IZDVAJAMO

 • O čitanju Svetoga Pisma i Svetih Otaca


  18. februara 2012.
  Istinsko pravoslavno obrazovanje se danas odvija u manastirima sa duhom svetosti i iskusnim starcima, parohijama na čelu kojih je sveštenik koji ne odobrava grehe svoje pastve, već je stalno bodri na viši duhovni život, te u bogoslovijama starog kova sa učiteljima koji svoju veru žive, što je sve danas veoma retko.

BIBLIOTEKA

 • Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere – Knjiga III


  Ne bih se usudio da od svoje pobožnosti tražim i očekujem da bude veća od pobožnosti Svetog Vasilija Velikog, koji napisavši one divne molitve pre i posle osvećenja Svetih Darova, niti je propisao da treba klečati, niti je sam klečao, nego je čak jasno obrazložio da to nedeljom i u Pedesetnici ne treba činiti. Smatram da nam toliko slobode i pobožnosti može biti dovoljno. [iz knjige]
 • Ne osuđujte!


  Skloni smo da greške drugih ljudi posmatramo sa tačke gledišta sudije, a sopstvene grehe – uvek sa stanovišta advokata. Zanimljivije je analizirati ponašanje bližnjih i suditi im: tome mnogo vremena posvećuje ne samo većina neverujućih, već i mnogi od nas.
 • Životopis arhimandrita Sevastijana Džeksonskog – srpski pravoslavni apostol u Americi


  Arhimandrit Sevastijan Dabović je značajan po tome što je prvi čovek rođen u SAD koji je rukopoložen za pravoslavnog sveštenika. Takođe je bio i prvi rođeni Amerikanac koji je primio monaški postrig u Pravoslavnoj Crkvi. Poznat kao „otac srpskog pravoslavlja u Americi“, zaslužan je za podizanje prvih srpskih crkava u Novom svetu.
 • Sveti Sevastijan sanfranciški i džeksonski – služba i akatist


  Kao zlatozarno sunce, ravnoapostolni oče naš, sa Gora Večnih nam sijaš i narod izabrani Božanskom Istinom obasjavaš, i u Večni Život prizivaš sve koji te sa ljubavlju proslavljaju i radosno ti poju: Raduj se, ravnoapostolni Svetitelju Sevastijane, nebojavljena pohvalo pravoslavlja!
 • Sveti Mardarije lješansko-libertivilski i sveamerikanski – prva struna svetosavsko-kosovskog zaveta u Americi i Kanadi


  Ako se ijedan naš vladika u današnje doba, po svojim patnjama i borbi za Crkvu može nazvati mučenik, Mardarije je velikomučenik. Srbi u Americi će u Mardariju naći ne samo mudra savetnika i dobrog Vladiku, nego i pravog hrišćanina, vatrena i napredna Srbina i brata, čija je duša puna ljubavi i požrtvovanja za naš rad u Americi.
 • Sveti Mardarije lješansko-libertivilski i sveamerikanski – služba i akatist


  Novojavljeni Božji Svetitelju, Svete Crkve graditelju, Mardarije, Hristom izabrani, nebeskom ljubavlju obasjani, svetlost je tvoja tako zasvetlila da su svi, videći tvoja dobra dela, Oca Nebeskoga proslavili i tebi radosno zablagodarili, pojući ti: Raduj se, Svetitelju Mardarije, dobri pastiru stada Hristovog!
 • Arhimandrit Rafail (Karelin) o korona virusu


  Postojanje virusa i opasnost od infekcije je realna i zato ne treba izbegavati razumne mere opreza, tim pre što su ove mere privremene i zasnovane na principu ikonomije.
 • Tri dara Velikog posta


  Ulazeći u prolećnu Četrdesetnicu, očekujemo da ćemo dobiti neophodnu čudesnu i blagodatnu pomoć našeg Spasitelja kako bismo izvojevali pobedu nad sobom.

LISTA

Lista Svetosavlje se gasi, zamenjuje je Forum »

Pisac: Ivan Tasic - broj poruka: 1 – poslednja poruka poslata: 27.01.2020 00:29:23

SA SVETIM PAJSIJEM IZ DANA U DAN

Hristos danas trpi sve ono što se događa. Trpi, a božanska blagodat deluje zbog naroda. To je samo oluja; stvari će se raščistiti. Neće uvek biti ovako.

PITANJE PASTIRU

 • Da li se duhovnost svodi na post?


  13. aprila 2019.
  U vezi sam sa jednom devojkom već pola godine, i planiram da je ženim. Međutim ona je jako mlada i želi da studira. Uz to je imala jednu vezu pre mene i izgubila je svoje devojaštvo, što mi dodatno stvara mnogo veliki bol. Ja sam iz pobožne familije, postim svaki post i odan sam Gospodu Bogu. Da li ću imati uspešan brak ako je oženim?
 • Koliko „košta“ spasenje?


  12. aprila 2019.
  Čini mi se da je u crkvi uvek više onih koji bi jeftino da prođu, a manje udovica koje su spremne da daju i poslednji dinar radi nebeskog carstva. S obzirom da moji prihodi prevazilaze moje potrebe, u mogućnosti sam da novčano pomažem siromašne i da prilažem crkvi. Međutim, uvek sam u dilemi da li je to dovoljno.
 • Halal standard i pravoslavni pristup


  12. aprila 2019.
  Halal je standard koji je uslov za izvoz hrane u islamski svet. Obeležava ga molitva muslimana pre početka proizvodnje. Kako mi pravoslavni treba da se odnosimo prema takvim prehrambenim proizvodima?
 • Četrdeset dana na Veliki Petak?


  28. marta 2019.
  Našoj dragoj svekrvi, majci, baki... 40. dan pada baš na Veliki petak pred Uskrs. U jako velikoj smo nedoumici jer nam naš sveštenik (mi živimo u Beogradu) savetuje da to nikako ne dajemo tog dana, jer nije po crkvenim pravilima, a sveštenik iz njenog kraja, Blace kod Prokuplja, kaže da baš tog dana trebamo da ispoštujemo i obeležimo 40. dan od njene smrti.
 • Hoću da postim, a roditelji se bune


  28. marta 2019.
  Otac ne želi da budem "fanatik" vere, pa da idem svake nedelje u crkvu ili da postim ceo post. Uspela sam da sa njima postim prvu nedelju posta, ali sledeću nedelju su već počeli da prave problem, zašto moram svake nedelje da se pričešćujem (pošto oni ne žele uopšte). Treću nedelju posta sam prekinula telesno, zarad njih, da ne bi dolazilo do svađe.

PISMO | PISMO

ћирилица | latinica

PROLOG

 1. 18. novembar po julijanskom kalendaru

  Na današnji dan u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi proslavljaju se:
  – Sv. muč. Platon.
  – Sv. muč. Roman i Varul.

  Pogledajte i Žitije Svetih za današnji dan.

  1. decembra

PRAVILO POSTA

pravilo-posta-b

Danas se posti na vodi.


ČTENIJA IZ SVETOG PISMA ZA MIRJANE

dnevna-ctenija-b

 

5 Moj 29-30; Dap 2; Ps 41.

 

Lista oznaka pojedinih delova Svetog Pisma nalazi se OVDE.