IZDVAJAMO

 • Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom I


  25. novembra 2016.
  Filosofiju Duha Svetoga sačinjavaju večne istine ο Bogu, svetu i čoveku, koje se evanđelsko-crkvenim jezikom zovu dogmati. Otuda je Dogmatika filosofija i nauka ο večnim istinama Božjim.

BIBLIOTEKA

 • Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom II


  Razigrana zlom do fanatičke i sladostrasne zaljubljenosti u greh, priroda ljudska se toliko opila grehom, da je zlo smatrala za prirodnu pojavu svoga života.
 • Sajber telefonija u hramu Božijem


  Mobilna telefonija, u cilju služenja čoveku kako bi mu život učinila lakšim i jednostavnijim, bez svake sumnje „kolateralno“ mu nanosi ogromne štete. Mi u Crkvi to moramo da razumemo i nešto preduzmemo da to rešimo.
 • Pismo Patrijarha carigradskog Arhiepiskopu grčke: Raščiniti i ekskomunicrati one koji se protive našem saboru na Kritu


  Na neprimeren i nezakonit način carigradski patrijarh Vartolomej traži od Arhiepiskopa atinskog i Svetog sinoda Grčke crkve smenu i ekskomunikaciju vodećih jeraraha i sveštenstva Crkve zbog toga što se oni protive „saboru“ na Kritu, njegovom nepravoslavnom organizovanju i odlukama.
 • Dogmatika Pravoslavne Crkve – Tom I


  Filosofiju Duha Svetoga sačinjavaju večne istine ο Bogu, svetu i čoveku, koje se evanđelsko-crkvenim jezikom zovu dogmati. Otuda je Dogmatika filosofija i nauka ο večnim istinama Božjim.
 • Da li je Bogorodica ulazila u hram? (Ispovest skeptika)


  Jednom prilikom mi je prijatelj govorio o tekstu na jednom bogoslovskom sajtu posvećenom prazniku Vavedenja Presvete Bogorodice u hram. Suština tog teksta je bila u tome da nikakvog uvođenja Bogorodice u hram nije ni bilo, jer tako smatraju ‘brojni stručnjaci’, a ‘brojni stručnjaci’, kao što je poznato, nikada ne greše.

SA SVETIM IGNJATIJEM IZ DANA U DAN

Ostavljajući palim anđelima na volju izbor da prebivaju u zlu, Bog po Svojoj premudrosti i svemoći, koje beskrajno prevazilaze razum najrazumnijih stvorenja, ipak ostaje njihov vrhovni Vladika, Koji i dalje ima potpunu vlast nad njima. Oni se nalaze u vlasti Božijoj kao u neraskidivim okovima, i stoga mogu da čine samo ono što im Bog dopusti da čine.

PISMO | PISMO

ћирилица | latinica

PROLOG

 1. 11. februar po julijanskom kalendaru

  Na današnji dan u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi proslavljaju se:
  – Sveštenomučenik Vlasije
  – Sveti mučenik Đorđe Kratovac
  – Sveta Teodora

  24. februara

PRAVILO POSTA

pravilo-posta-b

Danas je dozvoljen beli mrs.


ČTENIJA IZ SVETOG PISMA ZA MIRJANE

dnevna-ctenija-b

 

1 dn 9-10; 2 Kor 4; Ps 125.

 

Lista oznaka pojedinih delova Svetog Pisma nalazi se OVDE.