СИМВОЛИ И СИГНАЛИ

 

СИМВОЛИ И СИГНАЛИ
 
СНОВИ КАО СИГНАЛИ
 
1. У сну, у утвари ноћној, када тврд сан падне на људе, кад спавају у постељи, тада (Бог) отвара ухо људима и науку им упечаћава. Да би одвратио човјека од дјела његова, и склонио од њега охолост. Да би сачувао душу његову од јаме, и живот његов да не наиђе на мач (Јов. 33, 15). Тако говораше Јову пријатељ његов Елијуј. Истинитост ових речи потврдило је искуство људи безброј пута.
2. Цар Авимелех беше одузео од Аврама жену му Сару, да је задржи код себе. Али дође Бог Авимелеху ноћу у сну и рече му: гле погинућеш са жене коју си узео, јер има мужа. И уплаши се цар од тога сна и одмах сутрадан врати Сару мужу њеноме. (I Мојс. 20, 3)
3. Када незнабожни Лаван гоњаше праведнога Јакова, зета свога, јави му се на сну Бог и рече: чувај се да не Говориш с Јаковом ни лијепо ни ружно (I Мојс. 31, 24). То беше сигнал за Лавана, да се тргне од Јакова и да му не чини умишљену пакост.
4. Двојица слугу фараонових, пехарник и хлебар, тамноваху заједно са Јосифом у тамници. Обојица сањаше снове. И Јосиф им протумачи. Пехарнику сан беше сигнал, да ће се ускоро ослободити тамнице и опет наставити службу своју у двору. А хлебару сан беше сигнал, да ће ускоро бити изведен из тамнице, али не да живи него да умре на вешалима. Тако им Јосиф протумачи; тако им се и догоди (I Мојс. 40).
5. Други сан што га виде цар Навуходоносор о дрвету високом, које се посече до земље, беше сигнал пада тога цара и његовог лудила за седам година. А када минуше седам година, поврати се цару ум. И покаја се цар Навуходоносор за охолост своју, због које га и снађе лудило, и признаде он вечну власт цара небескога (Данил 4).
6. Као сигнали послужила су и сва четири сна описана на почетку Јеванђеља по Матеју. Када Јосиф хтеде отпустити деву Марију, јави му се ангел Божји на сну и опомену га, да одбаци ружне сумње и да не отпушта Марију, јер оно што се у њој зачело од Духа је светога. Звездари источни не вратише се назад у Јерусалим него примивши у сну заповијест, да се не враћају к Ироду, другијем путем отидоше у своју земљу. А када Ирод нареди покољ деце опет ангел Господњи јави се Јосифу у сну и каза му, да с дететом и матером бежи у Мисир испред мача Иродова. Најзад, по смрти Иродовој, ангел Божји заповеди Јосифу у сну, да се врати у постојбину своју.
7. Жена Пилатова, Сабина Публија, имала је један мучећи сан у време када њен муж суђаше Христу. Тај сан дат је њој као сигнал праведности Христове. И она рече Пилату: немој се ништа мијешати у суд тога праведника, јер сам данас у сну много пострадала њега ради (Мат. 27, 19).
8. Неретко Бог је на сну давао људима сигнал, да не чине што су наумили. Познат је случај, како се цару Константину јавио на сну свети Никола и рекао му, да обустави извршење смртне пресуде над једним осуђеним племићем, пошто није крив за оно зашто је осуђен. И цар је ослободио племића.
9. Неким побожним женама нероткињама, које су се усрдно молиле Богу да их удостоји порода, даван је на сну сигнал, да је молитва њихова услишана. Мајка светог Григорија, просветитеља Јерменије, која је дуго била бездетна, сањала је чудан сан, како је из њенога тела поникла висока и граната лоза, која је собом покрила сву земљу јерменску. Одмах потом зачела је и родила славног Григорија.
10. Није сасвим редак случај, да се некоме на сну да сигнал блиске смрти. Тако на пр. преподобном Дију (19. јула). – Но примери снова као сигнала обилати су у наше дане исто као и у времена древна. Ко има уши да чује, нека чује; и ко има духовни разум да разуме, нека разуме. Књиге би се могле написати о сновима као сигналима, који су јављени само у наше дане.

One Comment

  1. Радмила Благојевић

    Зар смо достојни улоге коментатора текста владике Николаја ?!
    Заиста је свети и небески, а ми, његов народ, од самог Бога почаствовани што је настао у српском роду…
    Светитељу рода српског, благо наше бесцено, моли Бога за нас.