IZDVAJAMO

BIBLIOTEKA

 • Jeres konstantinopoljskog papizma


  Šta stoji iza svih ovih postupaka konstantinopoljskih patrijaraha? Zašto smatraju da imaju prava da ih čine i kakve ciljeve pritom žele da ispune? Za odgovor na ovo pitanje nema potrebe da pribegavamo teorijama zavere ili da spekulišemo – sasvim je dovoljno da se obrati pažnja na reči koje su javno izgovorene.
 • Patrijarh Vartolomej, Ukrajina i autokefalija


  Komentar sveštenika Georgija Maksimova na najavu davanja autokefalije raskolnicima u Ukrajini od strane Konstantinopoljske patrijaršije.
 • Duhovna vlast pastira i sloboda ličnosti duhovnog čeda


  U ovom članku je načinjen pokušaj da se sakupe misli svetih otaca i iskusnih pastira posvećene temi odgovornosti pastira i njegovoj brizi o drugima i pitanju „dara duhovne slobode“ čoveka o kojem pastir vodi brigu.
 • Časoslov


  Sadrži sve službe po poretku svetih jerusalimskih manastira i cele Sabornokatoličanske Pravoslavne Crkve Hristove.
 • Istorija Crkve


  Sokratova „Istorija Crkve” obuhvata period od 305. do 439. godine (tj. do okončanja sedamnaestog konzulstva imperatora Teodosija Drugog), vreme prepuno događaja koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji hrišćanstva.

LISTA

pravoslavni tata pravosl »

Pisac: Slobodan Stojicevic - broj poruka: 3 – poslednja poruka poslata: 22.04.2019 11:58:37

pravoslavni tata pravoslavne bake praseta!? »

Pisac: Slobodan Stojicevic - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 22.04.2019 09:43:41

Liberalna teologija sveštenika Ugrina Popovića »

Pisac: Slobodan Stojicevic - broj poruka: 21 – poslednja poruka poslata: 18.04.2019 07:42:30

+(Ermogen-Mogor-Mohor) »

Pisac: Dragan Petrovic - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 17.04.2019 20:14:37

Patrijarhova poseta Kosovu i Metohiji »

Pisac: Rodoljub Lazić - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 17.04.2019 09:11:13

SA SVETIM STARCEM PAJSIJEM IZ DANA U DAN

Danas đavo privlači ljude ka onome što je trošno i prolazno, uvlači ih u probleme; navodi ih da mnogo rade i mnogo jedu da bi zaboravili Boga, te da tako više ne mogu – ili, bolje rečeno – izgube želju da na dobro iskoriste datu im slobodu za osvećenje duše.

PITANJE PASTIRU

 • Četrdeset dana na Veliki Petak?


  28. marta 2019.
  Našoj dragoj svekrvi, majci, baki... 40. dan pada baš na Veliki petak pred Uskrs. U jako velikoj smo nedoumici jer nam naš sveštenik (mi živimo u Beogradu) savetuje da to nikako ne dajemo tog dana, jer nije po crkvenim pravilima, a sveštenik iz njenog kraja, Blace kod Prokuplja, kaže da baš tog dana trebamo da ispoštujemo i obeležimo 40. dan od njene smrti.
 • Hoću da postim, a roditelji se bune


  28. marta 2019.
  Otac ne želi da budem "fanatik" vere, pa da idem svake nedelje u crkvu ili da postim ceo post. Uspela sam da sa njima postim prvu nedelju posta, ali sledeću nedelju su već počeli da prave problem, zašto moram svake nedelje da se pričešćujem (pošto oni ne žele uopšte). Treću nedelju posta sam prekinula telesno, zarad njih, da ne bi dolazilo do svađe.
 • Iznenadna lenjost za rad i molitvu


  28. marta 2019.
  Preko noći sam postala lenja i više nisam mogla da zamislim da bilo šta radim. Kada pročitam molitve, počne nešto grozno da se skuplja u mom telu, počne da mi se povraća i kao da želi da se odvoji iz glave. Molim vas za pomoć i savet. Kao što mi je mrsko da radim, mrsko mi je i da se molim.
 • Postoji li slučaj da se čovek pokaje, a da mu Bog ne oprosti?


  28. marta 2019.
  Slušao sam neke "filozofe" i "naučnike". Dozvolio sam da mi isperu mozak, pa da u svome srcu zadam Bogu najgoru uvredu koja se može učiniti: poverovao sam im da Bog ne postoji. Recite mi, šta mi sledi za ovo, bez obzira što se kajem i što plačem i tugujem i smrtno strahujem; znam da će mi Bog oprostiti, jer je Njegova milost večna i bezgranična.
 • Dete rođeno na Božić


  28. marta 2019.
  Rodila sam devojčicu ove godine na Božić, suprugova ćerka iz prvog braka je mome detetu dala ime. Mi uskoro krstimo bebu, da li ja mogu, tj. i kum želi, da zamenimo ime u Božana ili Božica? I još jedno pitanje, suprug je katolik, a ja pravoslavna, nismo venčani, gde krstiti bebu, u pravoslavnoj ili katoličkoj crkvi?

PISMO | PISMO

ћирилица | latinica

PROLOG

 1. 9. april po julijanskom kalendaru

  Na današnji dan u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi proslavljaju se:
  – Sv. muč. Evpsihije.
  – Prep. muč. Vadim.

  22. aprila

PRAVILO POSTA

pravilo-posta-b

Dnevni prikaz ne radi, kliknite na glavni link PRAVILO POSTA za celogodišnje pravilo.


ČTENIJA IZ SVETOG PISMA ZA MIRJANE

dnevna-ctenija-b

 

Is 23-24; Jev 7; Jov 31.

 

Lista oznaka pojedinih delova Svetog Pisma nalazi se OVDE.