NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » DUHOVNE POUKE

DUHOVNE POUKE

 

DUHOVNE POUKE
 

 

ZAKON BOŽJI ZA SVE

UČENOST I VERA
Jedno je učenost, a drugo je vera. Učenost se odnosi na prirodu i stvari, a vera na dušu i Boga i Sud Božji i vaskrsenje i život u carstvu nebeskom. sveti Arsenije bio je najpre senator carski i vaspitač sinova carevih. Bio je najčuveniji čovek u carevini. I kao takav, ostavi sav sujetan svet, ode u manastir i zamonaši se. Kao monah on se često obraćao jednom preprostom monahu za savet u duhovnim stvarima. Neko to opazi pa začuđen upita:
– Kako ti, Arsenije, koji znaš i grčku i latinsku učenost, da se obraćaš ovome prostaku za savet?
Odgovori na to Arsenije:
– Grčku i latinsku učenost ja znam, no u oblasti duhovnoj još ni azbuku nisam naučio.
 

SPASAVAJMO
Spasavajmo što se spasti može, mi u emigraciji. Osmoro je glavno što treba da spasavamo i što možemo spasti:
1. Spasavajmo pre svega duše svoje. a kako se spasava duša, naučio nas je Onaj koga i nazivamo Spasiteljem. ko nimalo ne brine o svojoj duši, a hoće da vodi narod, taj će odvesti u propast i sebe i narod.
2. Spasavajmo našu slavnu veru pravoslavnu od uticaja tuđih vera i sekta, među kojima se nahodimo.
3. Spasavajmo ime srpsko, sa svim moralnim i kulturnim sadržajem toga velikog i zavidnog imena.
4. Spasavajmo srpsku braću i sestre od mešovitih brakova i jadnu decu iz mešovitih brakova.
5. Spasavajmo srpski jezik od novih filologa, koji hoće da najmuzikalniji jezik („talijanski među slovenskim jezicima“) učine tvrdim, oporim i nakaradnim (potpredsednik!), kako je pesnik Milorad Mitrović još davno pisao:

„Vuk je ima groba dva Sad mu treći grozi,

A taj treći spremaju mu Novi filolozi „.
6. Spasavajmo ćirilicu, „sveto pismo Ćirilovo“, od naših latinomana, koji u pustom neznanju ne shvataju da služe onoj propagandi, koja je ognjem i mačem nametnula nekim Slovenima latinicu, samo da bi ih odvojila što jače od pravoslavnih Slovena, koji svi pišu ćirilicom.
7. Spasavajmo jedinstvo srpskog naroda od političkih partijaša, koji se više uzdaju u četu, nego u armiju i to pred zadacima što ih ne može ostvariti nijedna sama četa, nego samo velika i ujedinjena armija.
Spasavajmo svakog brata u nevolji i lično i organizovano, da se niko od Srba ne može požaliti i reći: „Videh svet, ali ne videh brata u svetu“.

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *