ДУХОВНЕ ПОУКЕ

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ
 

 

АЗБУКА ПОБЕДЕ
 

А
Ако победиш све ће ти се дати по Божијем обећању: Ко побиједи, добиће све. Ева би преварена и побеђена од оца сваке лажи, због чега лаж цароваше над потомством њеним све до Христа. А кроз Христа понуди се победа свима синовима који више воле победу од пораза.

Б
Бог је извор и јемство победе твоје над сваким злом. Богом смо јаки. Сваком је позната она духовита реч коју је изрекао неки Црногорац у одговор на подсмешљиво питање једног Аустријанца: Та колико је вас Црногораца? Нас и Руса – сто милиона! Слично томе можеш и ти победоносно довикнути свакоме злу које наваљује на те: Бог и ја јачи смо од тебе!

В
Враћај се Богу кад год ослабиш у борби са злом. Он је твоја неисцрпна резерва. Непријатељу ће оскудевати оружје на крају. А теби неће, јер је Творац твој пребогат у оружју, сили и војсци. Ја сам Господ над војскама. његове су војске не од меса и крви, него пламени духови серафима и херувима. Где је Бог ту – је већина. Ако будеш и сам с Богом, бићеш у већини не само над људским војскама него и над васионом.

Г
Гедеон беше прост тежак и вршијаше пшеницу на гумну кад му анђео јави да га је Господ изабрао да поведе народ против злих Медијанаца. Па у страху рече Гедеон: О Господе, чиме ћу ја избавити народ? Гле, ја сам најмањи у народу и у дому оца мојега! А Господ му одговори: Ја ћу бити с тобом, ти ћеш победити Медијанце. Тако се и збило, по речи Господњој. Медијанци су били носиоци зла и слуге сатанске. Тако ћеш и ти победити све слуге сатанске. Ако се срце твоје кад уплаши од множине безбожних слугу сатанских, ослушни и чућеш глас Господњи: Ја ћу бити с тобом.

Д
Диши Богом и Бог ће владати целим твојим бићем. Као што плућима удишеш и издишеш ваздух, тако мислима и срцем издиши себе из себе, а удиши живога Бога. Тако ће се Он уселити у тебе, Победоносни, Непобедиви и употребиће те за оруђе своје победе над злом у теби и изван тебе. Будите у мени и ја ћу бити у вама. Како то? Слично као што смо ми у ваздуху и ваздух у нама. Бог је дух, а дух може ући у човека кад човек отвори себе према Богу.

Ђ
Ђем коњу, разум човеку. Ако очистиш разум свој од предрасуда светских и злих навика и страсти, видећеш јасно, како Божија рука управља свим стварима и догађајима и ти ћеш радосно стати уз Бога свога. И гледаћеш чудеса очима својим, како семе Божије победе расте и по свима пољима пораза, болести, немоћи. Јер је лудост Божија мудрија од људи и слабост Божија јача од људи (Кор. 1,25).

Е
Ево ја сам с вама у све дане до свршетка вијека, рече Господ апостолима; рече и нама. Јер каже: до свршетка вијека, што значи да рече и нама и онима после нас и свима до краја времена, који у Њега верују. А у Њега верују они који Га знају као убијеног и васкрслог, то јест као Победиоца злобе, природе и смрти. Па кад се Он нуди да буде с тобом, зар ћеш ти бежати од великог Победиоца и најпоузданијег савезника и највернијег пријатеља? И куд би побегао од Њега до у вечну пропаст и смрт?

Ж
Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући.

З
Здрав дух јесте Божији дух. Он је као здрав ваздух, од кога гину сви микроби. Од здрава духа постаје здрава душа, од здраве душе здраво и тело. Задобити здрав дух, дух Божији, значи задобити највећу победу. Дух је оно што оживљава, тијело не помаже ништа. Многи свети људи и жене живели су насупрот свима правилима научне хигијене, па ипак им је тело било здраво и снажно до најдубље старости.

И
Исусе Сине Божији, помилуј ме! Нека ти ова молитва не избија из срца. Изговарај име Победиоца смрти, и живот ће се одомаћити у теби. Ово је искуство свих светих подвижника. Именом Исусовим они су победили смрт и наследили живот вечни. Јер нема другог имена под Сунцем које спасава.

Ј
Још мало врло мало па ће доћи Онај који треба да дође и неће одоцнити (Јевр. 10,37). а кад дође Он као страшни Судија, разделиће венце победиоцима. Примићеш и ти венац, ако се будеш у овом кратком веку определио за Њега, а не против њега. Ево ћу доћи брзо, држи што имаш, да нико не узме вијенца твојега. Тако ти поручује Он.

К
Ко побиједи, учинићу га стубом у цркви Бога својега и више неће изићи напоље. То обећава Онај који је победио и који позива све људе у Своју победу. Напољу се налази сваки човек који је предан свету: а који је окренут Богу и предан Богу, он није више напољу него унутра у Цркви Божијој, умом и срцем. И после смрти такав ће се видети у небесној цркви као прекрасни стуб цркве. И неће више изићи напоље као Адам, који је због греха изашао напоље из Раја и окрнуо се од Бога ка свету и природи.

Л
Ласкање и лакомство морају победити они који хоће да се назову синовима Божијим. А ту победу лако је задобити сваком ко више цени похвалу од вечнога Бога, него од смртних људи и ко више воли непролазне сласти Раја од пролазних и штетних сласти земље. Каже апостол Павле Солуњанима: Нигде из ласкања не говорисмо вам, нити из лакомства, Бог је сведок. Тако говори победилац.

Љ
Љубав је јача од свега, премда не изгледа увек тако. Љубав је јача од злобе и од свега и од смрти. Љубав Божија слађа је од меда. Ко њу окуси, опија се њоме занавек и побеђује све. Љубављу према Богу апостоли су победили злобу јеврејску и мач римски и огањ и зверове и моћ природе и смрт. Побеђуј и ти тим непобедивим оружјем.

М
Мисаона победа претходи свакој другој победи. Ако победиш све своје зле мисли, нећеш ни доћи до злих дела. Добро мисли, па ће ти и Бог добро дати, каже народна пословица. То је сасвим по Јеванђељу. Из срца излазе зле помисли и то погани човека, рекао је Спаситељ. Ако и никакво зло дело не чиниш телом својим, а имаш зле помисли, бићеш нечист и гадан пред Богом. О борби против злих помисли, које сатана сеје по разуму човечјем, говори сва аскетска наука православна. Очисти, дакле, душу своју од злих помисли и бићеш велики победилац и примићеш венац славе од Христа Победиоца.

Н
Надањем веселите се (Рим. 12,12) каже апостол. ко се нада, тај се и бори. Ко има наду, тај и побеђује. Нада је одобрење у страдању, жижак у мраку муке. Надај се добру и добро неће изостати. Нада је лествица која везује душу твоју с небесима; низ ту лествицу доћи ће ти победа и спасење.

Њ
Њива доноси плод, ако се узоре, посеје, залије и очува. И душа твоја мора се узорати, посејати, залити и очувати, да би донела плод. Орањем се искорењује свако нежељено прорашће. И душа се мора потпуно испразнити од свега светског прорашћа, да би се Божје семе на њој примило. Њива са одгајеним усевом о жетви личи на победоносну војску. Тако и душа твоја, окићена многим плодовима добра, представљаће венац од многих победа.

О
Опомињите се жене Лотове, рече Господ. Изишавши из Содома, она се окренула да се поврати у Содом, па се окаменила. И ти не окрећи се и не повраћај се ка слабостима својим које си једном победио. Опомињи се свих чудеса Божијих, које Бог учини у животу твоме од колевке до сада, па не сумњај у моћ и милост Бога твојега. Прилепи се уз Њега и с мислима о победи корачај смело напред. Бог у теби побеђиваће место тебе. њему приписуј све победе, а себи задржавај радост.

П
Прости великодушно човеку који ти досађује на путу добра. Најбољи коњи узимају се за трку с препонама. Што веће препоне, то се већма разгорева дух ревности и жеља за победом код тркача. Кад је цар Давид бежао испред бунтовног сина свог, неки Симеј грдио је цара и називао га крвопијом и зликовцем. Па када слуге Давидове хтеше убити Симеја, рече Давид: “ Нека грди, јер му је Господ рекао: грди Давида! Па ко смије казати: зашто тако чиниш?“. Праштањем и трпљењем Давид је победио и прославио се.

Р
Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, рекао је Господ. Као кад би домаћин дошао у њиву посленицима својим па рекао: 06радите све до краја са радошћу и весељем, јер вас дома чека велика плата. Спој радост са вером и надом, па слободно ходи ка крају. На крају је плата велика. Не тугуј као роб на туђој њиви: него се радуј као син на очевој њиви. Павле и Сила певаху у тамници. Победи тугу и замени је радошћу. И примићеш венац славе.

С
 
Сребро ће се све побацати по улицама и злато ће њихово бити нечистота у дан гњева Господњег, говори Господ (Језекиљ 7,19). Шта ће помоћи сребро и злато кад душа изађе из тела и погледа по земљи? Сребро и камен биће једнаке вредности пред њом, а злато и блато подједнако досадно и одвратно. Зато побеђуј среброљубље и златољубље у себи док ти је дато време. Коме је Бог Бог, тај не потребује идоле у виду сребра и злата.

Т
Таштину и ријеч лажну удаљи од мене, Господе! То је молитва премудрог цара (Приче Сол. 30,8). Таштина је све што не служи Богу и лаж је све што се противи заповестима Божијим. Победи таштину службом Богу и победи лаж проповедајући вазда истину. Обећао је Господ: Ко побиједи и одржи дјела моја до краја, даћу му власт над незнабожцима. Незнабоштво је сушта таштина и лаж. Држи се Бога и Божје истине, па ће ти се дати власт над незнабошцима.

Ћ
Ћелија душе твоје једини је стан у који нико не може ући без твоје воље. Међутим, многи људи чувају и штале и оборе своје боље него ли тајну одају душе своје. Уђи у ћелију своју и затвори врата своја, каже Спаситељ. Не дај мислима својим да блуде по свету. Сабери их у срце своје. Ту је састанак са Богом Твојим. Победи расејаност и бићеш прави победилац. и примићеш венац славе.

У
Упразнитесја и прославите Господа, вели Псалмист. Испразни душу своју од устајалих мисли и устајалих жеља и устајалих осећања злобе, мржње и пакости, па принеси такву душу своју Господу – Он ће је испунити Духом Својим. То значи одрећи се себе. То значи предати се Богу. Пусти Бога нека чини шта Он хоће. И Он ће поставити престо свој у души твојој. И војеваће за тебе на свим пољима борбе, задобиће све победе и предаће их теби у својину. Богом смо јаки.

Ф
Финоћа мисли непозната је материјалисти. Финоћа дејстава Божијих у свету сакривена је од безбожника. Најфиније силе у свету најјаче су силе. Зато контролиши мисли своје и претвори их све у молитве. Тако ће сва душа твоја постати као божански огањ што светли и греје. Победи грубу чулност. Чула ти достављају само сиров материјал из природе. Преради га у себи, у божанском огњу духа, на живот и на спасење. Јер ко не преради тај сиров материјал, претвара му се исти у трулеж и смрт.

X
Хвала Богу који нам даде побједу кроз Господа нашег Исуса Христа, говори велики Павле апостол (I Кор. 15,57). Христос је извојевао све победе, над злобом, над светом, над смрћу. И мимо Њега нико не може задобити ниједну победу. Ми само можемо бити учесници Његове победе, или Његових победа. И Он је рад томе. Он нас на то и призива и нуди. Како је то дивно и чудесно! Тиме је наш животни задатак бескрајно олакшан, јер победити – значи само измолити у милостивог Христа ону победу која нам у даном часу треба.

Ц
Царевима и свештеницима учини нас Богу и оцу својему, каже за Христа видовити Јован (Откров. 1,6). Да будемо слични Њему. Да будемо у вечности тамо где је Он. Изаћи из природног стања у божанско стање; излучити се из фамилије животињске, у коју смо умешани грехом праоца Адама и уврстити се у фамилију Божију – то је била мисија Сина Божијега на земљи. Ту мисију Он је извршио савршено. Кад то признамо и примимо, ми улазимо у Његове победе, у Његове тријумфе, у небеску царску и свештенички фамилију.

Ч
Чистоту срца Бог од нас хоће. Фарисеју слијепи, очисти најприје изнутра чашу и здјелу да буду и споља чисте, говорио је Исус јеврејским старешинама који су се трудили само о спољашњем изгледу, а унутра су били пуни грабежа и неправде. Још је он похвалио чисте срцем говорећи: Блажени су чисти срцем јер ће Бога видјети. А видети Бога у овом веку и гледати Га у вечности с анђелима и праведницима, то је срећа изнад сваке среће. То је најслађи плод победе.

Џ
Џиновски велики изгледају непријатељи добра у овоме свету, но разбијају се лако као празни облаци ветром. Богом смо јаки. С Божијом помоћи разби Мојсеј џина Амалика, и Давид Голијата. Нека се не уплаши срце твоје од величине зла пред очима твојим. Величина Бога твога стоји изнад сваке величине. Победићеш сигурно, само веруј у Бога и љуби Бога.

Ш
Шуму не види од дрвећа! – гласи једна народна изрека. То се може рећи за све оне који од многих ствари у природи не виде Бога, Спасиоца свога. И Адам се изгуби међу дрвећем у врту, када му се грехом помрачи душа за Бога. Нека се не помрачи душа твоја. Ти ниси више Адамов него Христов. Адам је загњурио себе и своје потомство у сенку од створене природе, а Христос је узнео на небо и уздигао своје следбенике изнад природе. Извео их је из природе као Мојсеј Израиља из Мисира. Иди дакле за Победиоцем Христом и бићеш учесник Његових победа. И примићеш венце и радоваћеш се. Ко побиједи, добиће све

Кључне речи:

3 коментар(а)

  1. Ne boj se samo veruj…

  2. Lako je citati al ih tesko ostvariti

  3. SNJEŽANA OSTOJIĆ

    HVALA NA PREDIVNIM PODUKAMA .
    TOLIKO MI U SRCE ULIJEVATE MIRA I LJUBAVI DA MI KADA ČITAM SVAKI PUT SRCE TIHO JECA.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.