NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » SIMVOLI I SIGNALI

SIMVOLI I SIGNALI

 

SIMVOLI I SIGNALI
 
RAZLIKA IZMEĐU SIMVOLA I SIGNALA
 
Simvol je nešto trajno, signal nešto trenutno.
Na primer: smrt telesna uopšte jeste simvol smrti duševne. Smrt pak sina cara Davida zbog greha očeva jeste signal ocu, kojim se greh konstatuje i kojim se poziva na pokajanje.
Sunce je najveći simvol Boga u prirodi, a pomračenje sunca je signal Božjim ljudima.
Kamen je simvol Hrista, i vere u Hrista, kao temelja na kome se zida duhovni život. Raspadanje kamenja pri smrti Hristovoj jeste signal.
Divlja zver je simvol neke strasti. No kad zver napadne čoveka i rastrgne (kao onu decu, koja se rugahu svetom Jeliseju, ili onoga proroka iz I Carstva -3, 24), onda je to signal.
Vetar je jedan od simvola Duha Božjega; no kad vetar preturi kuću, onda je to signal.
Krst je simvol stradanja i spasenja, no krst javljen na nebu caru Konstantinu – ili onaj koji će se javiti pred drugi dolazak Hristov – jeste signal.
Voda je simvol Božje blagodati i očišćenja, a potop ili poplava jeste signal.
Čovek u svom odnosu prema prirodi jeste simvol Boga; ali ovaj ili onaj čovek, koji svojim životom ili sudbom ili rečima nešto opominje tebe, jeste signal.
Stradanje bez krivice kao i stradanje zbog krivice jeste signal.
Telesne bolesti uopšte simvolišu duhovne neduge, ali iznenadna bolest u familiji jeste signal.
Signal je i jasan san, koji ne potrebuje tumačenja. No san može biti i simvoličan, kad je u slikama i radnjama, koje potrebuju tumačenja.
Jednom rečju, sav vidljivi svet je simvol nevidljive, duhovne stvarnosti; no on služi signalom odnosima tvari u njemu – odnosima, promenama, premetanjima, radnjama, bivanjima i stanjima.
Za onoga ko je ušao u duhovnu nauku, i ko pred sobom drži otvoreno Sveto pismo Božje, nije nimalo teško razlikovati simvole od signala.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *