СИМВОЛИ И СИГНАЛИ

 

СИМВОЛИ И СИГНАЛИ
 
СИГНАЛИ КРАЈА СВЕТА
 
1. Кажи нам, какав је знак твојега доласка и пошљетка времена (вијека)? упиташе ученици Христа. А Он им на то наброја многе знаке. Ови знаци јавиће се кроз погрешне мисли и грубе осећаје, кроз људе, кроз ствари, кроз догађаје међу људима, кроз стихије и појаве природне. Једном речју збир свих разноврсних сигнала показаће се пред крај света и времена.
2. Као пред Потоп што су све промисли људи биле на зло упућене, тако ће бити и пред крај света. Мисли код многих људи биће погрешне и злобне, а осећаји њихови представљаће охладнелу љубав према Богу и ближњима. Охладњеће љубав многијех. И јавиће се многе лажне месије и лажни пророци. Верни ће се држати једног Месије јединог истинитог, Исуса Христа, и неће одступати од Њега ни по цену живота земаљског. Зато ће они бити омрзнути од безверника и трчилажа, и биће гоњени и мучени. Али ко претрпи до краја благо њему.
3. Апостоли Христови откривају мало више завесу тајни, које им је Господ поверио. Петар говори: и ово знајте, да ће у пошљедње дане доћи ругачи који ће живети по својијем жељама (II Пет. 3, 3). Павле пак пише Тимотеју: доћи ће вријеме,кад здраве науке неће слушати, него ће по својијем жељама накупити себи учитеље како што их уши сврбе, и одвратиће уши од истине, и окренуће се ка гаталицама. Још јаче објављује исти апостол пороке последњих поколеља на земљи говорећи: али ово знај, да ће у пошљедње дане настати времена тешка. Јер ће људи постати саможиви, среброљупци, хвалише, поносити, хулници, непокорни родитељима, неблагодарни, неправедни, нељубавни (II Тим. 4, 3; 3, 1). Све то одговара оним речима Христовим о лажним пророцима и охладнелој љубави.
4. Други сигнали опет биће: устанци народа на народ и царства на царство, честе буне и ратови, међусобне омразе и борбе, саблазни и безакоња, отпади и издајства. Такви и други небратски и нечовечни односи међу људима наговештаваће близак крај.
5. Глад, помор, земљотреси. Све ово несумњиво у незапамћеној мери и по свему свету, као што је и речено: јер ће бити невоља велика каква није била од постања свијета до сад нити ће бити. Глад ће долазити делом од суша и поплава и црви и разних инсеката, а делом опет отуда што ће се богоотпадним људима узети ум, те неће умети да расподељују народу храну. Јер кад се изгуби милост изгубиће се и разум. Болештине ће косити људе утолико јаче, уколико се више буду обраћали искључиво земљи за лек и здравље. А земљотреси ће бити праћени колебањем мора, изливањем река, пресушивањем многих извора, страшним олујама на копну и бурама на океану. Па како не земљотреси бити врло чести, то ће народи живети у непрестаном страху.
6. Упоредо с овим језивим појавама ићи ће усиљена проповед Јеванђеља. Апостолска ревност правих мисионара неће се дати ничим устрашити ни сузбити. Проповијдаће се ово јеванђеље о царству по свему свијету за свједочанство свијем народима. Прави људи, са очуваним печатом Духа Светога у себи, проносиће науку Христову на све стране света упркос лажних месија и лажних пророка и лажне браће, и упркос свих саблазнитеља, гонитеља и мучитеља.
7. Као сигнал краја именује Павле и појаву антихриста. Он ће бити човјек безакоња, син погибли, који се противи, и подиже више свега што се зове Бог… показујући себе да је Бог (II Сол. 2, 3). Њега ће уништити Господ Исус духом уста својијех. Али он ће бити сигнал за време. Благо онима, који се не занесу преварама и лажним и црним чудесима његовим.
8. Што ближе крају, то ће се и сигнали краја све више гомилати. Сунце, месец и звезде такође показаће сигнале, и то одмах по невољи дана тијех. Сунце ће и месец помрчати, а звезде ће се ускомешати, и падаће с неба. Настаће свеопшта, ужасна тама, у којој ће се моћи чути само хука падајућих звезда; и хука ће та заглушивати очајне крике људске.
9. Појава великог и сјајног крста биће нови сигнал. Часни Крст, знак Сина Божјега, распетога за људе, засијаће тада с краја у крај васионе, и осветлиће ову место сунца. И народи ће тада заплакати, заридаће сва племена и сви народи, који се нађу у овом животу, и верни и неверни. Јер тај Знак објављиваће коначну победу Христа Распетога. Верни ће плакати од радости а неверни од гриже савести; но и једни и други при том дрхтаће у страху од онога што ће доћи.
10. Све ће се ово ређати брзо једно за другим. Јер ће долазак Сина Човечјега бити како што муња излази од истока и показује се до запада. Тако нагао и сјајан биће други долазак Цара и Господа нашега. И јавиће се Он на облацима небеским са силом и славом великом, неизразивом и неописивом.
11. Последњи победни знак – сигнал не да ће Он доћи него да је већ дошао – биће глас труба ангелских. Тим знаком свети ангели сабраће пред Господа свога изабране Његове од четири вјетра, од краја до краја небеса. И ући ће праведници у радост Господа својега. И тако ћемо свагда с Господом бити, по речима изабранога Павла.

One Comment

  1. Радмила Благојевић

    Зар смо достојни улоге коментатора текста владике Николаја ?!
    Заиста је свети и небески, а ми, његов народ, од самог Бога почаствовани што је настао у српском роду…
    Светитељу рода српског, благо наше бесцено, моли Бога за нас.