POUKE SVEČASNIM INOKINJAMA O TOME ŠTA OD NJIH ZAHTEVA MONAŠTVO

 

POUKE SVEČASNIM INOKINJAMA O TOME ŠTA OD NJIH ZAHTEVA MONAŠTVO
 

 
XX DOLAZI GOSPOD I DONOSI SPASENJE
 
Od svih reči kojima se opisuje Rođenje Hristovo i prikazuje naš odnos prema novorođenom Bogomladencu nama su, sestre, najbliža slova one prekrasne pesme: „Hristos sa nebesa susretnite ga!“ Hristos silazi s nebesa, izađite mu u sretanje! Ovo kazujem, opominjući se priče o deset devojaka. Jer, i tamo se oko ponoći čuo glas: Evo ženik dolazi, izlazite mu u sretanje!
Razlika je, ipak, u tome što tamo dolazi Sudija, a ovde – Spasitelj. U priči [koja je slika Drugog dolaska] devojke su ostale kakvima ih je zatekao: mudre ostadoše mudre, a lude – vavek lude, ne mogavši da izmene svoju sudbu. Ovde, pak, nije tako: ona koja se u času sretenja i nađe luda, još ima vremena da postane mudra, isto kao što i mudre nisu lišene opasnosti da dopadnu među lude. Utoliko nam predstoji da sa velikom predostrožnošću razmislimo kako ćemo dostojno da sretnemo Gospoda koji se rađa i koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa.
Kada se u nekoj zemlji pronese vest da dolazi kesar, svi se podanici prenu, te se stanu revnosno pripremati da ga dočekaju sa dužnim počastima: uređuju se ulice, domovi ukrašavaju, sve najbolje biva izneto na videlo, kako bi se i ćesaru i svima drugima pokazalo da se ne radi o svakidašnjem i običnom događaju, nego o velikom i znamenitom susretu. Tako je i sa nama. Još od ranije smo se pripremali za praznik: očistili smo kelije, ostavili smo poslove, sašili novo odelo i ugotovili obilniju trpezu. I oni što su sa nama, i oni što spolja dolaze, vide da se sprema veliki praznik. Za oči je sve učinjeno. Međutim, hoće li sa time biti zadovoljan Gospod koji se rađa? Nama se spoljašnji način praznovanja, verovatno, ne čini suvišnim. Međutim, on Gospodu nije potreban. Opomenimo se: kako se rodio Gospod? U jaslama ležaše povijeni Mladenac, a sva slava Njegova bejaše unutra. Unutarnje blagonastrojenje duha biće vaistinu najdostojnije susretenje Njega, koji silazi s nebesa. Upravimo pogled ka ikoni Roždestva Hristovog: Mati Božija i pravedni Josif su na kolenima, među njima je predvečni Mladenac, unaokolo – pastiri i mudraci. Sve oči su uprte u Njega, u Njemu sve iščezava i nalazi svoj pokoj. Pokušajte da se i vi iznutra nastrojite na isti način… Izađite u sretanje Gospodu zajedno s pastirima željnim spasenja; zajedno sa Josifom i Bogomajkom – pobožno se uspokojavajući u Njemu; skupa sa mudracima – radosno hodeći za Njim; skupa sa anđelima – blagodarno ga slavosloveći. Gle, Gospod dolazi, noseći spasenje! Razgorevajte u sebi žudnju za spasenjem. U obitelj ste stupile upravo sa ovom željom. Međutim, dugo vreme, začeci duhovnog napredovanja, a možda i štošta drugo mogli su da je oslabe ili sasvim ugase u vama. Sada se potrudite da u sebi silnije razgorite taj oganj. Probudite u sebi misao o tome kako smo odasvud pritešnjeni: od naših grehovnih dela, od strasti i pristrašća, od našeg iskonskog neprijatelja. Ovome dometnite i misao da sem imena Hrista Gospoda, koji se radi nas rađa, nema drugoga imena pod nebom kojim bismo se mogli spasti. Tada će se duh vaš ustremiti ka Gospodu, kao što jelen hita ka izvoru. To će i značiti da izlazite Gospodu u sretanje, te da ćete ga sresti kako priliči – kao što suva i žedna zemlja dočekuje kišu.
Dolazi Gospod, noseći spasenje! Primite svim srcem domostroj spasenja koji donosi na zemlju – u svoj punoti i u svim podrobnostima, ništa ne odbacujući i ničemu ne dajući kriva tumačenja. Već ste stupile na podvig najstrožeg ispunjavanja svega što je potrebno za spasenje. Gledajte da kako ne klonete! I pored neodređenosti nebeskog znamenja, mudraci su odmah ustali i krenuli da traže Nagoveštenog – i, nađoše ga… Ni vas neće izneveriti nada vaša, iako, možda, ne vidite očigledne uspehe svoga iskanja. Doći će čas kada ćete ugledati plod, tj. spasenje koje isijava u srcima vašim. Samo ne odbacujte ništa od onoga na šta nas upućuje Jevanđelje. Srdačno prihvatanje sve volje Hrista Spasitelja, čime se opredeljuje put spasenja, biće isto što i grljenje voljenog pri prvom susretu. Naprotiv, odricanje od Njegove volje usličiće nas onima o kojima je pisano: Svojima dođe, i svoji ga ne primiše (Jn.1,11).
Dolazi Gospod, noseći spasenje! Evo Svemogućeg i Sveželjenog Spasitelja! Spokojno se uzdajte u svoje spasenje u Njemu jedinome. Ne ištite ništa drugo: sve što je u Njemu – vaše je. I um, i sila, i radost, i krasota, i pokoj – sve je vama pripravljeno, samo mu pripadnite vascelim ustremljenjem duha… Negda je Prečista Djeva Bogorodica slagala u srcu svome sve reči [o nagoveštaju blagovesti]. I vi ih slažite u vašim srcima, i verujte bez kolebanja da će se sve, do poslednjeg slova, zbiti kao što je pisano.
Dolazi Gospod, noseći spasenje! Spasenje je ugotovljeno za vas, kao što je silno u neizbrojivom mnoštvu spasenih i na nebesima proslavljenih. Proslavljajte sada preizobilnu štedrost i snishođenje Božije! Blagodarno slavimo Gospoda zato što nije odbacio rod naš, već mu je pripravio divni način spasenja, i zato što je i nama približio spasenje, podarivši nam obrasce već spasenih, kako bi se duh naš podstakao na revnost za spasenje. Anđeli su gromoglasno proslavili Boga još na začetku domostroja spasenja. Kakvim bi tek ustima trebalo mi da slavimo Gospoda, gledajući toliko mnoštvo divnih dela radi našeg spasenja! Stoga neprestano pojmo: Slava na visinama Bogu!
Tako u srcu svome pripravite jasle Gospodu koji se rađa, i ukrasite ih sveštenim raspoloženjima: žudnjom za spasenjem, delatnim prihvatanjem vascelog domostroja spasenja, uspokojenjem u Gospodu i blagodarnim slavoslovljenjem. To će duhu vašem u ove dane biti najuzvišenije zanimanje. To će osvetiti praznike vaše i pružiti vam priliku da na najbolji način ispunite reči radosne pesme: „Hristos sa nebesa – susretnite ga!“ Amin.
 
Na drugi dan Božića 1860. godine
u Tambovskom ženskom manastiru

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *