ИЗДВАЈАМО

 • ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу


  4. October 2023.
  Нема ничег драгоценијег од молитве у животу човечјем. Она и немогуће чини могућим, тешко чини лаким, неугодно претвара у угодно. Молитва је толико потребна човековој души, колико и ваздух дисању.
 • Нема греха који је већи од љубави Божје


  31. December 2019.
  Никада не треба очајавати. Ако нешто нисте постигли, то не значи да нисте успели. Нема греха који је већи од љубави Божје; нема греха који се Божјом љубављу не може надвладати. Исповедајте се, причешћујте се и не удаљавајте се од Цркве. Боље је бити грешник у Цркви, него добродетељни човек ван ње.

БИБЛИОТЕКА

 • Морална теологија


  Човек се неупоредиво разликује од свих животиња. Животиње се понашају инстинктивно, својствено својој природи, или онако како су научене, на пример, дресуром. Али, оне немају представу о моралном или неморалном и зато се о њиховим поступцима не може судити са становишта морала.
 • Недокучива Русија


  "Био сам очевидац оног дела руске историје који је непосредно претходио Револуцији; и не само то, током десет година био сам њен активни учесник. Иако дошљак, ја сам духовно урастао у ткиво руског народа и продро у дубоке тајне руске душе."
 • О искривљавању православног учења о Цркви у делима јерархије Цариградске Патријаршије и говорима њених представника


  Иза расколничких дела цариградских јерараха у Украјини, која су поделила православну светску породицу, крију се новотарије у учењу о Цркви, које су интензивно усађивали исти ти јерарси, а које су усмерене на рушење постојећих канонских темеља.
 • Лествица


  Онима који желе да им имена буду уписана у књигу живота, ова књига са извесношћу показује најбољи пут ка циљу. Јер, уколико је проучимо, уверићемо се да са сигурношћу води оне који је следе, чувајући их од свих невоља које воде у пропаст.
 • Стара и нова чуда Светог великомученика и победоносца Георгија


  Ако се Света Гора Атос сматра вртом Пресвете Богородице, онда се Свети Георгије назива чуваром овог врта. Светом Георгију посвећени су католикони (саборне цркве) манастира Зографа и Ксенофонта, а по Светој Гори расуте су бројне капеле и мала монашка здања – катизмати и келије, назване по Светом Победоносцу.
 • Старац Порфирије, подвижник љубави – прозорљиви чудотворац


  Старац Порфирије се својом детињском простодушношћу и незлобивошћу, непоновљивом благошћу и кротошћу, племенитошћу и пажњом у опхођењу, дубоким смирењем, орловским узлетима својих прозорљивих духовних очију и безобалним океаном свога христољубља и човекољубља показао као наручје раширено за свакога ко је у невољи.
 • Екуменизам и време апостасије


  Многи православни хришћани нису ни свесни да иза настојања да се постигне свехришћанско јединство стоје методе и поступци који су у непосредној супротности са свим оним за што су страдали свети мученици и исповедници Православља.
 • Брак и породица – домаћа црква


  Прочитавши књигу "Домаћа црква", читалац ће и сам видети са каквом пажњом се о. Глеб односио према најсложенијим проблемима на које наилази Хришћанска породица у савременом друштву и видеће да је о. Глеб сматрао да је стварање домаће цркве најважнија основа за опстанак православног Хришћанина у Цркви и у свету.

ЛИСТА

Листа Светосавље се гаси, замењује је Форум »

Писац: Ivan Tasic - број порука: 1 – последња порука послата: 27.01.2020 00:29:23

СА СВЕТИМ АВОМ ЈУСТИНОМ ИЗ ДАНА У ДАН

О хришћанству сваки мисли да је компетентан да говори и пише. Међутим нехришћанске, фалсификаторске, интерпретације Хришћанства наилазиле су на одзива пријем. Ренанов "Живот Исусов" и Толстојево "Јеванђеље" су готово једине интерпретације које интелигенција чита и прима. Ја никако не могу појмити како може интелигентан човек бити тако наиван да очекује адекватну интерпретацију највеће религиозне појаве од људи којима је религија туђа. Ренану предрасуде и скептицизам, а Толстоју рационализам нису допуштали ни да се приближи, а камо ли да испита дух и личност Христову. Они у опште нису наслућивали тајну личности Христове. Ренан је хтео сентименталношћу да прикрије своју неверу, а Толстој изгледа као да никада није себи ни постављао питање, како би било могуће, да тако проста и безживотна ствар, као што је Јеванђеље у његовој интерпретацији, значи тако безмерно много у животу религиозне личности. Ако Ренан има права, како је могуће било Хришћанство? Ако Толстој има права, како је могућа религија?

Одабир писма

ПРОЛОГ

 1. 25. новембар по јулијанском календару

  На данашњи дан у нашој светој, саборној и апостолској Цркви прослављају се:
  – Свешт. муч. Климент еп. Римски.
  – Свешт. муч. Петар архиепископ Александријски.
  – Преп. Пафнутије.

  Погледајте и Житије Светих за данашњи дан.

  8. December

ЧТЕНИЈА ИЗ СВЕТОГ ПИСМА ЗА МИРЈАНЕ

dnevna-ctenija-b

 

ИНав 9-10; Дап 9; Пс 48.

 

Листа ознака појединих делова Светог Писма налази се ОВДЕ.