О. Гојко Перовић: Идемо у литије, ове недеље, следеће недеље – до побједе!

Другим ријечима – организоваћемо их исто онако како су организована и друга јавна окупљања ових дана, на примјер: мирни грађански протест Не могу да дишем; прослава Дана независности, слободне шетње градским улицама и трговима, интензиван рад тржних центара и градилишта? Од раније се зна да је карактер литија миран, културан и радостан

ИН4С 14/06/2020

Ограничење јавних окупљања на 200 људи нема утемељење у закону, јер или имате епидемију и ванредно стање, па јавних скупова нема, или су дозвољени – па нема ограничења, казао је у интервјуу за Дан ректор Богословије Свети Петар Цетињски, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, оцјењујући да је таква мјера политичке природе и провидна игра појединих људи на власти да спријече литије.

Хапшење владике и свештеника, привођење митрополита и остале поступке власти према Цркви у претходном периоду, Перовић види као непринципијелне мјере које су урушиле ауторитет саме државне власти, и показале их као изворе нестабилности и проблема.

“Литије ће, ако Бог да, бити организоване у складу с прописаним мјерама. Другим ријечима – организоваћемо их исто онако како су организована и друга јавна окупљања ових дана, на примјер: мирни грађански протест Не могу да дишем; прослава Дана независности, слободне шетње градским улицама и трговима, интензиван рад тржних центара и градилишта? Од раније се зна да је карактер литија миран, културан и радостан.

Зато не видимо ниједан разлог за бојазан да би наше литије, ни на који начин, могле угрозити здравље учесника или других грађана, а још мање да би могле угрозити јавни ред и мир”, рекао је Перовић.

Према његовим ријечима у СПЦ су свјесни како су неке од тих мјера донијете не из здравствених, него из чисто политичких разлога.

“Шта значи ограничење јавног скупа на 200 људи? Такав пропис нема утемељења у домаћем законодавству. Или имамо епидемију и ванредно стање – па нема јавних окупљања, или су јавна окупљања дозвољена – па нема ограничења. Ово је провидна игра појединих људи на власти да спријече литије – и ништа више”, сматра он.

Одговарајући на питање да ли су Митрополија и епархије СПЦ у Црној Гори пријавиле одржавање литија, као јавних окупљања, и какав је одговор Управе полиције Перовић каже да неке литије нијесу баш благовремено пријављене за ову недјељу, “или ако хоћете – полиција није имала нимало флексибилности да уважи и разумије један дан кашњења у пријавама (по пропису то треба учинити пет дана раније), па ћемо бити принуђени да при многим храмовима тога дана обављамо молебне без литије”.

Али то је једна ситница, једна пролазна етапа, на народном путу, на благословеном путу – са кога нема назад. Идемо у литије, ове недјеље, сљедеће недјеље – до побједе. До Црне Горе – без једног лошег закона. Директору полиције Веселину Вељовићу се, у вези с најавом литија, омакао један непромишљен коментар препун нетачности (измишљена зараза која је, наводно, ишла баш преко литија) и двоструких аршина – али не вјерујем да ће ни полицији ни нама у Цркви, такав приступ бити релевантан за организацију литија”, истакао је Перовић.

Comments are closed.