Почињу литије

Данас УСТАЈЕ Црна Гора: Почињу опет литије, пишу се нова житија – НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ

Након више мјесеци паузе, због пандемије корона, и мјера Националног координационог тијела за спречавање заразних болести, данас и званично се настављају литије

Од ИН4С – 14/06/2020

Након више мјесеци паузе, због пандемије корона, и мјера Националног координационог тијела за спречавање заразних болести, данас и званично се настављају литије.

Позив митрополита Амфилохија, дуго чекан од народа у Црној Гори, дошао је прије пар дана, након незапамћеног варварског рушења конака манастира Светог Василија Острошког у Улцињу.

У протеклом периоду, саслушани и притворени су бројни свештеници, у Никшићу, Беранама, Тивту, Подгорици, а 72 сата у притвору је био владика будимљанско-никшићки Јоаникије са осам свештеника.

Литије, као горски вјенац, савремене Црне Горе, почеле су због усвајања дискриминаторског закона о слободи вјероисповијести, којим се жели отети имовина јединој православној канонској цркви у Црној Гори – Српској православној цркви.

Десетине и стотине хиљада грађана данима су на киши, снијегу, вјетру, показивали шта мисле о таквом закону. Већинска Црна Гора данас опет устаје, и крећу литије.

О обнови литија разговарали смо са нашим колумнистима и истакнутим грађанским активистима, Бошком Вукићевићем, и Игором Дамјановићем.


Знало се да је обнављање величанствених литија након краја епидемије неминовност, а само је било питање тренутка када ће наша Црква најавити нови почетак молитвених ходова за одбрану светиња. Рекао бих да су црквени великодостојници одабрали идеалан тренутак за обнову литија, оцијенио је за наш портал Вукићевић.

С једне стране они нијесу подлегли притисцима који су долазили од одређених сегмената антирежимског амбијента, тј. наопаким савјетима о наставку литија за вријеме епидемије. Такав непромишљен радикализам би читавом процесу одбране светиња неизоставно нанио ненадокнадиву штету.

С друге стране, великодостојници нијесу попустили ни пред крајње агресивним понашањем режимских структура, које и даље покушавају да на све могуће начине спријече наставак молитвених ходова.

Вукићевић: Обнављање литија неминовност након завршетка епидемије

Наше свештенство, је по ријечима Вукићевића, режиму јасно ставило до знања да ни по коју цијену неће прихватити одузимање светиња нити промјену устројства Цркве, и стиче се утисак да наши великодостојници у читавом овом процесу нијесу направили ниједну једину грешку. Они су дјелали попут неког перфектног православног механизма, чије су кретње небеског надахнућа.

За разлику од нашег свештенства, власт је срљала из грешке у грешку, и чини се да челници клептократије током цијеле актуелне кризе нијесу направили ниједан исправан потез. Узроци поновљених политичких грешака налазе се у режимској нервози и паници, тј. немоћи проналаска одговора на феномен литија, које њиховом масовношћу и протестном мирноћом и достојанственошћу представљају јединствену појаву у Европи, истакао је Вукићевић и додао:

Крајње агресивни поступци режима, тј. хапшења свештеника, политичких неистомишљеника, непрестани насртаји на слободу мишљења и изражавања у војсци и полицији – само су неки од показатеља такве нервозе и панике.

Литије стогодишњак

Власт је и вирус корона брутално користила у политичке сврхе, служећи се НКТ – ентитетом чија је формална дужност борба против епидемије и заштита здравља грађана, а чији је суштински задатак био да се сурово обрачунава са противницима тродеценијског режима и да спријечи обнову литија. Но, све су прилике да је лицемјерна и преварантска улога овог тијела прочитана од слободног грађанства.

Вукићевић се осврнуо на пријетње директора полиције Веселина Вељовића.

„Што се тиче пријетњи директора полиције, тј. његове најаве забране литија – њих треба озбиљно схватити. Тим прије што господин Вељовић често излази из оквира својих уставних овлашћења и наступа у улози гласноговорника владајуће партије. Умјесто дужности заштите уставног поретка и државе, он обавља послове бранитеља идеологије и политика вишедеценијске власти“, истако је Вукићевић и даље додао:

Директор полиције се често јавно бави и темама које нијесу дио његових компетенција и дужности; тако је запањио историчаре бизарном изјавом да „Немањићи нијесу утемељени у Црној Гори“, док се недавно појавио и у улози епидемиолога, износећи неке податке о зарази који немају упоришта у протеклим дешавањима. Нека врста острашћености господина Вељовића, тј. његов нимало пријатељски однос према Цркви и вјерном народу, а који не би смио бити јавно манифестован с обзиром на положај који покрива, могао се видјети и током једне од најмасовнијих литија. Тада је директор полиције развио државну заставу на свом балкону, у покушају провокације и пркоса према народу који је шетао на улици.

Не претпостављајући да такав гест од стране литијаша неће бити доживљен као провокација, с обзиром на чињеницу да се званична државна застава користила и током неких молитвених ходова, подјсетио је Вукићевић.

Међутим, страственим истицањем државне заставе господин Вељовић је ефектно побио своју тезу о неутемељености Немањића у Црној Гори. Наиме, двоглави орао са заставе управо је Немањићког поријекла, док га је српска владарска династија преузела из византијске хералдике.

Тако је господине Вељовићу: српство не само да је утемељено у Црној Гори, већ Црне Горе не би било, нити је може бити, без српства. А литије више нико не може зауставити, поручио је Вукићевић.


Дамјановић: Литије су најпозитивније кретање у Црној Гори

Протесне литије, које су на улице црногорских градова извеле зимус преко 100.000 људи, најпозитивније је кретање у црногорском друштву које се десило током последњих неколико деценија, оцијенио је за наш портал Игор Дамјановић.

Очекујем да ће са литија наставити да се шире поруке мира, љубави и толеранције, насупрот порукама мржње, подјела и нетрпељивости које је емитују шеф режима Мило Ђукановић и његови полтрони.

„Подметања, клевете и пријетње које су ових дана представници владе, владајуће партије и директор полиције Веселин Вељовић износили на рачун православне цркве најбоље илуструју какву нервозу у редовима режима изазива обнова литија“, истакао је Дамјановић и додао:

Надам се да ће се православни вјерници у поново великом боју појавити на литијама. Масовност је битна, јер управо то фактор који ће спријечити режим да примијени силу којом пријети директор Вељовић, односно убаци провокаторе са задатком да изазову инциденте и тако литије компромитују у јавности.

Провокатори су опробан метод обесмишљавања и компромитације и обесмишљавање протеста премјењиван на митингу против признања тзв. државе Косоово, протестима Демократског фронта 24. октобра 2015. и протестима присталица Момира Булатовића у јануару 1998. године. Стога, уколико данас изађемо масовно и будемо достојанствено протестовали као зимус, на све спремни Мило Ђукановић биће немоћан да примијени силу и преостаће му само да настави да се дави у живом блату фашизма, поручио је Дамјановић.

 

Comments are closed.