IZDVAJAMO

 • Mitropolit Mesogejski Nikolaj Hadžinikolau: Pandemija gripa i Sveto pričešće


  10. marta 2020.
  Da li je moguće da Sveto pričešće bude uzrok bolesti ili da nanese čak i najmanju štetu? Da li je moguće da telo i krv našeg Gospoda i Boga inficira naše telo i našu krv? Da li je moguće da će svakodnevno dvehiljadegodišnje iskustvo biti urušeno racionalnošću i hladnom plitkošću savremene epohe?

BIBLIOTEKA

RSS FORUM SVETOSAVLJE

LISTA

Lista Svetosavlje se gasi, zamenjuje je Forum »

Pisac: Ivan Tasic - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 27.01.2020 00:29:23

SA SVETIM STARCEM PAJSIJEM IZ DANA U DAN

Iznad svega, čuvajmo veru, usrđe i pobožnost i sve sa poverenjem prepustimo Bogu. U suprotnom - na praznike ćemo da raduckamo, a ostalim danima da se dosađujemo. Videćete i sami da Bog nikada ne ostavlja one koji su Mu odani. Nedeljom i praznicima nikada nisam radio; Bog me nikada nije ostavio i blagosiljao je moje poslove.

PITANJE PASTIRU

 • Da li se duhovnost svodi na post?


  13. aprila 2019.
  U vezi sam sa jednom devojkom već pola godine, i planiram da je ženim. Međutim ona je jako mlada i želi da studira. Uz to je imala jednu vezu pre mene i izgubila je svoje devojaštvo, što mi dodatno stvara mnogo veliki bol. Ja sam iz pobožne familije, postim svaki post i odan sam Gospodu Bogu. Da li ću imati uspešan brak ako je oženim?
 • Koliko „košta“ spasenje?


  12. aprila 2019.
  Čini mi se da je u crkvi uvek više onih koji bi jeftino da prođu, a manje udovica koje su spremne da daju i poslednji dinar radi nebeskog carstva. S obzirom da moji prihodi prevazilaze moje potrebe, u mogućnosti sam da novčano pomažem siromašne i da prilažem crkvi. Međutim, uvek sam u dilemi da li je to dovoljno.
 • Halal standard i pravoslavni pristup


  12. aprila 2019.
  Halal je standard koji je uslov za izvoz hrane u islamski svet. Obeležava ga molitva muslimana pre početka proizvodnje. Kako mi pravoslavni treba da se odnosimo prema takvim prehrambenim proizvodima?
 • Četrdeset dana na Veliki Petak?


  28. marta 2019.
  Našoj dragoj svekrvi, majci, baki... 40. dan pada baš na Veliki petak pred Uskrs. U jako velikoj smo nedoumici jer nam naš sveštenik (mi živimo u Beogradu) savetuje da to nikako ne dajemo tog dana, jer nije po crkvenim pravilima, a sveštenik iz njenog kraja, Blace kod Prokuplja, kaže da baš tog dana trebamo da ispoštujemo i obeležimo 40. dan od njene smrti.
 • Hoću da postim, a roditelji se bune


  28. marta 2019.
  Otac ne želi da budem "fanatik" vere, pa da idem svake nedelje u crkvu ili da postim ceo post. Uspela sam da sa njima postim prvu nedelju posta, ali sledeću nedelju su već počeli da prave problem, zašto moram svake nedelje da se pričešćujem (pošto oni ne žele uopšte). Treću nedelju posta sam prekinula telesno, zarad njih, da ne bi dolazilo do svađe.

PISMO | PISMO

ћирилица | latinica

PROLOG

 1. 21. jul po julijanskom kalendaru

  Na današnji dan u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi proslavljaju se:
  – Sv. prorok Jezekilj
  – Prep. Simeon i Jovan.

  Pogledajte i Žitije Svetih za današnji dan.

  3. avgusta

PRAVILO POSTA

pravilo-posta-b

Danas se mrsi.


ČTENIJA IZ SVETOG PISMA ZA MIRJANE

dnevna-ctenija-b

 

1 Mak 5; Jn 7; Jdt 15-16.

 

Lista oznaka pojedinih delova Svetog Pisma nalazi se OVDE.