УЏБЕНИК ЖИВОТА – КЊИГА ЗА ЧИТАЊЕ У ПОРОДИЦИ И ШКОЛИ

 

УЏБЕНИК ЖИВОТА
Књига за читање у породици и школи
 

 
СТРАШНИ СУД ХРИСТОВ
 
Убеђен сам да међу нама нема никога који ништа не зна о Другом славном Доласку Господа Исуса Христа. Препустивши свим људима слободу да уђу у Свету Саборну и Апостолску Цркву, наш Спаситељ ће се у Њему познато време појавити пред свима нама не више као Искупитељ, него као страшан и непријатан Судија. Свето писмо сведочи да ће на свршетку света на земљи бити мало истински верујућих хришћана. Искушења и безакоња достићи ће свој врхунац. А злом заведени људи изабраће једног светског владара ког апостоли називају сином безакоња или Антихристом. Генијалност и злочинство у њему ће наћи незамислив спој. Носећи у прво време маску духовности и човекољубља, он ће потом у потпуности открити своје уистину зверске особине: сатанску гордост, поквареност, мржњу и суровост. У свету ће завладати хаос. “…устаће народ на народ, и царство на царство, и биће глади и помори и земљотреси по свијету.” Издајући се за Живога Бога, Антихрист ће почети да прогони Цркву Христову. Следбенике Господа омрзнуће сви нечасни и од вере отпали народи. Хришћани ће бити прогањани, многи ће тих дана бити удостојени да понесу венац мучеништва. А у исто време Јеванђеље ће се проповедати у свим крајевима васељене – као сведочанство и раскринкавање оних који живе незаконито и у нескладу са заповестима Божијим. Управо тада ће и доћи крај. Ко од наших читалаца жели да стекне темељна сазнања о крају видљивог света, нека узме у руке Нови завет и нека пажљиво почне да га проучава – од Благовести јеванђелисте Матеја до књиге Откровења светога Јована Богослова, која се још назива Апокалипса. А сада да из Писма изаберимо најважније.
“И биће знамења на сунцу, и месецу и звездама, а на земљи потиштеност народа и недоумица; и море ће зашумети и замутити се; људи ће умирати од страха и очекивања несрећа које се надвијају над васељеном, јер ће се силе небеске покренути.”
“…И одмах ће се по невољи тих дана сунце помрачити и мјесец своју свјетлост изгубити… И тада ће се показати знак Сина Човјечијег на небу; и тада ће проплакати сва племена на земљи.” (Овде Свето писмо говори о појави светлога крста на небу, крста који ће довести до ужаса оне који се противе Богу и Његовим заповестима. За хришћане ће то бити велики подстицај и сведочанство Другог Доласка Христовог.)
“Када то почне да се остварује, тада устаните и подигните главе ваше зато што се приближава избављење ваше.” (Тим речима Спаситељ теши Своје следбенике, које као награду за благочестије Божија благодат чува од искушења Антихристовог времена.)
“…И угледаће Сина Човјечијег гдје иде на облацима небеским са силом и славом великом…” “…Јер као што муња излази са истока и сине до запада, тако ће бити и долазак Сина Човјечијег.” (Ни од кога неће бити скривен Други Долазак Господа.)
“И послаће (Господ) анђеле своје с великим гласом трубним; и сабраће изабране своје од четири ветра, од краја до краја небеса.” (Јеванђелиста сведочи о скупљању живих и мртвих, који су васкрснути силом Духа Светога, око престола Господњег.)
“Тада ће бити два на њиви; један ће се узети, а други оставити. Двије ће мљети на жрвњевима; једна ће се узети, а друга оставити.” (Људи чија је душа оскрнављена гресима и пороцима остаће да пребивају у страху и ужасу доле, а благочестиви ће бити снага Божија и као лакокрили орлови винуће се у сусрет Господу који долази с анђелима Својим.)
“Небо и земља ће проћи, али ријечи моје неће проћи. Стражите над собом да срца ваша не оптеретите преједањем и пијанством и бригама свакодневним, да вас тај дан не затекне неспремног: јер ће он као мрежа покрити све што живи на земљи; будите, дакле, будни у свако вријеме и молите се да будете удостојени да избегнете све будуће несреће и да станете пред Сина Човјечијег.” (Господ прети незадрживом близином и ненаданошћу Свога Суда, али нас и осокољава говорећи да ни длака с главе ученика неће пасти без воље Божије. Они који се непрестано моле и који све претрпе до краја биће сачувани од зла и спасени Божијом благодаћу.)
Пре Страшног Суда настаће и космичка катаклизма тада ће уз свемоћ Божију бити обновљени небо и земља. Ево како о томе говори Реч Божија: “Доћи ће дан Господњи као лопов ноћу, и тада ће небеса уз буку нестати а разбуктале стихије ће се уништити, а земља и сва дела на њој изгореће… Ми, по Његовом обећању, очекујемо ново небо и нову земљу на којима обитава правда”.
А сада – приповест светога Јована Богослова о самом Суду Господњем: “И видјех велики бијели престо, и Онога
што сјеђаше на њему, од чијега лица побјеже земља и небо, и мјеста ум не нађе… И видјех мртве, велике и мале, гдје стоје пред пријестолом, и књиге се отворише, и друга се књига отвори, која је књига живота; и бише суђени мртви по дјелима својим као што је записано у књигама. И море даде мртве који су у њему, и смрт и пакао дадоше мртваце који бијаху у њима, и бише суђени сваки по дјелима својим”. (Свети апостол Јован Богослов открива нам тајну васкрсења мртвих и тајну суда над свим људима, од Адама до последњих људи на земљи.)
Ако неко хоће да сазна како ће се заиста збити васкрсење мртвих, у Библији налазимо пророчанство Језекиља, старог мудрог пророка израиљског, коме је Бог у давна времена открио ту недокучиву тајну оживљавања наших тела. “Рука Господња дође нада ме, и Господ ме изведе у духу, и постави ме усред поља, које бијаше пуно кости. И проведе ме покрај њих унаоколо, и гле, бијаше их врло много у пољу, и гле, бијаху врло сухе. И рече ми: сине човјечји, хоће ли оживјети ове кости? А ја рекох: Господе Боже! Ти знаш. Тада ми рече: пророкуј за те кости, и кажи им: сухе кости, чујте ријеч Господњу. Овако говори Господ Бог овијем костима: гле, ја ћу метнути у вас дух, и оживјећете. И метнућу на вас жиле, и обложићу вас месом, и навући ћу на вас кожу, и метнућу вас у дух, и оживјећете, и познаћете да сам ја Господ. Тада стадох пророковати, како ми се заповиједи; а кад пророковах, наста глас и гле, потрес и кости се прибираху свака ка својој кости. И погледах, и гле, по њима изидоше жиле и месо, и озго се кожа навуче; Али духа не бјеше у њима. Тада ми рече: пророкуј духу, пророкуј, сине човјечји, и реци духу: овако вели Господ Бог: од четири вјетра дођи, душе, и дуни на ове побијене да оживе. И пророковах, како ми се заповједи и уђе у њих дух, и оживјеше, и стадоше на ноге, бјеше војска врло велика…И познаћете да сам ја Господ, кад отворим гробове ваше, и изведем вас из гробова ваших, народе мој… И метнућу дух свој у вас да оживите… и познаћете да ја говорим и чиним…”
А пророк Осија, предвиђајући чудо васкрсења остварено снагом Господа Сведржитеља, узвикује: “Гдје је смрти, помор твој? Гдје је, гробе, погибао твоја?”
Значи, све душе човечје које пребивају у похранилиштима својим сјединиће се са својим васкрслим телима. Чудесног ли и страшног догађаја! Праведници ће, према речима Господовим, засијати као сунце. Њихова тела биће одуховљена, лака и светла! Колико ће благочестиви хришћани бити лепи, толико ће страшни и одвратни бити они који су сав земаљски живот провели у греху, страстима злобе, гордости и блуду, пошто су потпуно угасили искру Божије благодати добијену на светом Крштењу. Тела грешника који се нису покајали личиће на мрачне раке из којих заудара. Душе ни по коју цену не би ушле у та грехом оскрнављена тела да није силе Божије која ће свакога приморати да се сједини са својим телом. Какав ужас ће тада спопасти грешне душе! Сва безакоња која су чинили на земљи под велом ноћи, све тајне њихових дела биће изложени погледима целе васељене! Грешници ће тада пожелети да се сакрију и неће успети, и рећи ће горама и камењу: “Падните на нас и сакријте нас од лица Оног који седи на престолу и од гнева Јагњетовог; јер је дошао велики дан гнева Његовог, и ко га може избећи?”
Ако се такве судбине прибојавамо, морамо научити да на земљи ходамо пред Богом, то јест, да све чинимо тако као да смо пред лицем Христовим, мислећи на то да Његове свевидеће очи испитују чак и наше тајне жеље и намере.
Свети јеванђелиста Матеј сведочи о томе како ће заправо изгледати последњи Суд Божији, прецизно забележивши причу Господа о Његовом Суду: “А када дође Син Човјечији у слави својој и сви свети анђели с њим, тада ће сјести на пријесто славе своје. И сабраће се пред њим сви народи, и разлучиће их између себе као пастир што разлучује овце од јаради. И поставиће овце с десне стране себи, а јарад с лијеве. Тада ће рећи Цар онима што му стоје с десне стране: Ходите благословени Оца мојега; примите Царство које вам је припремљено од постања свијета. Јер огладњех, и дадосте ми да једем; ожедњех, и напојисте ме; странац бијах, и примисте ме. Наг бијах, и одјенусте ме; болестан бијах, и посјетисте ме; у тамници бијах и дођосте мени. Тада ће му одговорити праведници говорећи: Господе, кад те видјесмо гладна, и нахранисмо? Или жедна, и напојисмо? Кад ли те видјесмо странца, и примисмо? Или нага, и одјенусмо? Кад ли те видјесмо болесна или у тамници, и дођосмо теби? И одговарарајући Цар рећи ће им: заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте. Тада ће рећи и онима што му стоје с лијеве стране: идите од мене, проклети, у огањ вјечни који је приправљен ђаволу и анђелима његовим. Јер огладњех, и не дадосте ми да једем; ожедњех, и не напојисте ме. Странац бијах и не примисте ме; наг бијах, и не одјенусте ме; болестан и у тамници бијах, и не посјетисте ме. Тада ће му одговорити и они говорећи: Господе, кад те видјесмо гладна или жедна, или странца или нага, или болесна или у тамници, и не послужисмо ти? Тада ће им одговорити говорећи: заиста вам кажем: кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени ни учинисте. И ови ће отићи у муку вјечну, а праведници у живот вјечни”.
Пријатељи моји, ову приповест морате заувек сачувати у сећању. Од тога – да ли ћемо је одмах после читања заборавити или ћемо сваку реч, сваки поступак који извршимо на земљи поредећи с њом проверавати – зависи наша судбина у вечности.
Уздрхти, човече, кад помислиш да ти људи у муку вечну не одлазе зато што су блудници или убице, среброљупци или извршиоци некаквог другог злочина, већ стога што нису учинили никакво добро. Ако ћемо седети скрштених руку када нам савест буде налагала да саосећамо с ближњим и да чинимо милосрдна дела – на Страшном Суду ћемо угледати гневан лик Јагњета Којем нису дали хране и воде, Које нису примили у кућу и нису Га посетили у болници.
Истински праведници су толико смирени да се не сећају добрих дела која су учинили а из скромности не признају себи да су хранили Господа!
Приметићемо да Бог није припремио огањ вечни за људе, него за ђавола, а ми сами заслужујемо своје казне. Пошто су демони немилосрдни и према нама непријатељски расположени, онда и они људи који имају сличне особине и који су за своја дела проклети, бивају удостојени њихове судбине.
Господе Исусе Христе, Сине Божији, Спаситељу наш и Судијо! Ти се рекао пречистим устима Својим: “По томе ће сви познати да сте Моји ученици, ако будете имали љубав међу собом”. Одени нас у љубав Твоју, да се са свом усрдношћу трудимо да на земљи угодимо Теби, служећи милостиво ближњима нашим, најмањој браћи Твојој. Нека се суди без милости онима који милост нису чинили, јер љубав спасава од смрти и покрива мноштво грехова.
Не осуди нас, грешне, него по заступништву Пречисте Матере Твоје постави и нас на Страшном Судилишту с Твоје десне стране, да са свима светима чујемо блажени глас Твој у одсудном часу: “Ходите благословени Оца Мојега; примите Царство које вам је припремљено од постања свијета!” Амин.

Comments are closed.