IZDVAJAMO

 • Životopis Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (1938-2020)


  17. oktobra 2020.
  Uoči spomena na upokojenje Svetog Petra Cetinjskog, jutros u 8:22 časova, poslije primanja svete Tajne Pričešća u Kliničkom centru Crne Gore, mirno se upokojio u Gospodu naš blaženopočivši voljeni Arhipastir. [Mitropolija crnogorsko-primorska, 30/17. oktobra 2020.]

BIBLIOTEKA

 • Život sa Hristom – Beseda na dan Svetih četrdeset mučenika Sevastijskih


  Nije važno kada je čovek pozvan Gospodu – među prvima ili među poslednjima. Moguće je da budete sa Hristom u Crkvi celog svog života i da se odreknete Hrista u poslednjem času. I čitav narod može biti sa Bogom, a zatim Ga odbaciti, kao što je bilo sa bogoizabranim izraelskim narodom.
 • Sveti Oci o osuđivanju


  Neki osuđuju iz navike, neki zbog zlopamćenja, drugi iz zavisti ili mržnje; ali u većini slučajeva počinjemo da osuđujemo druge zbog naše uobraženosti i preuznošenja; uprkos našoj velikoj nepopravljivosti i grešnosti, mi i dalje verujemo da smo bolji od mnogih drugih ljudi.
 • Najvažnije, prvo i poslednje od svih pitanja


  Postoji li neko ko se nikada nije osećao kao da je uhvaćen u klopku? Koga situacija, ljudi, zdravstveno stanje, procesi koji se dešavaju u zemlji i svetu, i, što je najvažnije, sopstvene greške nikada nisu doveli do ćorsokaka? Možda neki ljudi nikada nisu doživeli ništa slično, ali siguran sam da je većina barem jednom u životu bila u ćorsokaku.
 • Glavni razlog zbog kojeg se osećamo kao da nas je Bog napustio


  Preterano zahtevan čovek, duhovni perfekcionista lako se spotakne. On polaže više nade u sebe i svoju snagu nego u Gospoda i Njegovu pomoć. A to će neminovno dovesti do podrivanja njegove snage i duha i dalje do pada u očaj.
 • Najstrašnije od svih proročanstava Gospodnjih (Veliki ponedeljak, na Svetoj Liturgiji)


  Ali, možda je najstrašnije od svih proročanstava Gospodnjih proročanstvo da "zato što će se umnožiti bezakonje, ohladnjeće ljubav mnogih". Jedno je posledica drugog. Svet uvek leži u zlu, ali dolaze posebna vremena kada će se bezakonje umnožiti.

RSS FORUM SVETOSAVLJE

LISTA

Lista Svetosavlje se gasi, zamenjuje je Forum »

Pisac: Ivan Tasic - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 27.01.2020 00:29:23

SA SVETIM STARCEM PAJSIJEM IZ DANA U DAN

Žena, kaže Jevanđelje, treba da se boji muža, odnosno da ga poštuje, a muž treba da voli ženu. (Ef. 5:33). U ljubavi je poštovanje. U poštovanju je ljubav. Ono što volim, to i poštujem. I ono što poštujem, to i volim. Dakle, ljubav i poštovanje nisu različite stvari. One su jedno te isto.

PITANJE PASTIRU

 • Da li se duhovnost svodi na post?


  13. aprila 2019.
  U vezi sam sa jednom devojkom već pola godine, i planiram da je ženim. Međutim ona je jako mlada i želi da studira. Uz to je imala jednu vezu pre mene i izgubila je svoje devojaštvo, što mi dodatno stvara mnogo veliki bol. Ja sam iz pobožne familije, postim svaki post i odan sam Gospodu Bogu. Da li ću imati uspešan brak ako je oženim?
 • Koliko „košta“ spasenje?


  12. aprila 2019.
  Čini mi se da je u crkvi uvek više onih koji bi jeftino da prođu, a manje udovica koje su spremne da daju i poslednji dinar radi nebeskog carstva. S obzirom da moji prihodi prevazilaze moje potrebe, u mogućnosti sam da novčano pomažem siromašne i da prilažem crkvi. Međutim, uvek sam u dilemi da li je to dovoljno.
 • Halal standard i pravoslavni pristup


  12. aprila 2019.
  Halal je standard koji je uslov za izvoz hrane u islamski svet. Obeležava ga molitva muslimana pre početka proizvodnje. Kako mi pravoslavni treba da se odnosimo prema takvim prehrambenim proizvodima?
 • Četrdeset dana na Veliki Petak?


  28. marta 2019.
  Našoj dragoj svekrvi, majci, baki... 40. dan pada baš na Veliki petak pred Uskrs. U jako velikoj smo nedoumici jer nam naš sveštenik (mi živimo u Beogradu) savetuje da to nikako ne dajemo tog dana, jer nije po crkvenim pravilima, a sveštenik iz njenog kraja, Blace kod Prokuplja, kaže da baš tog dana trebamo da ispoštujemo i obeležimo 40. dan od njene smrti.
 • Hoću da postim, a roditelji se bune


  28. marta 2019.
  Otac ne želi da budem "fanatik" vere, pa da idem svake nedelje u crkvu ili da postim ceo post. Uspela sam da sa njima postim prvu nedelju posta, ali sledeću nedelju su već počeli da prave problem, zašto moram svake nedelje da se pričešćujem (pošto oni ne žele uopšte). Treću nedelju posta sam prekinula telesno, zarad njih, da ne bi dolazilo do svađe.

PISMO | PISMO

ћирилица | latinica

PROLOG

 1. 19. oktobar po julijanskom kalendaru

  Na današnji dan u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi proslavljaju se:
  – Sv. prorok Joil.
  – Sv. muč. Var.
  – Prep. Prohor Pčinjski.

  Pogledajte i Žitije Svetih za današnji dan.

  1. novembra

PRAVILO POSTA

pravilo-posta-b

Danas se mrsi.


ČTENIJA IZ SVETOG PISMA ZA MIRJANE

dnevna-ctenija-b

 

4 Moj 5-6; Lk 17; Ps 11.

 

Lista oznaka pojedinih delova Svetog Pisma nalazi se OVDE.