УЏБЕНИК ЖИВОТА – КЊИГА ЗА ЧИТАЊЕ У ПОРОДИЦИ И ШКОЛИ

 

УЏБЕНИК ЖИВОТА
Књига за читање у породици и школи
 

 
ГОСПОДЕ, СЛАВА ТЕБИ!
 
Завршена је наша књига… Много напора је захтевала од свог немоћног састављача. А можда су више напора уложили њени пажљиви и благочестиви читаоци? Желим да верујем да ће им користити све што је у њој написано. Гајим наду да ће оно што је у овој књизи речено сачувати неке од грешака и падова. А можда ће некога са околних стаза и богаза извести на прави и светао пут живота, пут којим су позвани да иду сви што желе да служе Богу и људима. Било како било, имао сам огромну корист и радост од нашег заједничког рада и не желим да останем незахвалан. Све недоречености и погрешке у књизи иду на моју душу, а све добро у њој је од Господа, за чији благослов смо се, као што се сећате, од почетка молили. Пођимо, читаоче, према Њему, нашем Спаситељу, и положимо пред Његове стопе овај мали рад, као што и приличи недостојним слугама када заврше свако добро дело.
Нека витез љубави, свети јеванђелиста Јован Богослов помогне нама, грешнима, да станемо пред лице Владике: “Испуњен Духом Господњим у дан Господњи, чух глас иза себе, силан као труба, који говораше: Ја сам Алфа и Омега,
Први и Посљедњи… И обазрех се онамо да видим глас који говораше са мном, и обазрјевши се видјех седам свијетњака златних. И усред седам свијетњака Некога налик на Сина Човјечијега, обучена у дугачку хаљину, и опасана по прсима појасом златним. А глава његова и коса бијаше бијела као бијела вуна, као снијег, и очи његове као пламен огњени;… и глас његов као хука великих вода; …из уста његових излажаше мач оштар с обје стране, и лице његово бјеше као сунце што сија у сили својој. И кад га видјех, падох к ногама његовим као мртав, и он положи десну руку своју на ме, говорећи: Не бој се, ја сам Први и Посљедњи. И Живи; и бијах мртав и ево жив сам у вијекове вијекова”.
Владико Господе Исусе Христе, сине Божији! Као што си некада с благословом примио две лепте од удовице, прими сада овај наш мали прилог који дајемо у славу пресветог имена Твојег! Не остављај грешне слуге Твоје, него вечно сапребивај с нама по непорецивом обећању Твојем: “Ја сам с вама у свим данима до свршетка свијета! Амин!”

Comments are closed.