NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » POKAJANJE – JEDINI PUT KA SPASENJU

POKAJANJE – JEDINI PUT KA SPASENJU

 

POKAJANJE – JEDINI PUT KA SPASENJU
 

 
PLAČ
 
Plač zbog grehova ima veliki značaj u pokajanju. Na tome ću se zadržati nešto detaljnije, zato što nepravilno shvataš plač. Znaj da ne potiče plač od suza, već suze od plača. Kod nekih ljudi nema suza, oni se uzdržavaju u prisustvu drugih ljudi, ali njihovo srce plače krvavim suzama osećajući iskrenu skrušenost zbog grehova. Evo, kada čovek ne obraća pažnju na tuđe grehove, kad analizira samo svoje grehove i oseća skrušenost zbog njih upravo tada stiče plač.
Plačem se naziva izobilje pokajničkih osećanja. Čovek sa svom iskrenošću priznaje svoju duševnu nemoć. On vidi svoju slabost, svoju bespomoćnost; svestan je da svojim snagama nikada neće moći da se oslobodi grehovnih čireva i duševne prljavštine bez pomoći Gospoda i on s najdubljim smirenjem pada ničice pred Krst, preklinje raspetog Gospoda da mu oprosti grehove kojima Ga ponovo razapinje na Krstu.
U smirenom grešniku pojavljuje se osećanje prisustva Božijeg. Ponekad se dešava da svaka ćelija u organizmu oseća Njegovo prisustvo, Njegovu blizinu. Pojavljuje se strah Božji, ponekad tako jak da se čoveku čini da mu se diže kosa na glavi i svešteni trepet kao drhtavica prožima njegovo telo. U čoveku se pojavljuje sećanje na smrt, strah da će biti osuđen na Strašnom Sudu zbog grehova i iz njegovih očiju teče nezadrživa bujica suza. A kad čovek u svom srcu oseti da mu se grehovi opraštaju, kad oseti lakoću, tišinu i radost, tada on kao utešeno dete na grudima nežnog oca ili majke neprestano ponavlja reči:
„Isuse moj! Radosti moja! Srećo moja! Ljubavi moja! Ne ostavljaj me!“ U tom trenutku čovek želi da se oslobodi tela kako se više nikada ne bi rastajao od Hrista.
Evo šta znači istinsko pokajanje. Posle velike tuge grešnik dobija veliku-veliku radost i utehu – sjedinjenje duše s Gospodom. Upravo je to najveći plod istinskog smirenja i pokajanja.
Pomozi nam, Gospode, da podražavamo istinskom smirenju Tvome!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *