СИМВОЛИ И СИГНАЛИ

 

СИМВОЛИ И СИГНАЛИ
 
СПРАВЕ И НАПРАВЕ КАО СИМВОЛИ
 
1. Гумно, лопата, житница. Гумно означава свет. Лопата означава Суд Божји. А житница означава царство Божје. Праведници се сабирају у царство небеско као жито у житницу, а грешници одбацују у муке као плева у огањ.
2. Град на гори означава оне исте људе, који су пре тога назвати сољу и светлошћу. Као што се град на гори не може сакрити од погледа света тако ни узвишени духом следбеници Христови.
3. Свећа под судом и свећа на свећњаку. То је символ човека Богом просветљена. Прва свећа означава тако просветљеног човека, који или сам себе из смерности скрива или га суседи из зависти тамом покривају. И једно и друго је узалуд. Друга свећа означава праву судбу таквога човека. Божански Промисао открива га, и уздиже га као свећу на свећњак, да светли свету.
4. Клијет означава унутрашњу скривену одају у кући. Унутарња клијет у човеку јесте срце. А ти кад се молиш уђи у клијет своју, и ту се помоли, насупрот лицемерима, који се моле по улицама, да их људи виде. Уђи у срце своје умом својим, где си да си, па одбацивши сва спољашња сећања, предај се сав Богу у молитви.
5. Врата символишу Христа, по Његовој сопственој речи: Ја сам врата. Ко уђе кроза ме, спашће се. Изван њега нема другог улаза у царство небеско. И та врата су уска, опет по Његовој речи: уђите на уска врата. Зашто уска? Да би провлачећи се кроз њих с трудом скинули са себе свлак старог природног човека, с којим се не улази у Рај.
6. И пут означава Христа.. Ја сам пут, истина и живот, рекао је Он о Себи.
7. Дом саграђен на камену означава цркву Христову, саграђену на вери у Сина Божјега. Означава исто тако и васпитање омладине на основи јеванђелској. Дом саграђен на песку пак означава свако духовно и морално зидање, постројено на нечем супротном Христу.
8. Нови мехови и ново вино символизирају науку Христову и нове људе. Покајањем се људи мењају, чисте и обнављају, те постају нови. У такве људе само може да се смести нова наука Христова. Фарисеји су били као стари мехови, због чега у њих није ни могла стати нова и јака наука Христова.
9. Нова закрпа и стара хаљина. Ово символише обичан нехришћански метод, да се стари човек мало нешто поправи, мало прикрпи нечим новим, док он у суштини остаје старим. То се односи и на све површне покушаје, да се стање у друштву људском поправи крпљењем место темељитог обновљења кроз Христа. Као што се нова закрпа брзо откида од старе хаљине и отпада, па дроње бивају још веће и смешније, тако се и од старих грешника откида нова божанска наука, те се старе ране показују дубље и страшније но што су изгледале пре крпљења.
10. Јарам је символ робовања. Два су најтежа робовања: незнабожним народима и страстима, и то оно прво због овог другог (Види Јер. 27). Место свих тешких земаљских јармова Христос предлаже људима Свој јарам, који нимало није теретан. Јарам је мој благ.
11. Крст је символ спасења кроз драговољно страдање спољашњег човека ради унутрашњег, све из љубави према љубећем Христу. Крст – лудост онима који гину и сила Божја онима који се спасавају (I Кор. 1, 18). Рекао је Господ: ко не узме крста својега и не пође за мном, није мене достојан (Мат. 10, 38). Наши су крстови мали и лаки према Крсту Његовом, јер свак од нас носи крст за своје грехе, а Он је понео претежак Крст за грехе васцелог свега. Зато и каже: крста својега, а не мојега.
12. Чаша муке Христове – символ нашега спасења. Чаша крви Христове означава Нови Завет Бога с људима. Ова је чаша нови завјет, говори апостол (I Кор. 11, 25). А сам Господ је рекао: Пијте из ње сви, јер је ово крв моја, новога завјета (Мат. 26, 27-28). Стари Завет је био заснован на крви бесловесних животиња, а Нови је заснован на крви Праведника, на крви Онога, који је сама словесност – једино истинито Слово Божје.
13. Чаша и здела. Обична чаша и здела означавају човека чиста или нечиста. Важније је опрати чашу и зделу изнутра него споља. Тако је важније душу држати у чистоти него тело. Фарисеју слијепи, очисши најприје изнутра чашу и здјелу да буду и споља чисте! (Мат. 23, 26).
14. Окречени и нашарани гробови символишу лицемерне људе. Залуд су гробови споља украшени кад су унутра пуни костију мртвачкијех и сваке нечистоће (Мат. 23, 27). Мртвачке кости означавају окамењена срца и погрешан разум људски, које се не подају утицају Духа Божјега. Свака нечистота означава смрадне пороке и страсти. Но све је то код лицемерних људи маскирано споља притворном исправношћу као код окречених гробова.
15. Торба – символ ризнице небеских блага. Тако и хазна. Начините себи торбе које неће овештати, хазну која се никад неће испразнити (Лк. 12, 33).
16. Свећа запаљена и бедра запрегнута символ су ума просветљеног Христовом вером и тела опасаног уздржљивошћу (Лк. 12, 35).
17. Кућа је символ небеске обитељи. Многе су обитељи у кући оца мојега (Јов. 14, 2). Храм као грађевина символ је тела човечјег. Или не знате, да су тјелеса ваша храм светога Духа? (I Кор. 6, 19).
18. Штап је символ власти и старешинства. Но штап напомиње и ангела чувара, који је с десне стране човеку помажући га да не падне у блато греха.
19. Мач је символ речи Божје, као и семе. Само што семе означава објављене речи Божје, а мач силу речи Божјих. Из уста његовијех (Јагњетових) излажаше мач оштар с обје стране, казује видовити Јован (Откр. 1, 16). Павле наређује: узмите и мач духовни, који је ријеч Божја (Еф. 6, 17).
20. Штит означава веру. А сврх свега узмите штит вјере (Еф. 6, 16). И заиста вера штити човека у овом животу јаче од свега осталога.
21. Стреле су символ искушења, што нападају на човека. Нарочито означавају невидљиве ударе на наше душе од невидљивих духова таме. Духови таме убацују у наше душе зле помисли и зле жеље онако брзо и изненадно као што ловчева стрела погађа јелена, који мирно пије воду на извору не слутећи зло. Апостол заповеда вернима, да страже са сваким трпљењем и молитвом како би могли погасити све распаљене стријеле нечастивога, (Еф. 6, 16-18).

One Comment

  1. Радмила Благојевић

    Зар смо достојни улоге коментатора текста владике Николаја ?!
    Заиста је свети и небески, а ми, његов народ, од самог Бога почаствовани што је настао у српском роду…
    Светитељу рода српског, благо наше бесцено, моли Бога за нас.