СИМВОЛИ И СИГНАЛИ

 

СИМВОЛИ И СИГНАЛИ
 
РАДЊЕ, СТАЊА И ЗАНИМАЊА КАО СИМВОЛИ
 
1. Рођење телесно символ је рођења духовног. Рече Господ Никодиму: ако се ко наново не роди, не може видјети царства Божјега, тј. царства духовних стварности.
2. Порођај бремените жене јесте слика рађања духовног човека у човеку природном, телесном. Жена као рађа трпи муку… али као роди дијете више се не опомиње жалости од радосши, јер се роди човјек на свијет (Јов. 16, 21)
3. Претварање воде у вино символише чудесно претварање земнога човека у небеснога. Извршилац тога претварања јесте Христос кроз Духа Светога. Нико други није у стању створити то чудо, то јест: обожити душу и одуховити тело.
4. Приче или символи царства небескога јесу: сејач који сеје семе по њиви својој; зрно горушично, које од најмањег семена узрасте у највеће поврће; квасац, који жена узме и замеси у три копање док све тесто не ускисне; благо сакривено у пољу, које кад човек пронађе иде и прода све да би купио оно поље; бисер скупоцени, што га мудар трговац купује по цену свега осталог имања; мрежа, у коју се ухвате рибе, и добре и лоше, па се после проберу; свадба царевога сина, гозба, итд.
5. Земљорадник, сејач, вејач, зидар, ковач, столар, грнчар, и сваки занатлија, који прерађује неки груб и сиров материјал и од њега прави нешто лепо и корисно, символише Христа Господа. Зато кад погледаш у ма кога занатлију некога часнога заната, како бескорисно претвара у корисно, грубо у питомо, прљаво у чисто, неплеменито у племенито, ружно у лепо, помисли на Христа и на његов труд око душе твоје.
6. Исто су тако символи Христа и цар и судија и лекар и свештеник и учитељ и војвода и крманош и путовођ и трговац и домаћин куће и родитељ и женик.
7. Наги телесни атлети символ су духовних бораца, обнажених од богатства и брига овога света. “Како се може борити с духовима злобе љубитељ имања, када се кроз то одасвуд могу наносити удари?” вели свети Нил Синајски.
8. Жетва земаљских усева символише жетву духовну. Душе људске посејане су у земљу тела, и усев расте и сазрева. Жетве је много а посленика мало, рекао је Господ (Мат. 9, 37).
9. Домаћин, који износи ново и старо благо из скривнице своје, означава духовна човека, који се научио царству небеском из Новог и Старог Завета. Овом причом хоће Господ да нагласи важност оба завета Божја, но истиче Нови Завет на прво место (Лк. 6, 45).
10. Ловљење рибе означава ловљење душа људских за царство Божје. И учинићу вас ловцима људскијем, обећао је Господ ловцима рибе. (Мк. 1, 17).
11. Деца по својој душевној чистоти и незлобности символ су небеских грађана. Ако не будете као дјеца, нећете ући у царство небеско, рекао је Господ. И још је рекао за децу: таквих је царство небеско (Мат. 18, 2; 19, 16).
12. Повериочево обрачунавање са злим дужником, који прими опроштај дуга али не опрости, символ је Суда Божјега. И као што цар врже у тамницу немилостивог дужника тако ће, вели Господ и отац мој небески учинити вама, ако не опростите сваки брату својему (Мат. 18, 23).
13. Зли виноградари, који убише сина домаћинова, означавају старешине Јудејске, који убише Сина Божјега. Но зао је виноградар и сваки онај ко наопако управља душом својом; који не даје Богу никаква плода духовна него још и Христа – Плодотворца и Плодоносца – убија у души својој и избацује из ње (Мат. 21).
14. Брак је символ духовнога брака, љубави душе ка Христу и венчање са Христом. Невесте су Христове поједине душе верних; невеста је Његова и црква као целина. Која душа није љубављу венчана за Христа, венчана је страшћу за земљу или демоне. Удовица означава жалосну душу, која је одвојена од небеске љубави и небеског Женика, Христа.
15. Труп, на који се орлови сабирају, символ је Христа, умртвљеног на правди, око кога се сабирају душе орловског духовног полета.
16. Муња и лопов означавају изненадност другог доласка Христовог. Други долазак Спаситељев биће нагао као муња и најављен као лопов. Зато и ви будите готови, јер у који час не мислите, доћи ће син човјечији (Мат. 24).
17. Трговина је символ куповања царства небеског: за тљено нетљено, за времено вечно, за земаљско небеско. Разделивши таланте господар рече слугама: тргујте док се ја вратим (Лк. 19, 13).
18. Једење и пијење символ је духовне насладе у царству небеском. Да једете и пијете за трпезом мојом у царству мојему (Лк. 22, 30).
19. Претходни прорачун за зидање једног здања символ је прорачуна својих сила за већи или мањи духовни подвиг. И који од вас кад хоће да зида кулу не сједне најприје и не прорачуна? (Лк. 14, 28).
20. Девојка, или девојаштво, означава чистоту душевну, Апостол изражава своју жељу: да дјевојку чисту изведем пред Христа, мислећи при том на душе верних (II Кор. 11, 2).

One Comment

  1. Радмила Благојевић

    Зар смо достојни улоге коментатора текста владике Николаја ?!
    Заиста је свети и небески, а ми, његов народ, од самог Бога почаствовани што је настао у српском роду…
    Светитељу рода српског, благо наше бесцено, моли Бога за нас.