IZDVAJAMO

  BIBLIOTEKA

  • Crkva i „crkve“ – posle sabora na Kritu


   Glava Crkve jeste Hristos a ne papa, i jedinstvo Crkve i njenih članova - hrišćana može biti samo u Hristu a ne u nekom episkopu, vođi, poglavaru, bilo rimskom ili carigradskom, ili u bilo kom drugom čoveku ili ustanovi po čovečanskom uređenju.
  • Pristup Svetog Grigorija Palame Svetom Pismu


   Polemika Crkve sa Varlaamom i njegovim nastavljačima je pokazala Svetog Grigorija Palamu nezaobilaznim putokazom ka spasenju sveta i čoveka za sva vremena. Cilj ovog rada je da se ukaže, na primeru Svetog Grigorija Palame, kako treba istupati protiv zloupotreba Svetootkrovenjskih istina od strane pojedinaca u Crkvi, ili van Crkve, kako onda tako i sada.
  • Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom II


   Razigrana zlom do fanatičke i sladostrasne zaljubljenosti u greh, priroda ljudska se toliko opila grehom, da je zlo smatrala za prirodnu pojavu svoga života.
  • Sajber telefonija u hramu Božijem


   Mobilna telefonija, u cilju služenja čoveku kako bi mu život učinila lakšim i jednostavnijim, bez svake sumnje „kolateralno“ mu nanosi ogromne štete. Mi u Crkvi to moramo da razumemo i nešto preduzmemo da to rešimo.
  • Pismo Patrijarha carigradskog Arhiepiskopu grčke: Raščiniti i ekskomunicrati one koji se protive našem saboru na Kritu


   Na neprimeren i nezakonit način carigradski patrijarh Vartolomej traži od Arhiepiskopa atinskog i Svetog sinoda Grčke crkve smenu i ekskomunikaciju vodećih jeraraha i sveštenstva Crkve zbog toga što se oni protive „saboru“ na Kritu, njegovom nepravoslavnom organizovanju i odlukama.

  SA SVETIM IGNJATIJEM IZ DANA U DAN

  Pouzdano znaj da je ljubav prema Bogu najviši dar Svetog Duha, a čovek se samo čistotom i smirenjem može pripremiti za primanje tog velikog dara, kojim se menja i um, i srce, i telo.

  PISMO | PISMO

  ћирилица | latinica

  PROLOG

  1. 15. jun po julijanskom kalendaru

   Na današnji dan u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi proslavljaju se:
   – Sveti prorok Amos.
   – Sveti mučenici Vit, Modest i Kriskentija.
   – Prepodobni mučenik Dula.
   – Sveti mučenik Lazar, knez srpski.
   – Sveti Jefrem, patrijarh srpski.
   – Blaženi Avgustin, episkop iponski.

   28. juna

  PRAVILO POSTA

  pravilo-posta-b

  Danas se posti na ribi.


  ČTENIJA IZ SVETOG PISMA ZA MIRJANE

  dnevna-ctenija-b

   

  Jez 29-30; Mk 11; Sir 37.

   

  Lista oznaka pojedinih delova Svetog Pisma nalazi se OVDE.