НОМОЛОГИЈА

 

НОМОЛОГИЈА
 
ВАВИЛОН И СОДОМ
 
1. После потопа требало је да отпочне нова ера са новим и бољим човечанством, које ће се Бога бојати и по вољи Божјој живети. Никакав нов закон није био потребан. Сећање на потоп требало је да послужи као стална опомена и сталан будилник савести. Због тога Бог не даде Ноју и његовој деци неки нови закон, него понови заповест, дату Адаму и Еви. Рађајте се и множите се и напуните земљу. А све звијери земаљске и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека се вас боје и страше; све је предано у ваше руке. Све ово треба разумети по битности у духовном смислу, као и у оном првом случају, а по символици у физичком.
2. Али у овој новој ери ново човечанство је посрнуло на првом кораку, а потом се отискивало све ниже и ниже. Прво је Хам објавио голотињу свога оца Ноја, и тиме навукао проклетство на своје потомство, на Ханана и сва племена Хананска. Због тога су сва племена Хананска живела и ишчезла у дубоком мраку идолопоклонства.
3. Друга појава зла код људи било је зидање Вавилона. Дух гордости навео је људе на овај посао. Рекоше људи: Хајде да сазидамо град и кулу којој ће врх бити до неба, да стечемо себи име и да се не би расијали по земљи. Богоборство у три вида; у виду охолости (кула до небеса), у виду сујетног самољубља (да стечемо себи име) и у виду пркоса Божјој заповести напуните земљу (да се не би расијали по земљи). Ово је први облик богоборног комунизма у историји рода људског. Он се изразио у зидању куле вавилонске, као веран претеча свих сличних покушаја у даљем току времена. Но Бог им помете језик да не разумију један другога што говоре. Тако их Господ расу оданде по свој земљи, те не сазидаше града.
4. Трећа појава зла код људи био је крајњи разврат у Содому. Потпуно слепи за дух и истину, људи тога града видели су само тело, живели су само телесним животом, јагмили се само за телесна уживања, и то противприродна. Гнусни и неопростиви порок њихов остао је познат у човечанству по имену њиховог града – содомија. Једак једини човек праведан пред Господом у томе месту био је Лот па и он дошљак. Пошто је Бог прво извео тога праведника из града, пустио је с неба дажд од сумпора и огња. Тако је сатрвен Содом и Гомор.
5. Овде су споменута три историјска догађаја од огромне важности: прво, ишчезнуће Ханановог потомства, тј. свих народа Хананејских, друго, појава различних језика међу људима и треће, уништење два велика и културна града, Содома и Гомора. Ниједан од тих догађаја не може се објаснити никаквим природним законом.
6. Црвенокошци и Црнци у Америци поред свег притешњавања, нису ишчезли, него су чак бројно порасли, нарочито крштени Црнци. Међутим, сва племена Хананејска: Сидонци, Хетејци, Јевусеји, Амореји, Гергесеји, Евеји, Арукеји, Арадеји, Самареји, Аматеји, Филистеји, и како се све нису звали, ишчезли су у току времена било од мача Семитског било од мача Јафетитског (Тир, Сидон, Картагена). Њихова пропаст може се подвести једино под морални закон Божји. Ноје је бацио проклетство на унука свога Ханана; под теретом тога проклетства пали су и пропали и последњи потомци његови.
7. Научници, лингвисти и философи много су се бавили тајном људског говора. Но служећи се увек методом геоцентричним место теоцентричним, и тражећи објашњење постања и различења људских језика у уском кругу својих природних закона, они нису могли докучити ту тајну ни до данашњег дана. По језику разликују се људи и племена људска много више него по облику или по боји, или по осећањима и опажањима. Како је до те разлике могло доћи, кад су сви људи постали од једног прародитеља, као што без мало и сви научници сада то тврде?
8. И овде је узрок у области моралној, а не физичкој, како то пише у Светој Књизи Божјој. Због људске охолости, сујете и самовоље Бог је пустио пометњу, да људи не разумеју један другог. Због тога је оно место прозвано Вавилон или Пометња. Онај исти Господ Бог, који је доцније послао Духа свог светог у виду огњених језика на апостоле у Јерусалиму, и учинио да апостоли разумеју и говоре многе језике, ускратио је био Духа свог светог од охолих људи у Вавилону, те су ти људи свак на свој начин стали извртати познате им речи тако да нису могли разумети друг друга. И место да се оствари вавилонска кула од опека, остварила се вавилонска кула од пометених језика!
9. Најзад и пропаст Содома не може се ничим другим објаснити него оним чиме га Библија објашњава, тј. неваљалством људи и казном Божјом. Исти тај морални узрок мора се признати и у објашњењу пропасти Помпеје и Херкулане, Мартиника, легендарне Атлантиде као и још неких градова и насеља на планети земљиној. Ако неко спомене земљотрес, или вулкан, или таласе морске, или бујице водене, споменуо је само оруђе, а не узрок нити Узрочника. За нас је јасно, да и ова три догађаја, исто онако као и свеопшти потоп, показују и доказују, да овим светом владају само и искључиво морални закони Божји, а да физички или природни закони не постоје.

One Comment

  1. Postovani,
    gde mogu da kupim knjigu Nomologija?
    Hvala, pozdrav