подгорица литије Видовдан

Истинска Црна Гора, 28. јуна: Све за Христа – Христа ни за шта

28. јуна 2020. admin
Истинска Црна Гора се ни вечарас не да заплашити од стране властодржаца којима закон лежи у топузу, што демонстрирају разним притисцима који су кулминирали забраном литија, а прије тога привођењем и противправним задржавањем архијереја, свештеника, народа Божијег, ускраћивањем права на мирна окупљања, угрожавањем безбједности учесника литија кроз не обезбјеђивање саобраћаја за вријеме њиховог трајања…

У складу са новим правним нормама из наредбе Министарства здравља литије се вечерас не одржавају већ се широм наше отаџбине служе молебни са једном поруком: Не дамо светиње!

Свештеници су позвали народ Божији да поштујући наредбе и мјере Националног тима и Епископског савјета не праве никакве самоиницијативне шетње “чувајући прије свег своје хришћанско и људско достојанство”.

Подсјећамо на последњу поруку наших архијереја – Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори, упућену вјерном народу: “Позивамо вас да се у исто вријеме окупљате на молебне у својим храмовима и у храмовним портама, јер вјерски обреди у црквама, манастирима и на површинама који им припадају нису и никако не могу бити забрањени. Наша молитвена литија на овај начин као вјерски обред траје и трајаће до Христове побједе! Посебно, до промјене безаконог, неуставног и дискриминаторног Закона”.

Будва:

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије рекао је вечерас у манастиру Подластва грбаљска након одслуженог молебна, да они који су на власти мисле да је обнова светиња нешто што је против њих.

“Надамо се да ће Господ вратити и њима разум да граде на тој и таквој љубави свој живот и будућност ове земље. Зато су и ове молитвене литије овдје, које су подстицај, које нијесу никакво политиканство и политика, како би неки хтјели да кажу, управо та радост коју је осјетило дијете у утроби материној – Свети Јован Крститељ. Радост што је Бог дошао у овај свијет и што је жртвовао себе за спасење свијета. И што нам је открио себе као вјечну љубав, као мјеру нашега земаљскога живота”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да наследници проклетога цара Дукљанина сада први пут у историји прогоне наше свештенство.

“Ни турски окупатори, ни Млечани, ни Аустроугари, па ни ови фашисти у току Другог свјетског рата то нијесу радили. Нијесу чак забрањивали ни литије. Ево, нашли смо докуменат – Пирцио Бироли је дао дозволу на молбу митрополита Јоаникија да се одржи литија на Цетињу за Недјељу православља и да народ и дјеца из школа дођу у Зетски дом на духовну академију. Нама не дају данас Зетски дом, већ петнаест година”, истакао је Владика Амфилохије.

Рајо Војиновић

Литија Будва

Подгорица:

Након молебна који је служен у Саборном храму Христовог Васкрсења, присутнима су се обратили представници љекара, професора, новинара и студената који су у великом броју подржали одбрану светиња.

Сабране у име 500 љекара потписника поздравио је Батрић Бабовић, специјалиста интерне медицине и нефрологије, истичући да “љекари сви дишу једном душом и они на папиру и они који још нијесу потписани”.

“За сваког љекара у Црној Гори ви сте највећа светиња и бићете изнад сваке политике и наша најавећа брига”, поручио је доктор Батрић Бабовић.

У име универзитетских професора грађанима се обратила Мара Шћепановић са Природно-математичког факултета.

“Желим да изразим огромно задовољство и понос што смо се ми разних нација и вјера сабрали овдје и да се у име нас професора захвалим студентима који су нас јучерашњим прогласом подсјетили на појмове образовање и култура које са честитошћу треба да чине срж нашег бића”, казала је Шћепановић.

Невенка Ћировић, новинарка РТЦГ-а, обратила се окупљенима у име 109 новинара који су потписали Апел за поштовање слободе вјероисповјести, истичући да овај број расте:

“Било је јуче много спискова, а ово су једини дочекани са аплаузима и радошћу. Сви смо заједно дозволили да се превише неправде усели у Црну Гору. Црна Гора је наша највећа светиња. Борећи се за светиње, боримо се за Црну Гору свих грађана.”

Она је прочитала апел новинара и рекла да су новинари највише дужни да брину о грађанима у овим тренуцима и посебно се захвалила колегама римокатоличке и муслиманске вјероисповијести који су стали раме уз раме са својим православним колегама којих се одбрана светиња директно тиче.

“Не дамо Црну Гору, Не дамо да нас дијеле! Није ми тешко бранити ваше интересе и интересе наше Цркве”, истакла је Невенка Ћировић и закључила: “Молим вас да тако остане до краја, до Христове побједе.”

Професор историје у подгоричкој гимназији “Слободан Шкеровић”, Предраг Ражнатовић је казао да су литије најдемократскији израз једног народа.

“Од нас зависи развој младих генерација”, рекао је Ражнатовић и додао да просветни радници уче дјецу правим вриједностима, правима, да буду слободни људи.

“А ових дана услијед безакоња, просветни радници су се осјетили позвани да учествују у литијама”, нагласио је Ражнатовић, рекавши да је то њихова дужност управо према младим генерацијама.

“Зато нас згражавају примјене силе посљедњих дана. Лако је са толиком опремом и оружјем потући голоруки народ. Потребно је да побиједите себе. Донесете закон који овај народ и Црква очекују”, казао је Ражнатовић.

Молебну су присуствовали и студенти окупљени око “Студентске иницијативе за одбрану светиња”, који су испред храма раширили транспарент на којем пише: “Студенти не дају светиње”.

У име студената, надахнут говор одржао је студент ПМФ-а Небојша Касалица.

Он је истакао да су слободни студенти дужни да стану у универзалну борбу, за слободну Црну Гору у којој ће владати право и неће се отимати од Цркве. “Слободну Црну Гору у којој се људи неће пребијати на улицама и у кафићима само зато јер су рекли не дамо светиње”, рекао је Касалица и додао да се боримо за слободну Црну Гору у којој се неће сузавци бацати на мјеста гдје дјеца тренирају.

“Почело је борбом за светиње, а нека се заврши нашом коначном побједом”, закључио је Небојша Касалица.

Након стихова Митрополита Амфилохија, које је прочитао отац Бранко Вујачић, своје нове пјесме представила је Даница Црногорчевић. Пјесму “Православље Црном Гором блиста”, за коју је недавно објављен и спот, као и премијерно пјесму, са КУД Јован Владимир из Бара, “Весели се, српски роде”, чији је текст написао њен супруг, ђакон Иван Црногорчевић. Након тога, сви окупљени су са Даницом у глас запјевали њену најпознатију пјесму “Сини јарко сунце са Косова”.

Тијана Лекић

 

подгорица литије Видовдан

Фото: Радосав Војиновић

Никшић:

Након одржаног молебана у никшићкој Цркви Светог Василија Острошког грађани су самоинцијативно кренули у протестну шетњу.

Током молебана доц. др Душан Крцуновић прочитао је обраћање у име скоро 120 доктора наука, универзитетских професора и магистара у знак протеста усвајања Закона о слободи вјероисповјести.

“Оно што нас је сабрало јесте доношење тзв. Закона о слободи вјероисповијести; закона чије усвајање очигледно има за циљ да разбаштини нашу Митрополију и наше епархије. А са тим и да нас одвоји од нашег стуба и тврђаве Истине, од традиције која представља вертикалу вјековног постојања наше заједнице”, рекао је Крцуновић.

Он је овим поводом упутио протест поводом усвајања Закона о слободи вјероисповјести.

“Он очигледно није настао као резултат нашег историјског и православног утемељења. Он је директно усмјерен против културе сјећања нашег народа. Наше обраћање није осуда неистомишљеника већ интелектуални начин духовног отпора према сили безумља. Закони које власт доноси морају да спајају и обавезују људе, а не да производе братске пођеле. То је главни разлог зашто се поново оглашавамо са нашим колегама професорима, љекарима, адвокатима, студентима, новинарима и свим слободномислећим људима Црне Горе”, казао је Крцуновић, преносе Вијести.

Бар:

У Бару је, након молебна који је служен у Саборном храму Светог Јована Владимира, литија предвођена свештенством и увијек присутним члановима КУД-а Светог Јована Владимира, са мноштвом народа, прошла око храма.

Парох о. Слободан Зековић је појаснио услове у којима се прославља ове године Видовдан, и најавио беседу никшићког пароха о. Миодрага – Шуја Тодоровића.

О. Миодраг се осврнуо на значај данашњег празника, и на тај вјечан избор између пролазног и вјечног. Он се посебно обратио 180 просвјетних радника који су вечерас потписали апел којим се придружују тој новој литији, како је назвао о. Слободан, а којом потписници позивају на повлачење спорног Закона о вјероисповјести.

Овај апел је нарочито симболичан за о. Миодрага који је и сам стао на страну својих колега који су се побунили против преименовања српског језика као наставног предмета. Тада је, заједно са својих 26 колега-просветара и сам потврдио на којој је страни у том вјечном избору, и као гимназијски професор остао без посла.

Апел је, у име 180 колега, прочитала Нела Дабановић, пропраћена сталним аплаузима.

Милијана Ераковић

бар литије 28. јуни

Фото: Крсто Пламенац/Зоран Иванковић

Даниловград:

У Саборном храму Свете Текле вечерас је служен молебан за одбрану наших светиња.

Молебан је служио протојереј Мирчета Шљиванчанин, парох подгорички. Након молебна отац Мирчета се бројним присутним вјерницима обратио бесједом посвећеном данашњем празнику Видовдану. Након бесједе оца Мирчета, изведен је краћи видовдански програм.

Иван Булатовић

Даниловград литије 2020

Беране: 

Молебан за очување светиња служен је у манастиру Ђурђеви Ступови. Након молебна вјерницима се бесједом обратио протосинђел Евстатије, који се овом приликом захвалио браћи Кучима који су дошли да присуствују молебну. Послије бесједе услиједио је кратак програм.

Беране литија 28 јуни 2020

Пљевља:

Вјерни народ и вечерас са својом Црквом, молебан је служен у Цркви Свете Петке.

Пљевља литије 28 јуни

Фото: о. Боривоје Пантић

Бока которска – Драгаљ

Лијепо вријеме, пријатан ваздух, али на првом мјесту љубав према Богу и својим светињама привукао је велики број житеља Драгаља, Кривошија, Грахова, али и Рисна и околних мјеста, који су дошли са пјесмом на уснама и молитвом у срцу, да се помоле Господу да уразуми оне у чијим је рукама могиућност да се повуче донијети Закон.

У складу са прописима које је прописао НКТ молебан је започео у 18 часова а вјерници су се придржавали прописа.

Молебаном је началствовао високопреподобни архимандрит отац Арсеније (Самарџић), игуман манастира Косјерево (Епархија будимљанско-никшићка). Поред њега, молебан су служили и високопреподобни архимандрит Бенедикт (Јовановић), игуман манастира Превлака, и свештеници: Раде Лакета, парох ораховачко-перашки, отац Петар Крговић, парох граховски, отац Петар Петровић, парох тиватски и домаћин отац Момчило Глоговац, парох рисански.

На крају молебна вјернима се обратио отац Петар Петровић, подсјетивши их да је љубав оно што треба да води сваког човјека. Он је истакао да смо свједоци, да је љубави све мање и мање, а то је проблем, јер је љубав она која човјека чини човјеком.

Јовица Вукасовић

бока литије 28. јуни 2020

 

Comments are closed.