IZDVAJAMO

 • Veliki kanon svetog ANDREJA kritskog


  13. marta 2016.
  Veliki Kanon je, kako se kaže u njegovom sinaksaru, dovoljan da i najtvrđu dušu omekša i dobroj budnosti podigne, ako se samo sa skrušenim srcem i velikom pažnjom peva. Kao takav, on je božanska sila spasenja.

BIBLIOTEKA

 • Pristup Svetog Grigorija Palame Svetom Pismu


  Polemika Crkve sa Varlaamom i njegovim nastavljačima je pokazala Svetog Grigorija Palamu nezaobilaznim putokazom ka spasenju sveta i čoveka za sva vremena. Cilj ovog rada je da se ukaže, na primeru Svetog Grigorija Palame, kako treba istupati protiv zloupotreba Svetootkrovenjskih istina od strane pojedinaca u Crkvi, ili van Crkve, kako onda tako i sada.
 • Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom II


  Razigrana zlom do fanatičke i sladostrasne zaljubljenosti u greh, priroda ljudska se toliko opila grehom, da je zlo smatrala za prirodnu pojavu svoga života.
 • Sajber telefonija u hramu Božijem


  Mobilna telefonija, u cilju služenja čoveku kako bi mu život učinila lakšim i jednostavnijim, bez svake sumnje „kolateralno“ mu nanosi ogromne štete. Mi u Crkvi to moramo da razumemo i nešto preduzmemo da to rešimo.
 • Pismo Patrijarha carigradskog Arhiepiskopu grčke: Raščiniti i ekskomunicrati one koji se protive našem saboru na Kritu


  Na neprimeren i nezakonit način carigradski patrijarh Vartolomej traži od Arhiepiskopa atinskog i Svetog sinoda Grčke crkve smenu i ekskomunikaciju vodećih jeraraha i sveštenstva Crkve zbog toga što se oni protive „saboru“ na Kritu, njegovom nepravoslavnom organizovanju i odlukama.
 • Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom I


  Filosofiju Duha Svetoga sačinjavaju večne istine ο Bogu, svetu i čoveku, koje se evanđelsko-crkvenim jezikom zovu dogmati. Otuda je Dogmatika filosofija i nauka ο večnim istinama Božjim.

SA SVETIM IGNJATIJEM IZ DANA U DAN

Pre započinjanja svakog posla prinesi molitvu Bogu; njom se priziva Božiji blagoslov na tvoja dela, i njome sudi o svojim delima: pomisao o molitvi udaljuje od dela koja su protivna zapovestima Božijim. Ko se pre svakog dela i reči obraća molitvom Bogu za urazumljenje, pomoć i blagoslov: taj živi svoj život kao da je pred očima Boga, pod Njegovim rukovođenjem. Navika na takvo ponašanje je vrlo pogodna; nema ničeg oštroumnijeg, rekao je Veliki Varsanufije, nema ničega zgodnijeg, od toga da se, pri svakoj potrebi sa kojom se srećemo, um uzvodi Bogu.

PISMO | PISMO

ћирилица | latinica

PROLOG

 1. 13. mart po julijanskom kalendaru

  Na današnji dan u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi proslavljaju se:
  – Sveti Nikifor, patrijarh carigradski.
  – Sveta mučenica Hristina Persijanka.
  – Sveštenomučenik Publije.

  26. marta

PRAVILO POSTA

pravilo-posta-b

Danas se posti na ulju.


ČTENIJA IZ SVETOG PISMA ZA MIRJANE

dnevna-ctenija-b

 

1 Jezd 3-4; 1 Sol 1; Jov 4.

 

Lista oznaka pojedinih delova Svetog Pisma nalazi se OVDE.