ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ПРАВОСЛАВНОГ ДУХОВНОГ ЖИВОТА

 

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ПРАВОСЛАВНОГ ДУХОВНОГ ЖИВОТА
 

 
Ђ
 
ЂАВО
 


 
ЂАВО
 
• У данашње време као боравиште ђаволу, глави палих анђела, служи бездан, тартар, ад, подземље, унутрашњост земље. To обитавалиште палом арханђелу је најавио свети пророк Исаија: Уад ћеш сићи– рекао му је и у темеље земље(Ис. 14,15). Предсказање над кнезом који је владао ваздухом савршено је силом и влашћу Спаситеља људи, Богочовека. Спаситељ је тај велики Анђео– Бог, Који има кључ бездана,Који је сишао са небеса и, ваплотивши се, употребио Своје људско тело као ланаи велики,раширивши га на крсту како би свезао змију, древну змију, која је ђаво и сатана.Господ је свезао сатану за све време између Своја два доласка, бацио гa у бездан, закључао и запечатио над њим. Будући закључан и запечаћен у материјалној тамници, ђаво нужно мора да има материјалну природу, јер иначе никаква материјална тамница не би могла да га задржи. Уочи Другог доласка Господњег биће пуштен сатана из тамнице своје, и изаћи ће да вара народе што су на четири краја земље (Отк. 20,1 7). 3. 232-233
• Из животописа светих види се, баш као што саопштава и Откривење, да глава палих анђела, сатана, пребива у аду, док на површини земље делују демони под управом својих кнежева, то јест палих анђела из виших чинова. Демони силазе у ад како би примили наредбе и упутства од сатане, како би га известили о својим делима и о свему што се догађа на површини земље.
Једном се демон видљиво јавио светом Андреју и саопштио му предсказање о духовном и моралном растројству хришћана које треба да поквари хришћанство у последња времена. “У та времена говорио је демон – људи ће бити гори од мене, и мала деца ће по лукавству превазићи старце. Тада ћу моћи да починем, јер неће бити потребно да учим људе било чему! Они ће сами од себе испуњавати моју вољу!” Свети Андреј је демону рекао: “Како ти то знаш? Демон ништа не зна унапред”. А демон му одговори: “Најмудрији отац наш, сатана, боравећи у адугата о свему посредством магије и саопштава нам; а ми сами ништа не знамо”. 3. 244 (в. ДЕМОНИ, СТРАХ)

2 Comments

  1. Hvala na neprocjenjivo vrijednom tekstu. Od danas, pa do kraja života, čvrsto odlučujem budno paziti da više ne sijem sjeme licemjerja.

  2. Мирослава

    Читала сам то више пута, али узалуд, нисам видела егоизам у себи. Нисам видела да ја свуда намећем своје Ја. Тек пошто су ме ближњи разобличавали и пошто сам молила Пресвету Богородицу за помоћ, мало сам се освестила. Човек егоиста не види своје стање. Очајник. Он јадан мисли да је с њим све у реду. Да га други неправедно оптужују и да му се чини неправда. А и грехе других према себи види огромним, а своје не види.