IZDVAJAMO

BIBLIOTEKA

 • Jeres konstantinopoljskog papizma


  Šta stoji iza svih ovih postupaka konstantinopoljskih patrijaraha? Zašto smatraju da imaju prava da ih čine i kakve ciljeve pritom žele da ispune? Za odgovor na ovo pitanje nema potrebe da pribegavamo teorijama zavere ili da spekulišemo – sasvim je dovoljno da se obrati pažnja na reči koje su javno izgovorene.
 • Patrijarh Vartolomej, Ukrajina i autokefalija


  Komentar sveštenika Georgija Maksimova na najavu davanja autokefalije raskolnicima u Ukrajini od strane Konstantinopoljske patrijaršije.
 • Duhovna vlast pastira i sloboda ličnosti duhovnog čeda


  U ovom članku je načinjen pokušaj da se sakupe misli svetih otaca i iskusnih pastira posvećene temi odgovornosti pastira i njegovoj brizi o drugima i pitanju „dara duhovne slobode“ čoveka o kojem pastir vodi brigu.
 • Časoslov


  Sadrži sve službe po poretku svetih jerusalimskih manastira i cele Sabornokatoličanske Pravoslavne Crkve Hristove.
 • Istorija Crkve


  Sokratova „Istorija Crkve” obuhvata period od 305. do 439. godine (tj. do okončanja sedamnaestog konzulstva imperatora Teodosija Drugog), vreme prepuno događaja koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji hrišćanstva.

LISTA

Krstic »

Pisac: Igor Poch - broj poruka: 7 – poslednja poruka poslata: 16.06.2019 21:00:25

confirm subscribe to [email protected] »

Pisac: momirm - broj poruka: 4 – poslednja poruka poslata: 14.06.2019 06:17:09

ceo intervju »

Pisac: Slobodan Stojicevic - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 13.06.2019 15:23:36

+(Kako ti je ime...legion) »

Pisac: Slobodan Stojicevic - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 13.06.2019 15:12:52

Peticija u odbranu Vladimira Dimitrijevića »

Pisac: Milorad, Info misija - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 05.06.2019 18:31:30

SA PREPODOBNIM JUSTINOM IZ DANA U DAN

Zato, braćo moja, ovi sveti veliki Praznici koji počinju od Božića, kad se Gospod rodio kao Čovek, pa sve nadalje u toku cele godine, svi su oni jedna Istina Božja, jedna Pravda Božja, jedno Evanđelje Božje; svi oni služe i meni i tebi da nas sa zemlje uznesu na Nebo, da nam osiguraju Život Večni. Pazimo kako živimo! Pazimo šta radimo u ovome svetu svakog trenutka, svakog dana, svakog časa. Bog Gospod Hristos gleda na svakoga od nas. Njegovo svevideće oko vidi i mene i tebe, vidi sve naše tajne pomisli, a kamoli naše tajna ili javna dela.

PITANJE PASTIRU

 • Da li se duhovnost svodi na post?


  13. aprila 2019.
  U vezi sam sa jednom devojkom već pola godine, i planiram da je ženim. Međutim ona je jako mlada i želi da studira. Uz to je imala jednu vezu pre mene i izgubila je svoje devojaštvo, što mi dodatno stvara mnogo veliki bol. Ja sam iz pobožne familije, postim svaki post i odan sam Gospodu Bogu. Da li ću imati uspešan brak ako je oženim?
 • Koliko „košta“ spasenje?


  12. aprila 2019.
  Čini mi se da je u crkvi uvek više onih koji bi jeftino da prođu, a manje udovica koje su spremne da daju i poslednji dinar radi nebeskog carstva. S obzirom da moji prihodi prevazilaze moje potrebe, u mogućnosti sam da novčano pomažem siromašne i da prilažem crkvi. Međutim, uvek sam u dilemi da li je to dovoljno.
 • Halal standard i pravoslavni pristup


  12. aprila 2019.
  Halal je standard koji je uslov za izvoz hrane u islamski svet. Obeležava ga molitva muslimana pre početka proizvodnje. Kako mi pravoslavni treba da se odnosimo prema takvim prehrambenim proizvodima?
 • Četrdeset dana na Veliki Petak?


  28. marta 2019.
  Našoj dragoj svekrvi, majci, baki... 40. dan pada baš na Veliki petak pred Uskrs. U jako velikoj smo nedoumici jer nam naš sveštenik (mi živimo u Beogradu) savetuje da to nikako ne dajemo tog dana, jer nije po crkvenim pravilima, a sveštenik iz njenog kraja, Blace kod Prokuplja, kaže da baš tog dana trebamo da ispoštujemo i obeležimo 40. dan od njene smrti.
 • Hoću da postim, a roditelji se bune


  28. marta 2019.
  Otac ne želi da budem "fanatik" vere, pa da idem svake nedelje u crkvu ili da postim ceo post. Uspela sam da sa njima postim prvu nedelju posta, ali sledeću nedelju su već počeli da prave problem, zašto moram svake nedelje da se pričešćujem (pošto oni ne žele uopšte). Treću nedelju posta sam prekinula telesno, zarad njih, da ne bi dolazilo do svađe.

PISMO | PISMO

ћирилица | latinica

PROLOG

 1. 14. jun po julijanskom kalendaru

  Na današnji dan u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi proslavljaju se:
  – Sveti prorok Jelisej.
  – Sveti Metodije, patrijarh carigradski.
  – Sveti Jovan, mitropolit evhaitski.
  – Prepodobni Nifont.

  27. juna

PRAVILO POSTA

pravilo-posta-b

Danas se posti na ulju.


ČTENIJA IZ SVETOG PISMA ZA MIRJANE

dnevna-ctenija-b

 

Jez 27-28; Mk 10; Sir 36.

 

Lista oznaka pojedinih delova Svetog Pisma nalazi se OVDE.