада.
  Да је коме послушати сада
  Како кнеже Србе благосиља:
  ‘Ко је Србин и србскога рода,
  И од србске крви и кољена,
  Те долази на бој на Косово: .
  Бог му сваког добра подарио,
  А од руке да му родно буде
  И у пољу бјелица пшеница,
  И у брду винова лозица
  Блага имо за сваког кољена!
  У кући му сва здрава дјечица,
  Свако мушко – јунак до јунака,
  Свако женско – дична србска мајка.
  Потомство му име проносило,
  Проносило, њим се поносило,
  Све док је свијета и вијека!
  Поглавари, вође и кнезови,
  Сви јунаци, србски витезови,
  Част и слава нек вас увијек прате
  Који Србско царство сачувате’“

  СВЕТИ САВА:
  “С неба шаље благослов Свети отац Сава…
  ……………………………………………………“
  Препевом Лазареве клетве Бранковића /издајника/ у благослов Обилића /родољуба/
  превазиђен је духовно-молитвени парадоск узношења молитве Светом Кнезу Лазару,
  под куполом храма, и појања Његове клетве, уз гусле, у порти тог истог храма, после
  Свете Литургије и молебана Светом Кнезу Лазару.
  Неспојиво је било:

  “Свети Кнеже Лзаре – моли Бога за нас!” – у храму, за време Богослужења,
  и: “Љуто куне србски Кнез Лазаре …“ , отпојано уз гусле у порти, дворишту тог истог
  храма, у размаку од пар сати!
  Сада су благослови обједињени – и Светог Саве и Светог Кнеза Лазара,
  отпослати из Небеске Србије – Земаљској Србији!
  Појање уз гусле, у 10-ерцу, има исти молитвени смисао и учинак као и
  пслами, те су зато србски непријатељи наумили да нам деци из школских
  програма / БОЛОЊОМ/ избришу ЕПСКУ НАРОДНУ ПОЕЗИЈУ у 10-ерцу!
  Гусле су моћно оружије Срба!
  Гусле су моћно оружије Добра!

  Драган Славнић

  • Драги Драгане, хвала ти пуно за те речи, често сам баш о томе размишлјао, годинама, но, ја сам нико и ништа, уз то живим у Словенији, па ми на крај памети није пало учинити тако нешто, предложити и остварити, спасоносно и моћно. Дозволи, молим те, да напишем и следеће, од срца ријечи:
   Исусе Христе, Боже наш, Владико Наднебесни, молимо се Теби, са Пресветом Твојом мајком, Богородицом Свецарицом, Владичицом нашом, опрости нам безакоња наша и грехе наше, благослови Српски народ и Српске гусле, отми нас од пропадања, помози нашој неверици, помози нам да у овом последњем часу донесемо плод Теби макар по тридест, иако примисмо по сто. Смири нас у загрљају Очинском, желимо бити макар најамници Твоји, не суди нам до краја јер “Твоја правда зове се милост.”
   Пресвета Богородице, Предивна кроткости васељене, Ти све што желиш учинити можеш, зато Ти се молимо, помози нам у исповедању Вере Православне, да је схватимо све до Крста Часног Сина Твога, да кроз нас, смирене и смерне, просија луча Његова и широм отвори очи Српској младежи за Истину ствари. Под каменом Љубави Божје смрви страсти наше; росом Твоје Наднебесне блажености, росом Твојих молитава, кротких и умилних, угаси пламене стреле нечастивог које нам прострелише ум, лишивши нас разума, помрачивши нам свест о Истини.
   Свети Оче Саво, укрепи Српски чин, монашки и свештенички, подвигом љубави, укрепи Српски народ Божји, измоли нам од Бога мудрости да се спасемо безазленошћу, помози свима Србима, ма где они били, да се сете Србије, деснице своје, Крсне Славе своје.
   Преподобномучениче Харитоне, моли Бога за нас.

 5. Један исправак, други тропар је тропар Светим српским новомученицима (“седамсто тисућа на број пострадалих за Веру Православну и српско име од усташа у Другом светском рату”, из службе Новомученицима владике Николаја). Претпостављам да су новомученици да би се разликовали од косовских мученика.

 6. Снежана

  Aмин.Спаси Господе Сву децу на овпме свету и у Србији, крштену и некрштену, и ону још нерођену, од свакога зла, од лоших људи, од отимача, од уцењивача, од хомосескуалаца, од лезбејки, од педофила, убица , од несавесних лекара и од лоших родитеља, молитвама Пресвете Богородице и Свих Светих, амин. Пошаљи им, Господе, Анђеле чуваре да их штите и сачувају од сваке пропасти и злих људи.Амин.

 7. Pomaže Bog, mnogo hvala za sve ove molitve, mnogo je lakše!