ИЗДВАЈАМО

  БИБЛИОТЕКА

  • Монашки пут


   Једна од ствари коју, као игуман манастира, тражим код некога ко се интересује за монаштво: прво бих желео да га тестирам, да буде код нас месец-два, и да га упознам. Ако осетим да је он неко ко бежи из света, онда то није добар кандидат. Ако бежимо од света, манастир није добро место, зато што је манастир микрокосмос света.
  • Поклоњење Пресветој Богородици


   Поклањам се Теби, Пресвета Богородице, Која си нам Твојим рођењем показала Светлост истиниту, Царице неба и земље, Надо безнадежних, Помоћнице немоћних и Заступнице свих грешних.
  • Поклоњење Светој Тројици


   Поклањам се Теби, Пресвета, Једносушна, Животворна и Нераздељива Тројице, Оче, Сине и Свети Душе; верујем у Тебе и исповедам, славим, благодарим, хвалим, поштујем, величам Те и молим: помилуј ме, непотребног слугу Твога.
  • Бојте се зла као ватре!


   Бојте се зла као ватре. Не дозволите да вам дотакне срце чак и ако изгледа праведно или исправно. Без обзира на околности, не дозволите му да уђе у вас. Зло је увек зло.
  • Покушајте да живите тако да људи одлазе од вас утешени


   Ако желимо да неко победи себе и промени свој однос према нама, онда прво сами морамо потпуно избацити из срца свако непријатељство према њему. Тада ће Господ обавестити његово срце.
  • Љубав према непријатељима


   Да би срце могло истински да прашта и истински да воли, срце се мора променити. А променити сопствено срце није лако. То је снага. То је подвиг.
  • Николај – Кратак осврт на животни пут и философију Владике жичког Николаја


   О Николају, колико ми је познато, скоро код нас нигде није било писано, сем извесних одломака из говора духовника Јустина Поповића, пpи нападу на њега и Николаја у комунистичкој штампи. [из књиге]
  • „Они који су служили звездама“


   Какво је порекло астрологије? Изгубивши веру у Једног Живог и Свемогућег Бога Творца, људи су пали под власт мрачних сила и Богом створене природе. Како каже апостол Павле у својој Посланици Римљанима, почели су да се клањају твари уместо Творцу.

  RSS ФОРУМ СВЕТОСАВЉЕ

  ЛИСТА

  Листа Светосавље се гаси, замењује је Форум »

  Писац: Ivan Tasic - број порука: 1 – последња порука послата: 27.01.2020 00:29:23

  СА СВЕТИМ ИГЊАТИЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН

  Узак је и жалостан пут који води у вечни живот; мало је оних који њиме ходе; но он је неускративо и неизбежно наследство свих који се спасавају. Не скрећимо са њега! Свако искушење које нам доноси ђаво подносимо чврсто и непоколебиво, мотрећи оком вере на добијање награде припремљене на небу.

  ПИТАЊЕ ПАСТИРУ

  • Да ли се духовност своди на пост?


   13. априла 2019.
   У вези сам са једном девојком већ пола године, и планирам да је женим. Међутим она је јако млада и жели да студира. Уз то је имала једну везу пре мене и изгубила је своје девојаштво, што ми додатно ствара много велики бол. Ја сам из побожне фамилије, постим сваки пост и одан сам Господу Богу. Да ли ћу имати успешан брак ако је оженим?
  • Колико „кошта“ спасење?


   12. априла 2019.
   Чини ми се да је у цркви увек више оних који би јефтино да прођу, а мање удовица које су спремне да дају и последњи динар ради небеског царства. С обзиром да моји приходи превазилазе моје потребе, у могућности сам да новчано помажем сиромашне и да прилажем цркви. Међутим, увек сам у дилеми да ли је то довољно.
  • Халал стандард и православни приступ


   12. априла 2019.
   Халал је стандард који је услов за извоз хране у исламски свет. Обележава га молитва муслимана пре почетка производње. Како ми православни треба да се односимо према таквим прехрамбеним производима?
  • Четрдесет дана на Велики Петак?


   28. марта 2019.
   Нашој драгој свекрви, мајци, баки... 40. дан пада баш на Велики петак пред Ускрс. У јако великој смо недоумици јер нам наш свештеник (ми живимо у Београду) саветује да то никако не дајемо тог дана, јер није по црквеним правилима, а свештеник из њеног краја, Блаце код Прокупља, каже да баш тог дана требамо да испоштујемо и обележимо 40. дан од њене смрти.
  • Хоћу да постим, а родитељи се буне


   28. марта 2019.
   Отац не жели да будем "фанатик" вере, па да идем сваке недеље у цркву или да постим цео пост. Успела сам да са њима постим прву недељу поста, али следећу недељу су већ почели да праве проблем, зашто морам сваке недеље да се причешћујем (пошто они не желе уопште). Трећу недељу поста сам прекинула телесно, зарад њих, да не би долазило до свађе.

  Одабир писма

  ПРОЛОГ

  1. 23. септембар по јулијанском календару

   На данашњи дан у нашој светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:
   – Зачеће св. Јована Крститеља.
   – Св. муч. Ираида.
   – Св. новомуч. Никола Пантопол.
   – Св. новомуч. Јован.

   Погледајте и Житије Светих за данашњи дан.

   6. октобра

  ПРАВИЛО ПОСТА

  pravilo-posta-b

  Данас се мрси.


  ЧТЕНИЈА ИЗ СВЕТОГ ПИСМА ЗА МИРЈАНЕ

  dnevna-ctenija-b

   

  2 Мој 21-22; Мк 8; Проп 5.

   

  Листа ознака појединих делова Светог Писма налази се ОВДЕ.