СИМВОЛИ И СИГНАЛИ

 

СИМВОЛИ И СИГНАЛИ
 
ПОЗНАЊЕ ИСТИНЕ
 
Кад је Створитељ света створио прародитеље наше, Он им је рекао: Будите господари од риба морских и од птица небеских и од свега звериња што се миче по земљи (I Мојс. 1, 28). Ову заповест Божју парафразира Псалмист говорећи: Поставио си га (човека) над дјелима руку својих; све си метнуо под ноге његове, овце и волове све, и дивље звјериње, птице небеске и рибе морске, што год иде морским путевима (Пс. 8, 6-8).
Шта ово све означава? Свакако не “покорити природу” у модерном смислу, тј. искористити је али у исто време обожити је место Бога! Стварно, дакле, покорити се њој. Него значи: човече, владај ти символима, а не они тобом. Или: нека, човече, све твари буду под ногама твојим, као прочитана и схваћена књига, а ти се духом својим држи небеса, царства духовних стварности. Све је ниже од тебе, све је под ногама твојим, а ти си нижи само од Створитеља свога, у подножју си ногу Његових.
У Библији је јасно изречено, да је идолопоклонство свако обоготворење ма које твари Божје, било то сунца или месеца, или звезда, или камена, или дрвета, или животиње, или гаја, или висине, – ма које твари Божје или рукотворине човечје. Јер поклоњење томе јесте поклољење слову, а не духу, символу, а не стварности.
Буквално читање природе јесте идолатрија. А свака идолатрија одваја човека од духовних стварности, на првом месту од Бога. Бог је дух, и који му се моле, духом и истином треба да се моле. За идолопоклонике као и за материјалистичке философе – а то је једно и исто – природа је као кинеско писмо. Странцу и незналици, који би први пут видео кинеско писање, ово би представљало вез, орнаментику, чаробно шаренило, без икаква унутрашњег смисла и значења. Замислите, да пред таквим једним писмом стоје један незналица и један писмен Кинез. Незналица би гледао и видео само чаробно шаренило, и сву пажњу би упро на линије, куке и шаре тога писма. Међутим, Кинез не би приковао своју пажњу на шарена слова, него би брзо следио за смислом, за мисаоним и духовним значењем, закључаним у тим шареним писменима. Незналица би се и очима и духом сав приковао за спољну форму писмена, док би Кинез само очима гледао писмена, а духом би хватао дух и слова. То вам је верна слика идолопоклоника – учених или неучених – с једне стране, и правих хришћана с друге стране. Први прикривају и чула и дух за символе, а други чулима опажају символе, а духом читају дух.

One Comment

  1. Радмила Благојевић

    Зар смо достојни улоге коментатора текста владике Николаја ?!
    Заиста је свети и небески, а ми, његов народ, од самог Бога почаствовани што је настао у српском роду…
    Светитељу рода српског, благо наше бесцено, моли Бога за нас.