IZDVAJAMO

BIBLIOTEKA

 • Jeres konstantinopoljskog papizma


  Šta stoji iza svih ovih postupaka konstantinopoljskih patrijaraha? Zašto smatraju da imaju prava da ih čine i kakve ciljeve pritom žele da ispune? Za odgovor na ovo pitanje nema potrebe da pribegavamo teorijama zavere ili da spekulišemo – sasvim je dovoljno da se obrati pažnja na reči koje su javno izgovorene.
 • Patrijarh Vartolomej, Ukrajina i autokefalija


  Komentar sveštenika Georgija Maksimova na najavu davanja autokefalije raskolnicima u Ukrajini od strane Konstantinopoljske patrijaršije.
 • Duhovna vlast pastira i sloboda ličnosti duhovnog čeda


  U ovom članku je načinjen pokušaj da se sakupe misli svetih otaca i iskusnih pastira posvećene temi odgovornosti pastira i njegovoj brizi o drugima i pitanju „dara duhovne slobode“ čoveka o kojem pastir vodi brigu.
 • Časoslov


  Sadrži sve službe po poretku svetih jerusalimskih manastira i cele Sabornokatoličanske Pravoslavne Crkve Hristove.
 • Istorija Crkve


  Sokratova „Istorija Crkve” obuhvata period od 305. do 439. godine (tj. do okončanja sedamnaestog konzulstva imperatora Teodosija Drugog), vreme prepuno događaja koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji hrišćanstva.

LISTA

loza svetog Simeona »

Pisac: Georgina - broj poruka: 2 – poslednja poruka poslata: 09.09.2019 10:40:31

Sanjin jutjub kanal pravoslavne psihologije »

Pisac: Rodoljub Lazić - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 30.08.2019 11:49:04

Sanjin jutjub kanal pravoslavne psihologije »

Pisac: Rodoljub Lazić - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 23.08.2019 16:08:45

... »

Pisac: Ana Kingsford - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 14.08.2019 12:58:11

Pomenite »

Pisac: Dragan Petrovic - broj poruka: 3 – poslednja poruka poslata: 07.08.2019 12:32:32

SA PREPODOBNIM JUSTINOM IZ DANA U DAN

Danas je veliki Praznik, Svepraznik, Mala Gospojina. A to znači mali Božić, jer se danas rodila Presveta Bogomajka, Koja nam Gospoda i Boga Hrista rodila. Otud, ovaj Praznik prepun je radosti. U bezbrojnim današnjim molitvama i pesmama neprekidno se naglašava da se danas rođenjem Presvete Djeve Marije sve i sva ispuni radosti. Sve i sva, jer nam je Ona - Boga rodila. A šta je veće od toga na ovoj zemlji?
Danas je i mali Uskrs, jer nam je Presveta Bogomajka rodila telom Gospoda Hrista. Telom kojim Vaskrsli iz mrtvih pobedi smrt, i sve i sva ispuni beskrajnom radošću. Jer šta je radosnije za nas ljude nego da smrt bude pobeđena, da smrt bude uništena, da nam Život Večni bude osiguran? A to je uradila Presveta Bogomajka rodivši telom Gospoda Hrista, telom kome je Gospod dao vaskrsnu silu, dao besmrtnost i Život Večni.
Danas je i mali Spasovdan, jer se rodila Ona koja je dala telo Gospodu Hristu, telo koje je vaskrslo iz mrtvih i uznelo se na Nebo i sedi iznad svih Heruvima i Serafima. Kakva čast za ljudsko telo i kakva radost za nas ljude! A to je sve čudesna zasluga Presvete Bogomajke, Koja se rodila na današnji dan. Danas je, isto tako, mali Duhovdan, jer se rodila Ona koja nam je dala Sina Božjeg, Gospoda Hrista, Bogočoveka, Spasitelja sveta, Koji je ispunio sav domostroj spasenja, uzneo se na Nebo i nisposlao Duha Svetoga, i osnovao Crkvu na zemlji, dao takoreći telu Bogomajke dušu nebesku. Zato je današnji Praznik zaista Praznik velike i neiskazane radosti.
Neka bi Ona povodom današnjeg Praznika primila sve naše molitve, sve naše uzdahe, sve naše vidljive i nevidljive suze, da pomaže svakom ljudskom biću, da pomaže svakom neverniku i besputniku, eda nađe svoj put kroz ovaj svet, i da se osvesti, da dođe sebi od ludila, da shvati da je on jedino onda čovek kada veruje u Gospoda Hrista i živi Njegovom Večnom Istinom, Večnom Pravdom, Večnom Ljubavlju. Neka bi nas On, molitvama Presvete Bogomajke i svih Svetih, vodio iz nemoći u moć, iz smrti u besmrtnost, iz kratkovremenog u večni život. Amin.

PITANJE PASTIRU

 • Da li se duhovnost svodi na post?


  13. aprila 2019.
  U vezi sam sa jednom devojkom već pola godine, i planiram da je ženim. Međutim ona je jako mlada i želi da studira. Uz to je imala jednu vezu pre mene i izgubila je svoje devojaštvo, što mi dodatno stvara mnogo veliki bol. Ja sam iz pobožne familije, postim svaki post i odan sam Gospodu Bogu. Da li ću imati uspešan brak ako je oženim?
 • Koliko „košta“ spasenje?


  12. aprila 2019.
  Čini mi se da je u crkvi uvek više onih koji bi jeftino da prođu, a manje udovica koje su spremne da daju i poslednji dinar radi nebeskog carstva. S obzirom da moji prihodi prevazilaze moje potrebe, u mogućnosti sam da novčano pomažem siromašne i da prilažem crkvi. Međutim, uvek sam u dilemi da li je to dovoljno.
 • Halal standard i pravoslavni pristup


  12. aprila 2019.
  Halal je standard koji je uslov za izvoz hrane u islamski svet. Obeležava ga molitva muslimana pre početka proizvodnje. Kako mi pravoslavni treba da se odnosimo prema takvim prehrambenim proizvodima?
 • Četrdeset dana na Veliki Petak?


  28. marta 2019.
  Našoj dragoj svekrvi, majci, baki... 40. dan pada baš na Veliki petak pred Uskrs. U jako velikoj smo nedoumici jer nam naš sveštenik (mi živimo u Beogradu) savetuje da to nikako ne dajemo tog dana, jer nije po crkvenim pravilima, a sveštenik iz njenog kraja, Blace kod Prokuplja, kaže da baš tog dana trebamo da ispoštujemo i obeležimo 40. dan od njene smrti.
 • Hoću da postim, a roditelji se bune


  28. marta 2019.
  Otac ne želi da budem "fanatik" vere, pa da idem svake nedelje u crkvu ili da postim ceo post. Uspela sam da sa njima postim prvu nedelju posta, ali sledeću nedelju su već počeli da prave problem, zašto moram svake nedelje da se pričešćujem (pošto oni ne žele uopšte). Treću nedelju posta sam prekinula telesno, zarad njih, da ne bi dolazilo do svađe.

PISMO | PISMO

ћирилица | latinica

PROLOG

 1. 8. septembar po julijanskom kalendaru

  Na današnji dan u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi proslavljaju se:
  – Roždestvo Presvete Bogorodice
  – Praznik sv. Bogorodice Kališke
  – Praznik ikone sv. Bogorodice Počajevske

  21. septembra

PRAVILO POSTA

pravilo-posta-b

Danas se mrsi.


ČTENIJA IZ SVETOG PISMA ZA MIRJANE

dnevna-ctenija-b

 

1 Moj 41-42; Mt 21; PrS 21.

 

Lista oznaka pojedinih delova Svetog Pisma nalazi se OVDE.