NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » SIMVOLI I SIGNALI

SIMVOLI I SIGNALI

 

SIMVOLI I SIGNALI
 
POZNANJE ISTINE
 
Kako je Bog duh, to i sva istina mora biti duhovna. Jer Bog i istina jedno je i isto.
Kada mi govorimo o čuvstvenim predmetima, o njihovim svojstvima i odnosima, pa kažemo: to i to je istina, mi ne mislimo na istinu u apsolutnom i večnom smislu nego u smislu relativnom i praktičnom. Jer u apsolutnom smislu samo je Bog večna i neprikosnovena istina.
Znači li to, da je stvorena priroda laž? Bože sačuvaj! Ali ona može da se predstavi kao laž za dva tipa ljudi: za evropskog materijalistu i za indijskog nihilista. (Nihilista ima dve vrste: političkih i filosofskih. Ovde se misli na filosofskog nihilista). Kada materijalist kaže: ova priroda, koju mi gledamo i opažamo, sa celim zbirom svojih opažljivih osobina i dejstava, predstavlja sama sobom svu istinu, svu stvarnost, sve što uopšte može da postoji – tada se priroda zaista javlja ko laž. Isto tako priroda se javlja kao laž, sva s kraja u kraj, duhu nihilista, kad ovaj ispovedi i rekne: ova priroda sa svima svojim osobinama i dejstvima jeste obmana, san, ništa.
I tako i onaj ko tvrdi, da je čuvstvena priroda sušta istina, kao i onaj ko kaže, da je čuvstvena priroda laž, san i iluzija – obojica iskazuju podjednaku neistinu.
Priroda je simvol istine. Fizički svet je vidljivi izraz nevidljivog duhovnog sveta. Onaj prvi – simvol, ovaj drugi – smisao simvola, duh i stvarnost.
Kad hrišćanski pesnik, sveti Jovan Damaskin, kaže:
vaistinu sujeta je sve,
život je sen i san –
on ne misli ni izdaleka kao budistički nihilist. On gleda vizionarskim duhom u stvarni i večiti život, prema kome je telesni život na zemlji zaista kao sen i san. Sujetom naziva on sve ono za čim neduhovni ljudi jure u ovome svetu tražeći istinu i sreću. Sam po sebi svet ovaj nije obmana, jer mu je Tvorac Bog istiniti. Iz izvora istine kako bi mogla isteći laž, kad je nama u samom izvoru? No svet može da izgleda obmanom za onoga, ko u njemu traži ono što on nema i nije. Kao kad bi lovio mesec u vodi!

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *