СИМВОЛИ И СИГНАЛИ

 

СИМВОЛИ И СИГНАЛИ
 
МИСЛИ И ОСЕЋАЊА КАО СИГНАЛИ
 
1. Човек обично држи, да су све мисли у њему његова својина, његов производ, њиме и од њега самога. То је међутим погрешно. Јер тиме човек проглашује свој дух неком апсолутном јединицом, која не подлеже утицају духовних сила, било благих или опаких. У самој ствари дух човеков подлежи безбројним утицајима духовних сила, које се у њему као струје укрштају, онако исто као што тело подлеже утицају многих и различних физичких сила.
2. Шаљући Своје ученике у свет Христос им је предсказао, да ће их изводити на судове пред властеле и цареве овога света. Уз то јасно им је заповедио, да не брину унапред како ће се бранити и шта ће одговарати: не брините се, вели, како ћете и шта ћете говорити; јер ће вам се у онај час дати шта ћете казати. Ко ће им дати и како ће им се дати? Господ на ово одговара: нећете говорити ви, него Дух Оца вашега говориће из вас. (Мат. 10, 19). И заиста прости рибари и радници говорили су и писали тако високе и дивне мисли, до каквих никада нису могли досегнути умови књижевника и философа. Те мисли нису ни биле од људи него од Бога; сигнали, да живи Бог говори.
3. Апостоли, пророци и светитељи названи су органима Духа Светога. Названи су тако због тога што је Бог Дух Свети улево у њихову душу Своје сопствене мисли и силу, што су они јављали људима. Својим мислима они нису могли одолети мислима Духа нити својом силом сили Духа. О томе јасно сведочи пророк Јеремија говорећи, како је он желео да престане прорицати народу од стране Бога, да би избегао муке и страдања. Нећу га више помињати, нити ћу више говорити у име Његово. Тако се он зарицао, Али би у срцу моме као огањ разгорео, затворен у костима мојим, и уморих се задржавајући га, и не могох више (Јер. 20, 9). И опет је, дакле, морао да говори, не од себе но од Духа Божјега.
4. Зле мисли, богоотпадне и неморалне, углавном су од духа зла и лажи. Због греха наших, а по Божјем попуштању дух зла напада наш дух стрелама лажних мисли, порочних слика, рђавих сећања и фантазија. Безбожном цару Ахаву, који радије слушаше сладуњаве лажи него горке истине, рече пророк Михеј: зато сада ето Господ је метнуо лажљив дух у усша тијем пророцима твојим; а Господ је изрекао зло по те (II Днев. 18, 19). Дакле, попушта Бог, да зли дух дејствује на ум и мисли оних, који су себе гресима упрљали и за дом зла припремили, То им је сигнал пропасти, ако се не тргну, то јест ако не прихвате сигнал опомене Божје кроз истинитог весника. Но Ахав послуша лажи лажних пророка, који му прорицаху победу, па пође у рат и погибе у рату.
5. Кад изненадно и упорно почнемо мислити о неком човеку у даљини, сигнал је, да ли он брине и говори о нама, или ради за или против нас, или да се приближује к нама он или писмо од њега. Кад је Христос исцелио паралитичара у Капернауму, помислише присутни књижевници у себи: овај хули Бога! Господ опази помисли њихове, па им рече: зашто зло мислите у срцима својијем! (Мат. 9, 4).
6. Још јаче од мисли показују се осећања људска као сигнали. И Исак и Јаков и Давид осетили су приближење смрти своје, па су позвали синове своје, да их благослове.
7. Многи људи предосете своју смрт. Неки официри и војници у рату имали су јасно предосећање смрти онога дана кад ће погинути. Зар је мало њих рекло: данас ћу погинути! Тај осећај, предосећај, не могу знати они, који га још нису имали. Али да се он, као сигнал, пројавио код многих лица, то је многократно утврђена ствар. Благо оном, ко добије кроз предосећај сигнал блиске смрти, па се благовремено покаје пред Богом, и молитвом и опраштањем и милостињом припреми за онај свет!
8. Осећај као сигнал близине Христове. Кад су Клеопа и његов друг путовали за Емаус, придружи им се васкрсли Христос, и разговараше с њима, али Га они не познадоше очима. А кад Он ишчезе од њих, они рекоше један другом: не гораше ли наше срце у нама кад нам говораше путем и кад нам казиваше писмо (Лк. 24, 32).
9. Руски светитељи, Сергије и Серафим, унапред су осетили јављање свете Богородице. “Данас ћемо имати високу посету!” говорили су они својим монасима. Сличан сигнал кроз осећај добили су и многи други светитељи.
10. Осећај као сигнал јавља се често код животиња, нарочито пред непогоду или какву катастрофу, као земљотрес. Познато је, да кад се домаћину хоће да догоди нека несрећа, коњ рже и пас вије. Кад се светом Артемију спремало мучеништво, његов припитомљени јелен почео се око њега умиљавати, лизати му руке и плакати.
11. Изненадна зловоља и туга спопадају понекад човека без видног узрока. Накнадно се покаже, да је то био сигнал, да му се дома, међу сродницима или пријатељима, догодила или смрт или други неки тежак удар.
12. Осећај крајњег очајања, које управља мисли ка самоубиству, јесте јасан сигнал, да се зли дух – дух унинија или очајања – дохватио душе човечје.
13. Радост као сигнал. Велики хришћански духовници тврде, да кад се прави покајник усрдно Богу моли осети велику радост и топлину у срцу. То они тумаче као знак, да му је Бог опростио грех, за који се у молитви кајао.

One Comment

  1. Радмила Благојевић

    Зар смо достојни улоге коментатора текста владике Николаја ?!
    Заиста је свети и небески, а ми, његов народ, од самог Бога почаствовани што је настао у српском роду…
    Светитељу рода српског, благо наше бесцено, моли Бога за нас.