СИМВОЛИ И СИГНАЛИ

 

СИМВОЛИ И СИГНАЛИ
 
ЖИВОТИЊЕ КАО СИМВОЛИ
 
1. Голуб је символ Духа Светога. Дух Свети чак се и јављао у виду голуба. Тако кад се Господ крстио у Јордану видје Духа Божјега гдје силази као голуб и дође на њега (Мат. 3, 16). Означавајући незлобност голуб означава Духа Божјега. Јер је голуб ретко незлобна животиња, и тим својим својством он симболише Бога Духа, у коме нема никакве злобе.
2. Змија је символ сатане. Она је послужила као оруђе сатани, кад је овај слагао Еву и наговорио је на грех непослушности према Створитељу. Једина Животиња на земљи, над којом је Бог изрекао проклетство: Да си проклета мимо свако живинче и мимо све звијери пољске (I Мојс. 3, 14). Отуда оно језиво непријатељство, које постоји између змије и сваке друге животиње на земљи. Кад је Господ рекао ученицима: Будите мудри као змије, Он је мислио на опрезност, с којом се змија креће. Али је одмах додао: и незлобиви као голубови. “Јер каже Златоуст, нема никакве користи од мудрости, ако она није сједињена с незлобивошћу” (Злат. Толк. Матеја 10, 16). Напротив таква змијска мудрост за човека је врло опасна. Исидор Пелусиот овако то тумачи: “чувати веру као што змија чува главу; свлачити са себе старог човека као што змија свлачи са себе стари свлак” (Исид. Пел. писма).
3. Аспида, љута и отровна змија, символ је и ђавола и свих оних који творе вољу ђавољу. Претеча је назвао јеврејске старешине: породи аспидини! И уста Господња то су поновила (Мат. 3, 7; 23, 33). Најзад је Господ отворено рекао злобним главарима јеврејским: ваш је отац ђаво (Јов. 8, 44). Из овога је јасно, да аспида означава ђавола, а пород аспидин децу ђавољу.
4. Јагње, овца и вук. Јагње је символ Христа. Гле, јагње Божје! узвикнуо је Претеча опазивши Христа. А тајновидац Јован видео је на престолу славе небеске Христа као јагње. Овце означавају верне следбенике Христове, а вукови невернике и незнабошце. Овце моје слушају Глас мој, и ја познајем њих, и за мном иду… (Јов. 10, 251. Ево ја вас шаљем као овце међу вукове (Мат. 10, 16). Очигледно, није реч о овцама и вуковима него о људима.
5. Пси и свиње символ су упорних неверника, тврдих и окорелих. И то пси означавају нарочито блуднике, а свиње прождрљивце. Зато је и речено од Спаситеља: Не дајите светиње псима, нити мећите бисера својега пред свиње.
6. Кокош и пилићи. Као што кокош брижно окупља пилиће своје, и храни их и греје, тако Спаситељ окупља верне Своје. Тако је он хтео окупити, и љубављу нахранити и загрејати, синове Израиљеве, али они то одбише (Мат. 23, 37). Кокош је, дакле, у овом смислу символ Христа, а пилићи символ правих следбеника Христових.
7. Коњ је символ послушног и верног слуге. Дионисије Ареопагит пише, да коњ означава послушност. У осмогласном канону апостоли се сравњују са брзоногим коњима у смислу верне службе Богу и брзине, с којом пронеше Радосну Вест по целој земљи.
8. Човек, лав, во и орао – четири су символичне животиње, које су у визијама видели пророк Језекиљ и свети Јован како стоје под престолом Свевишњега (Јез. 1, 5; Откр. 4, 6). Према свештеним писцима ове четири животиње означавају четири основне врлине: мудрост, храброст, правду и чистоту. Што човек означава мудрост, а лав храброст, јасно је. Во означава правду зато што је био жртвена животиња, која се приносила за грех због правде. Орао у лету означава чистоту зато што се диже у велике висине, а у висинама је чистота. Још ове четири символичне животиње означавају разнолике духовне Силе око престола Божјега, које дан и ноћ певају; Свјат, Свјат, Свјат Господ Саваот!
9. Жабе, ваши и разно бубиње, којим порази Бог стари Мисир, означавају разне грехе људске, речју и делом (И Мојс. 8). А невидљиви микроби и бактерије означавају невидљиве, мислене грехе људске. Ако човек брзо не угуши зле помисли у себи, оне се намноже и осиле у души – слично микробима у телу – и доводе душу до тешког па чак и смртоносног оболења.
10. Дивљи зверови уопште означавају велике страсти. Као што дивљи зверови растржу тела, тако страсти растржу душе. Створитељ је дао Адаму власт над свима страстима; отуда је он имао и власт над свима зверовима, као символима страсти. Они свети људи, који су кроз Новог Адама, Христа, задобили власт над страстима, задобили су кроз то и власт над дивљим зверовима.

One Comment

  1. Радмила Благојевић

    Зар смо достојни улоге коментатора текста владике Николаја ?!
    Заиста је свети и небески, а ми, његов народ, од самог Бога почаствовани што је настао у српском роду…
    Светитељу рода српског, благо наше бесцено, моли Бога за нас.