IZDVAJAMO

BIBLIOTEKA

 • Nema greha koji je veći od ljubavi Božje


  Nikada ne treba očajavati. Ako nešto niste postigli, to ne znači da niste uspeli. Nema greha koji je veći od ljubavi Božje; nema greha koji se Božjom ljubavlju ne može nadvladati. Ispovedajte se, pričešćujte se i ne povlačite se iz Crkve. Bolje je biti grešnik u Crkvi, nego dobrodeteljna osoba izvan nje.
 • Zahvalnost je plod žive vere u Boga – beseda na Jevanđelje po Luki (17, 15-19)


  Milosrđe koje nam Bog pokazuje donosi zahvalnost srcu; ali ako ovo milosrđe ostane nezapaženo, ostaćemo bezosećajni i ravnodušni prema njemu.
 • Otac ogromne porodice – sećanje na starca Jefrema (Moraitisa)


  Starac Jefrem Filotejski ili, kako se obično naziva, Arizonski, usnuo je u Gospodu. Bio je poslednji preživeli učenik velikog Svetog Josifa Isihaste, a u plodove njegovog života spadaju gotovo dvadeset manastira u Americi i Kanadi i stotine hiljada ljudi preobraćenih i ojačanih u veri širom sveta.
 • Radost se daje samo siromašnima duhom


  Gde možemo da nađemo hrabrost i samopožrtvovnost onih koji su sve napustili i otišli u pustinje ili prihvatili mučeničku smrt? Da li je tako davno naša Crkva bila na krstu, kada su se svi koji su bili verni Gospodu nadali samo milosti i, lišeni svega, ništa nisu imali osim blaga na Nebu? Ali svakome je, bez izuzetka, data smrt kao gubitak svega ili kao Vaskrsenje Gospodnje.
 • Jeres konstantinopoljskog papizma


  Šta stoji iza svih ovih postupaka konstantinopoljskih patrijaraha? Zašto smatraju da imaju prava da ih čine i kakve ciljeve pritom žele da ispune? Za odgovor na ovo pitanje nema potrebe da pribegavamo teorijama zavere ili da spekulišemo – sasvim je dovoljno da se obrati pažnja na reči koje su javno izgovorene.

LISTA

Preuzimanje Manastira Rakovica »

Pisac: Dragan Petrovic - broj poruka: 22 – poslednja poruka poslata: 25.12.2019 16:46:55

Pomenite »

Pisac: Boris Eric - broj poruka: 15 – poslednja poruka poslata: 17.12.2019 22:05:58

+(POTREBNA POMOĆ ZA CRKVU U CRNOJ TRAVI) »

Pisac: Dragan Petrovic - broj poruka: 2 – poslednja poruka poslata: 16.11.2019 09:36:32

Pogazeno ordenje »

Pisac: Igor Poch - broj poruka: 3 – poslednja poruka poslata: 07.10.2019 16:19:42

Molba za molitvu »

Pisac: maja tomic - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 02.10.2019 09:16:45

SA SVETIM STARCEM PAJSIJEM IZ DANA U DAN

Vreme u kome živimo veoma je teško i veoma opasno, ali na kraju – pobediće Hristos. Videćete sa kakvim će se poštovanjem odnositi prema Crkvi. Dovoljno je da mi hrišćani živimo kako treba. Svi će shvatiti da drugačije ne može da se živi.

PITANJE PASTIRU

 • Da li se duhovnost svodi na post?


  13. aprila 2019.
  U vezi sam sa jednom devojkom već pola godine, i planiram da je ženim. Međutim ona je jako mlada i želi da studira. Uz to je imala jednu vezu pre mene i izgubila je svoje devojaštvo, što mi dodatno stvara mnogo veliki bol. Ja sam iz pobožne familije, postim svaki post i odan sam Gospodu Bogu. Da li ću imati uspešan brak ako je oženim?
 • Koliko „košta“ spasenje?


  12. aprila 2019.
  Čini mi se da je u crkvi uvek više onih koji bi jeftino da prođu, a manje udovica koje su spremne da daju i poslednji dinar radi nebeskog carstva. S obzirom da moji prihodi prevazilaze moje potrebe, u mogućnosti sam da novčano pomažem siromašne i da prilažem crkvi. Međutim, uvek sam u dilemi da li je to dovoljno.
 • Halal standard i pravoslavni pristup


  12. aprila 2019.
  Halal je standard koji je uslov za izvoz hrane u islamski svet. Obeležava ga molitva muslimana pre početka proizvodnje. Kako mi pravoslavni treba da se odnosimo prema takvim prehrambenim proizvodima?
 • Četrdeset dana na Veliki Petak?


  28. marta 2019.
  Našoj dragoj svekrvi, majci, baki... 40. dan pada baš na Veliki petak pred Uskrs. U jako velikoj smo nedoumici jer nam naš sveštenik (mi živimo u Beogradu) savetuje da to nikako ne dajemo tog dana, jer nije po crkvenim pravilima, a sveštenik iz njenog kraja, Blace kod Prokuplja, kaže da baš tog dana trebamo da ispoštujemo i obeležimo 40. dan od njene smrti.
 • Hoću da postim, a roditelji se bune


  28. marta 2019.
  Otac ne želi da budem "fanatik" vere, pa da idem svake nedelje u crkvu ili da postim ceo post. Uspela sam da sa njima postim prvu nedelju posta, ali sledeću nedelju su već počeli da prave problem, zašto moram svake nedelje da se pričešćujem (pošto oni ne žele uopšte). Treću nedelju posta sam prekinula telesno, zarad njih, da ne bi dolazilo do svađe.

PISMO | PISMO

ћирилица | latinica

PROLOG

 1. 5. januar po julijanskom kalendaru

  Na današnji dan u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi proslavljaju se:
  – Sveštenomučenik Teopemt i Teona.
  – Sveti prorok Mihej I.
  – Prepodobna mati Sinklitikija.
  – Prepodobna Apolinarija.

  Pogledajte i Žitije Svetih za današnji dan.

  18. januara

PRAVILO POSTA

pravilo-posta-b

Danas se posti na vinu.


ČTENIJA IZ SVETOG PISMA ZA MIRJANE

dnevna-ctenija-b

 

2 Sam 8-9; Juda; Ps 88.

 

Lista oznaka pojedinih delova Svetog Pisma nalazi se OVDE.