ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ПРАВОСЛАВНОГ ДУХОВНОГ ЖИВОТА

 

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ПРАВОСЛАВНОГ ДУХОВНОГ ЖИВОТА
 

 
Ц
 
ЦЕЛОМУДРЕНОСТ
ЦРКВА
Послушност Цркви
 


 
ЦЕЛОМУДРЕНОСТ
 
• Ништа тако не потреса целомудреност као навикнутост на дрско, слободно обраћање, које одбацује правила скромности. 1. 367 (в. ЧИСТОТА, ДОБРОДЕТЕЉИ)
 
ЦРКВА
 
• Браћо! По завештању Спаситељевом испитајмо знаке времена, за чије је непознавање Господ оптужио фарисеје (Мт. 16,3). Обратимо потребну пажњу на поуку Спаситеља, Који је Њему савременим Јеврејима говорио: Још је мало времена светлост са вама; идите док светлост имате да вас тама не обузме; а ко иде по тами не зна куда иде. Док светлост имате верујте у светлост, да будете синови светлости (Јн. 12,35-36). Са вером ћемо се бавити читањем књига које су написали свети угодници Божији, црпећи из њих просвећеност и живот душе. Клонимо се, као смртоносног отрова, књига које потичу из мутног и смрдљивог извора, написаних од лажно названог разума, својственог палој људској природи, која се својим падом сродила са одбаченим анђелима. Да не будемо више мала деца, коју љуља и заноси сваки ветар учења, обманом људском и лукавством ради довођења у заблуду (Еф. 4,14).
Долазе, долазе страшни таласи светског потопа, који је истребио читав људски род, долазе таласи лажи и таме, окружују са свих страна, спремају се да прогутају васељену, затиру веру у Христа, разарају на земљи Његово царство, гуше Његово учење, повређују обичаје, отупљују и уништавају савест, успостављају владавину свезлобног кнеза овога света. Као средство нашега спасења употребимо бежање које је Господ заповедио (Мт. 24,16).
Где је та блажена барка, налик оној праведног Ноја, у коју бисмо могли да се склонимо пред таласима који нас са свих страна прекривају, где бисмо могли да пронађемо поуздано спасење? Барка је – Света Црква, која спокојно плови на таласима потопа у мрачну и бурну ноћ, поуздано се на своме путу руководећи небеским светилима: делима светих угодника Божијих. Сјај тих светила не може да сакрије никаква магла, никакви облаци.
Барка ће стићи у пристаниште блажене вечности, успешно ће ту довести све оне који су јој поверили своје спасење.
Ко не мари за ту барку, помислиће, по својој слепој гордости и умишљености, да страшне таласе може да преплови на крхкој лађи сопственог разума, ко пренебрегава смирену покорност истинској Цркви, ко седа у друге бродове, повређене лажним учењем, нагрижене прелешћу лукаве змије, ко одбаци руководство Духа Светога или се само са хладном дволичношћу буде руководио Свештеним и светим Писмом, у коме је једином учење Духа – тај ће погинути. Докле Светлости имате, верујте у Светлост, да синови Светлости будете. 1. 405-107
 
Послушност Цркви
 
• Оградимо смирењем ум, не дозвољавајући му да сваштарски и непромишљено стреми ка задобијању знања, ма како њихова новина и значајан назив привлачили нашу знатижељу. Чувајмо се испитивања лажног учења, прикривених именом и маском хришћанског учења. Смиримо га у послушности Цркви, одбацујући сваку помисао која устаје на разум Христов, на разум Цркве. За ум је испрва тежак тесни пут послушности Цркви; али тај пут изводи на ширину и у слободу разума духовног, пред којим ишчезава сваки умишљени несклад, који телесни и душевни разум налазе у тачном повиновању Цркви. He дозволимо му да о духовним предметима чита ништа друго, осим онога што стоји у књигама које су написали писци истинске Цркве, о којима је сама Црква посведочила да су органи Духа Светога. Онај ко чита свете писце неприметно се присаједињује Духу Светоме који у њима обитава и говори; а ко чита јеретичке ауторе, макар они у својим јеретичким зборницама била проглашени за све те, присаједињује се лукавом духу прелести: због непослушности Цркви, у чему се огледа гордост, он пада у замке кнеза овога света. 1. 396 (а МИСАО)

2 Comments

  1. Hvala na neprocjenjivo vrijednom tekstu. Od danas, pa do kraja života, čvrsto odlučujem budno paziti da više ne sijem sjeme licemjerja.

  2. Мирослава

    Читала сам то више пута, али узалуд, нисам видела егоизам у себи. Нисам видела да ја свуда намећем своје Ја. Тек пошто су ме ближњи разобличавали и пошто сам молила Пресвету Богородицу за помоћ, мало сам се освестила. Човек егоиста не види своје стање. Очајник. Он јадан мисли да је с њим све у реду. Да га други неправедно оптужују и да му се чини неправда. А и грехе других према себи види огромним, а своје не види.