IZDVAJAMO

BIBLIOTEKA

 • Jeres konstantinopoljskog papizma


  Šta stoji iza svih ovih postupaka konstantinopoljskih patrijaraha? Zašto smatraju da imaju prava da ih čine i kakve ciljeve pritom žele da ispune? Za odgovor na ovo pitanje nema potrebe da pribegavamo teorijama zavere ili da spekulišemo – sasvim je dovoljno da se obrati pažnja na reči koje su javno izgovorene.
 • Patrijarh Vartolomej, Ukrajina i autokefalija


  Komentar sveštenika Georgija Maksimova na najavu davanja autokefalije raskolnicima u Ukrajini od strane Konstantinopoljske patrijaršije.
 • Duhovna vlast pastira i sloboda ličnosti duhovnog čeda


  U ovom članku je načinjen pokušaj da se sakupe misli svetih otaca i iskusnih pastira posvećene temi odgovornosti pastira i njegovoj brizi o drugima i pitanju „dara duhovne slobode“ čoveka o kojem pastir vodi brigu.
 • Časoslov


  Sadrži sve službe po poretku svetih jerusalimskih manastira i cele Sabornokatoličanske Pravoslavne Crkve Hristove.
 • Istorija Crkve


  Sokratova „Istorija Crkve” obuhvata period od 305. do 439. godine (tj. do okončanja sedamnaestog konzulstva imperatora Teodosija Drugog), vreme prepuno događaja koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji hrišćanstva.

LISTA

Pogazeno ordenje »

Pisac: Igor Poch - broj poruka: 3 – poslednja poruka poslata: 07.10.2019 16:19:42

Molba za molitvu »

Pisac: maja tomic - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 02.10.2019 09:16:45

loza svetog Simeona »

Pisac: Georgina - broj poruka: 2 – poslednja poruka poslata: 09.09.2019 10:40:31

Sanjin jutjub kanal pravoslavne psihologije »

Pisac: Rodoljub Lazić - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 30.08.2019 11:49:04

Sanjin jutjub kanal pravoslavne psihologije »

Pisac: Rodoljub Lazić - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 23.08.2019 16:08:45

SA PREPODOBNIM JUSTINOM IZ DANA U DAN

Nemoj da te obezoruža đavo. A on te obezoružava ako ti dopustiš da malakše u tebi vera, zanemariš molitvu, zanemariš hram Božji, zanemariš milosrđe, zanemariš post. Eto, ti sam sebe obezoružavaš, ti sam skidaš sa sebe to oružje Božje, i đavo već juriša na tebe sa svih strana; i ako se ne budeš trgao, ako se ne budeš probudio, ako se ne budeš setio da ti u tom ratovanju sa nečistim dusima, sa duhovima zla ispod neba možeš pobediti Gospodom, samo sveoružjem Njegovim - teško tebi! Oteli ti đavoli Raj, oteli ti Gospoda Hrista, oteli ti Večni Život, oteli ti Večnu Pravdu, i svojim zlom, svojim lažima, svojim varljivim slastima tebe će survati u carstvo svoje, u carstvo tame, pakao!

PITANJE PASTIRU

 • Da li se duhovnost svodi na post?


  13. aprila 2019.
  U vezi sam sa jednom devojkom već pola godine, i planiram da je ženim. Međutim ona je jako mlada i želi da studira. Uz to je imala jednu vezu pre mene i izgubila je svoje devojaštvo, što mi dodatno stvara mnogo veliki bol. Ja sam iz pobožne familije, postim svaki post i odan sam Gospodu Bogu. Da li ću imati uspešan brak ako je oženim?
 • Koliko „košta“ spasenje?


  12. aprila 2019.
  Čini mi se da je u crkvi uvek više onih koji bi jeftino da prođu, a manje udovica koje su spremne da daju i poslednji dinar radi nebeskog carstva. S obzirom da moji prihodi prevazilaze moje potrebe, u mogućnosti sam da novčano pomažem siromašne i da prilažem crkvi. Međutim, uvek sam u dilemi da li je to dovoljno.
 • Halal standard i pravoslavni pristup


  12. aprila 2019.
  Halal je standard koji je uslov za izvoz hrane u islamski svet. Obeležava ga molitva muslimana pre početka proizvodnje. Kako mi pravoslavni treba da se odnosimo prema takvim prehrambenim proizvodima?
 • Četrdeset dana na Veliki Petak?


  28. marta 2019.
  Našoj dragoj svekrvi, majci, baki... 40. dan pada baš na Veliki petak pred Uskrs. U jako velikoj smo nedoumici jer nam naš sveštenik (mi živimo u Beogradu) savetuje da to nikako ne dajemo tog dana, jer nije po crkvenim pravilima, a sveštenik iz njenog kraja, Blace kod Prokuplja, kaže da baš tog dana trebamo da ispoštujemo i obeležimo 40. dan od njene smrti.
 • Hoću da postim, a roditelji se bune


  28. marta 2019.
  Otac ne želi da budem "fanatik" vere, pa da idem svake nedelje u crkvu ili da postim ceo post. Uspela sam da sa njima postim prvu nedelju posta, ali sledeću nedelju su već počeli da prave problem, zašto moram svake nedelje da se pričešćujem (pošto oni ne žele uopšte). Treću nedelju posta sam prekinula telesno, zarad njih, da ne bi dolazilo do svađe.

PISMO | PISMO

ћирилица | latinica

PROLOG

 1. 1. oktobar po julijanskom kalendaru

  Na današnji dan u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi proslavljaju se:
  – Pokrov Presvete Bogorodice
  – Sv. apostol Ananija
  – Prep. Roman Slatkopojac
  – Prep. Jovan Kukuzelj
  – Prep. Grigorije

  14. oktobra

PRAVILO POSTA

pravilo-posta-b

Danas se mrsi.


ČTENIJA IZ SVETOG PISMA ZA MIRJANE

dnevna-ctenija-b

 

2 Moj 37-38; Flp 2; Pp 1.

 

Lista oznaka pojedinih delova Svetog Pisma nalazi se OVDE.