СИМВОЛИ И СИГНАЛИ

 

СИМВОЛИ И СИГНАЛИ
 
ЧОВЕК ЧОВЕКУ КАО СИГНАЛ
 
1. Творац људи све чини да људе спасе; да неразумне уразуми, помрачене просвети, залутале изведе на прави пут, успаване пробуди, Своју свету вољу и Своје расположење Он сигнализира људима и кроз звезде, и кроз ствари, и кроз бивања и стања, и кроз снове, и кроз катастрофе, и кроз животиње. Уза све то Он још чини човека сигналом човеку, или народ народима. Духован човек посматра ово сваки дан и сваки час, и осведочава се у истинитост овога. А Свето писмо, као рекордна књига Божје воље у судбама људи и народа, потврђује то свакидашње осведочење. Највећи сигнал, који је јављен из света духовних стварности овоме свету символа, јављен свима људима и племенима, јесте сам Господ Исус Христос. Још док Га је Мајка на рукама носила прорекао је за Њ свети Симеон Богопримац, да ће Он бити знак против кога ће се говорити (Лк. 2, 34).
2. И света Дева Марија послужила је знаком Божје силе и мудрости у плану људскога спасења. Као што је прорекао свети Исаија говорећи за њу у визији: зато ће вам сам Господ дати знак: ето, дјевојка ће затрудњети и родиће сина, и надјенуће му име Емануило.
3. Апостол Андреја први је пошао за Исусом. Потом он нађе свога брата Симона и причаше му, кога је нашао говорећи: ми нађосмо Месију, које значи Христос. На тај сигнал Симон Петар одмах пође, и постаде учеником Христовим. Тако се и Натанаил кроз Филипа осетио побуђен, да изађе пред Месију (Јов. 1, 40). Тако је и свети Сава Српски, чувши од монаха причу о Светој Гори, оставио све и удаљио се у ову државу инока и пустињака.
4. Пророци и праведници били су Божји знак људима. Јер те дадох да будеш знак у дому Израиљеву, рече Господ пророку Језекиљу. И опет: и Језекиљ ће вам бити знак, чинићете све што он чини. А и сам овај пророк тврди пред народом: знак (Јез. 12, 6; 24, 24; 12, 11). Исаија исто то говори о себи: ево, вели ја и дјеца коју ми је дао Господ јесмо знак и чудо Израиљу од Господа над војскама (Иса. 8, 18). Треба нарочито запазити, како Исаија говори, од кога долази тај знак: знак – од Господа.
5. Мудроме Зоровавељу рекао је Господ, да ће потрести небо и земљу и учинити велике промене у свету, али да ће њега, Зоровавеља, узети и поставити као печат, јер сам те изабрао, говори Господ над војскама. (Агеј 2, 23). То јест као печат или знак праведности пред Богом, да други виде и угледају се.
6. Но не истиче премудри Бог само праведнике као знак људима него и безаконике. Тако, говори Господ за онога ко одступи од Њега и преда се лажама и безакоњима: окренућу лице своје против тога човјека, и учинић од њега знак и причу, и истријебићу га из народа својега, те ћете познати да сам ја Господ (Јез. 14, 8). Казниће га нечим страхотним и истребиће га између живих, али не толико да му се освети колико да би други видели, шта се догоди с њим, и убојали се и тргли се од сличних недела, и познали Створитеља свога.
7. Као што човек човеку бива знак, тако и народ народу. За богоборни народ јеврејски рекао је Господ: учинићу да се потуцају по свијем царствима земаљским на зло, да буду срамота и прича и руг и уклин. Па опет понавља то исто другим речима: учинићу да буду чудо и подсмијех и пустош вјечна. Говорећи ово свети Јеремија понавља оно што је преко Мојсеја речено од Бога: и бићеш чудо и прича и подсмијех свијем народима, у које те одведе Господ (Јер. 24, 9; 25, 9; V Мојс. 28, 37). Како је рекао Господ, тако је и учинио. Распршени по васцелом свету Јевреји су постали знак и прича за све народе.

One Comment

  1. Радмила Благојевић

    Зар смо достојни улоге коментатора текста владике Николаја ?!
    Заиста је свети и небески, а ми, његов народ, од самог Бога почаствовани што је настао у српском роду…
    Светитељу рода српског, благо наше бесцено, моли Бога за нас.