НОМОЛОГИЈА

 

НОМОЛОГИЈА
 
ЗАШТО ЈЕ МОРАО ДОЋИ ПОТОП
 
1. Ево одговора гласу. Етика одговара Догматици. Заблудама у догмама истине одговарају заблуде у моралном животу људи. Помрачен вид, помрачен и пут. Кад је помрачена визија за истинитога Бога и Његов морални закон, мрак је покрио пут човечанства, и морална колебања и лутања испунила су миленијуме људске историје.
2. И Господ видје да је неваљалство људско велико на земљи, и да су све мисли срца њихова свагда само на зло. Природа као дрво познања добра и зла претворила се у дрво познања зла и добра. Зло је дакле преовладало. Шта учини тада Створитељ? Оно што би и сваки разуман домаћин учинио, кад му се стадо ошуга. Кад би видео, после дугог лечења, да ће му све стадо од шуге пропасти, он би уништио шугаве овце, а задржао само оне које су здраве, да би се од њих намножило ново стадо. Тако и Бог.
3. Бог је пустио потоп на земљу и уништио сав покварени и неизлечиво оболели род људски. Оставио је само праведнога Ноја, да се од њега, као од неког другог Адама, размножи ново човечанство. Модерни научници утврдили су, да је заиста био свеопшти потоп. Утврдили су то на основу фосила и разних других налазака, као костура тропских животиња у поларним крајевима и обратно поларних животиња у тропским крајевима. Но, нити су утврдили нити су могли утврдити на основу својих природних закона узроке свеопштег потопа.
4. Зашто научници нису могли утврдити узроке свеопштег потопа на земљи? Зато што су тражили те узроке у природним законима, а не у закону моралном. Зато што је свеопшти потоп јединствено и непоновљено чудо у историји земље и човечанства, слично непоновљеном и јединственом чуду стварања света. А непоновљене догађаје у природи научници ни мало не воле, јер не могу никако да их ускладе у границе својих физичких природних закона.
5. Где онда треба тражити узроке потопу? У моралној покварености људи и у моћи Свемоћнога, као што је и писано: И рече Бог Ноју: напунише (људи) земљу безакоњима, и ево хоћу да их затрем са земље. Повреда закона, не физичког него моралног, проузроковала је дакле највећи и најкатастрофалнији физички феномен у историји наше планете и у историји нашега рода. Шта се онда може рећи за све остале мање физичке догађаје и феномене него да сви они стоје под неумитном влашћу моралног закона Божјег?
6. И физикозналци и богозналци слажу се у томе, да се заиста догодио свеопшти потоп. Још се слажу и у томе, да је потоп морао доћи од дуготрајне кише. Разлика настаје на питању: због чега и од куда је дошла та дуготрајна киша, која се никад више није поновила? Физикозналци могу или ћутати или одговорити: по неком природном закону, нама непознатом. Богозналци пак, који не признају никакве природне законе, лако одговарају. По наредби Божјој, а због покварености људске; речју: по моралном закону Божјем. И рече Бог Ноју: ево пустићу потоп на земљу, да истријебим свако тијело под не- бом, у коме има жива душа; што је год на земљи све ће изгинути. Тако рече увређени свети Бог Господ, који не подноси гажење свога светога закона.
7. И што рече то и учини. Како? Помоћу својих послушних, природних стихија и елемената. По замисли и помисли Господњој у један дан развалише се сви извори великога бездана и отворише се уставе небесне; и удари дажд на земљу за четрдесет дана и четрдесет ноћи… И 6и потоп на земљи… И наваљиваше вода све већма по земљи, и покри све највише планине што су под цијелијем небом… петнаест лаката (око 5 метара) дође вода изнад планина. Тада изгибе све што се мицаше на земљи и сви људи. Само оста праведни Ноје и који бијаху с њим у лађи.
8. Логичан закључак: потоп се догодио по свесној и словесној заповести Божјој, а не по несвесним и бесловесним природним законима. Нити је вода покуљала из земље нити се излила из облака сама по себи и од себе него по вољи Творца и Господара свога. Два су узрочна фактора и трећи је следствени. Узрочни су фактори: Бог и људи, односно Божја воља и људско владање. Следствени фактор је вода која топи. Па кад је морални закон Божји овако јасан у највећем физикалном догађају у свету, јасан је он, за свакога разумног човека, и у безбројним и свакодневним физикалним догађајима.

One Comment

  1. Postovani,
    gde mogu da kupim knjigu Nomologija?
    Hvala, pozdrav