НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Владика Николај » ДУХОВНЕ ПОУКЕ

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ
 

 

АЗБУКА ПОБЕДЕ
 

А
Ако победиш све ће ти се дати по Божијем обећању: Ко побиједи, добиће све. Ева би преварена и побеђена од оца сваке лажи, због чега лаж цароваше над потомством њеним све до Христа. А кроз Христа понуди се победа свима синовима који више воле победу од пораза.

Б
Бог је извор и јемство победе твоје над сваким злом. Богом смо јаки. Сваком је позната она духовита реч коју је изрекао неки Црногорац у одговор на подсмешљиво питање једног Аустријанца: Та колико је вас Црногораца? Нас и Руса – сто милиона! Слично томе можеш и ти победоносно довикнути свакоме злу које наваљује на те: Бог и ја јачи смо од тебе!

В
Враћај се Богу кад год ослабиш у борби са злом. Он је твоја неисцрпна резерва. Непријатељу ће оскудевати оружје на крају. А теби неће, јер је Творац твој пребогат у оружју, сили и војсци. Ја сам Господ над војскама. његове су војске не од меса и крви, него пламени духови серафима и херувима. Где је Бог ту – је већина. Ако будеш и сам с Богом, бићеш у већини не само над људским војскама него и над васионом.

Г
Гедеон беше прост тежак и вршијаше пшеницу на гумну кад му анђео јави да га је Господ изабрао да поведе народ против злих Медијанаца. Па у страху рече Гедеон: О Господе, чиме ћу ја избавити народ? Гле, ја сам најмањи у народу и у дому оца мојега! А Господ му одговори: Ја ћу бити с тобом, ти ћеш победити Медијанце. Тако се и збило, по речи Господњој. Медијанци су били носиоци зла и слуге сатанске. Тако ћеш и ти победити све слуге сатанске. Ако се срце твоје кад уплаши од множине безбожних слугу сатанских, ослушни и чућеш глас Господњи: Ја ћу бити с тобом.

Д
Диши Богом и Бог ће владати целим твојим бићем. Као што плућима удишеш и издишеш ваздух, тако мислима и срцем издиши себе из себе, а удиши живога Бога. Тако ће се Он уселити у тебе, Победоносни, Непобедиви и употребиће те за оруђе своје победе над злом у теби и изван тебе. Будите у мени и ја ћу бити у вама. Како то? Слично као што смо ми у ваздуху и ваздух у нама. Бог је дух, а дух може ући у човека кад човек отвори себе према Богу.

Ђ
Ђем коњу, разум човеку. Ако очистиш разум свој од предрасуда светских и злих навика и страсти, видећеш јасно, како Божија рука управља свим стварима и догађајима и ти ћеш радосно стати уз Бога свога. И гледаћеш чудеса очима својим, како семе Божије победе расте и по свима пољима пораза, болести, немоћи. Јер је лудост Божија мудрија од људи и слабост Божија јача од људи (Кор. 1,25).

Е
Ево ја сам с вама у све дане до свршетка вијека, рече Господ апостолима; рече и нама. Јер каже: до свршетка вијека, што значи да рече и нама и онима после нас и свима до краја времена, који у Њега верују. А у Њега верују они који Га знају као убијеног и васкрслог, то јест као Победиоца злобе, природе и смрти. Па кад се Он нуди да буде с тобом, зар ћеш ти бежати од великог Победиоца и најпоузданијег савезника и највернијег пријатеља? И куд би побегао од Њега до у вечну пропаст и смрт?

Ж
Жури да победиш, јер је дан изласка твога из твог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побиједи, даћу му да сједи самном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући.

З
Здрав дух јесте Божији дух. Он је као здрав ваздух, од кога гину сви микроби. Од здрава духа постаје здрава душа, од здраве душе здраво и тело. Задобити здрав дух, дух Божији, значи задобити највећу победу. Дух је оно што оживљава, тијело не помаже ништа. Многи свети људи и жене живели су насупрот свима правилима научне хигијене, па ипак им је тело било здраво и снажно до најдубље старости.

И
Исусе Сине Божији, помилуј ме! Нека ти ова молитва не избија из срца. Изговарај име Победиоца смрти, и живот ће се одомаћити у теби. Ово је искуство свих светих подвижника. Именом Исусовим они су победили смрт и наследили живот вечни. Јер нема другог имена под Сунцем које спасава.

Ј
Још мало врло мало па ће доћи Онај који треба да дође и неће одоцнити (Јевр. 10,37). а кад дође Он као страшни Судија, разделиће венце победиоцима. Примићеш и ти венац, ако се будеш у овом кратком веку определио за Њега, а не против њега. Ево ћу доћи брзо, држи што имаш, да нико не узме вијенца твојега. Тако ти поручује Он.

К
Ко побиједи, учинићу га стубом у цркви Бога својега и више неће изићи напоље. То обећава Онај који је победио и који позива све људе у Своју победу. Напољу се налази сваки човек који је предан свету: а који је окренут Богу и предан Богу, он није више напољу него унутра у Цркви Божијој, умом и срцем. И после смрти такав ће се видети у небесној цркви као прекрасни стуб цркве. И неће више изићи напоље као Адам, који је због греха изашао напоље из Раја и окрнуо се од Бога ка свету и природи.

Л
Ласкање и лакомство морају победити они који хоће да се назову синовима Божијим. А ту победу лако је задобити сваком ко више цени похвалу од вечнога Бога, него од смртних људи и ко више воли непролазне сласти Раја од пролазних и штетних сласти земље. Каже апостол Павле Солуњанима: Нигде из ласкања не говорисмо вам, нити из лакомства, Бог је сведок. Тако говори победилац.

Љ
Љубав је јача од свега, премда не изгледа увек тако. Љубав је јача од злобе и од свега и од смрти. Љубав Божија слађа је од меда. Ко њу окуси, опија се њоме занавек и побеђује све. Љубављу према Богу апостоли су победили злобу јеврејску и мач римски и огањ и зверове и моћ природе и смрт. Побеђуј и ти тим непобедивим оружјем.

М
Мисаона победа претходи свакој другој победи. Ако победиш све своје зле мисли, нећеш ни доћи до злих дела. Добро мисли, па ће ти и Бог добро дати, каже народна пословица. То је сасвим по Јеванђељу. Из срца излазе зле помисли и то погани човека, рекао је Спаситељ. Ако и никакво зло дело не чиниш телом својим, а имаш зле помисли, бићеш нечист и гадан пред Богом. О борби против злих помисли, које сатана сеје по разуму човечјем, говори сва аскетска наука православна. Очисти, дакле, душу своју од злих помисли и бићеш велики победилац и примићеш венац славе од Христа Победиоца.

Н
Надањем веселите се (Рим. 12,12) каже апостол. ко се нада, тај се и бори. Ко има наду, тај и побеђује. Нада је одобрење у страдању, жижак у мраку муке. Надај се добру и добро неће изостати. Нада је лествица која везује душу твоју с небесима; низ ту лествицу доћи ће ти победа и спасење.

Њ
Њива доноси плод, ако се узоре, посеје, залије и очува. И душа твоја мора се узорати, посејати, залити и очувати, да би донела плод. Орањем се искорењује свако нежељено прорашће. И душа се мора потпуно испразнити од свега светског прорашћа, да би се Божје семе на њој примило. Њива са одгајеним усевом о жетви личи на победоносну војску. Тако и душа твоја, окићена многим плодовима добра, представљаће венац од многих победа.

О
Опомињите се жене Лотове, рече Господ. Изишавши из Содома, она се окренула да се поврати у Содом, па се окаменила. И ти не окрећи се и не повраћај се ка слабостима својим које си једном победио. Опомињи се свих чудеса Божијих, које Бог учини у животу твоме од колевке до сада, па не сумњај у моћ и милост Бога твојега. Прилепи се уз Њега и с мислима о победи корачај смело напред. Бог у теби побеђиваће место тебе. њему приписуј све победе, а себи задржавај радост.

П
Прости великодушно човеку који ти досађује на путу добра. Најбољи коњи узимају се за трку с препонама. Што веће препоне, то се већма разгорева дух ревности и жеља за победом код тркача. Кад је цар Давид бежао испред бунтовног сина свог, неки Симеј грдио је цара и називао га крвопијом и зликовцем. Па када слуге Давидове хтеше убити Симеја, рече Давид: “ Нека грди, јер му је Господ рекао: грди Давида! Па ко смије казати: зашто тако чиниш?“. Праштањем и трпљењем Давид је победио и прославио се.

Р
Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, рекао је Господ. Као кад би домаћин дошао у њиву посленицима својим па рекао: 06радите све до краја са радошћу и весељем, јер вас дома чека велика плата. Спој радост са вером и надом, па слободно ходи ка крају. На крају је плата велика. Не тугуј као роб на туђој њиви: него се радуј као син на очевој њиви. Павле и Сила певаху у тамници. Победи тугу и замени је радошћу. И примићеш венац славе.

С
 
Сребро ће се све побацати по улицама и злато ће њихово бити нечистота у дан гњева Господњег, говори Господ (Језекиљ 7,19). Шта ће помоћи сребро и злато кад душа изађе из тела и погледа по земљи? Сребро и камен биће једнаке вредности пред њом, а злато и блато подједнако досадно и одвратно. Зато побеђуј среброљубље и златољубље у себи док ти је дато време. Коме је Бог Бог, тај не потребује идоле у виду сребра и злата.

Т
Таштину и ријеч лажну удаљи од мене, Господе! То је молитва премудрог цара (Приче Сол. 30,8). Таштина је све што не служи Богу и лаж је све што се противи заповестима Божијим. Победи таштину службом Богу и победи лаж проповедајући вазда истину. Обећао је Господ: Ко побиједи и одржи дјела моја до краја, даћу му власт над незнабожцима. Незнабоштво је сушта таштина и лаж. Држи се Бога и Божје истине, па ће ти се дати власт над незнабошцима.

Ћ
Ћелија душе твоје једини је стан у који нико не може ући без твоје воље. Међутим, многи људи чувају и штале и оборе своје боље него ли тајну одају душе своје. Уђи у ћелију своју и затвори врата своја, каже Спаситељ. Не дај мислима својим да блуде по свету. Сабери их у срце своје. Ту је састанак са Богом Твојим. Победи расејаност и бићеш прави победилац. и примићеш венац славе.

У
Упразнитесја и прославите Господа, вели Псалмист. Испразни душу своју од устајалих мисли и устајалих жеља и устајалих осећања злобе, мржње и пакости, па принеси такву душу своју Господу – Он ће је испунити Духом Својим. То значи одрећи се себе. То значи предати се Богу. Пусти Бога нека чини шта Он хоће. И Он ће поставити престо свој у души твојој. И војеваће за тебе на свим пољима борбе, задобиће све победе и предаће их теби у својину. Богом смо јаки.

Ф
Финоћа мисли непозната је материјалисти. Финоћа дејстава Божијих у свету сакривена је од безбожника. Најфиније силе у свету најјаче су силе. Зато контролиши мисли своје и претвори их све у молитве. Тако ће сва душа твоја постати као божански огањ што светли и греје. Победи грубу чулност. Чула ти достављају само сиров материјал из природе. Преради га у себи, у божанском огњу духа, на живот и на спасење. Јер ко не преради тај сиров материјал, претвара му се исти у трулеж и смрт.

X
Хвала Богу који нам даде побједу кроз Господа нашег Исуса Христа, говори велики Павле апостол (I Кор. 15,57). Христос је извојевао све победе, над злобом, над светом, над смрћу. И мимо Њега нико не може задобити ниједну победу. Ми само можемо бити учесници Његове победе, или Његових победа. И Он је рад томе. Он нас на то и призива и нуди. Како је то дивно и чудесно! Тиме је наш животни задатак бескрајно олакшан, јер победити – значи само измолити у милостивог Христа ону победу која нам у даном часу треба.

Ц
Царевима и свештеницима учини нас Богу и оцу својему, каже за Христа видовити Јован (Откров. 1,6). Да будемо слични Њему. Да будемо у вечности тамо где је Он. Изаћи из природног стања у божанско стање; излучити се из фамилије животињске, у коју смо умешани грехом праоца Адама и уврстити се у фамилију Божију – то је била мисија Сина Божијега на земљи. Ту мисију Он је извршио савршено. Кад то признамо и примимо, ми улазимо у Његове победе, у Његове тријумфе, у небеску царску и свештенички фамилију.

Ч
Чистоту срца Бог од нас хоће. Фарисеју слијепи, очисти најприје изнутра чашу и здјелу да буду и споља чисте, говорио је Исус јеврејским старешинама који су се трудили само о спољашњем изгледу, а унутра су били пуни грабежа и неправде. Још је он похвалио чисте срцем говорећи: Блажени су чисти срцем јер ће Бога видјети. А видети Бога у овом веку и гледати Га у вечности с анђелима и праведницима, то је срећа изнад сваке среће. То је најслађи плод победе.

Џ
Џиновски велики изгледају непријатељи добра у овоме свету, но разбијају се лако као празни облаци ветром. Богом смо јаки. С Божијом помоћи разби Мојсеј џина Амалика, и Давид Голијата. Нека се не уплаши срце твоје од величине зла пред очима твојим. Величина Бога твога стоји изнад сваке величине. Победићеш сигурно, само веруј у Бога и љуби Бога.

Ш
Шуму не види од дрвећа! – гласи једна народна изрека. То се може рећи за све оне који од многих ствари у природи не виде Бога, Спасиоца свога. И Адам се изгуби међу дрвећем у врту, када му се грехом помрачи душа за Бога. Нека се не помрачи душа твоја. Ти ниси више Адамов него Христов. Адам је загњурио себе и своје потомство у сенку од створене природе, а Христос је узнео на небо и уздигао своје следбенике изнад природе. Извео их је из природе као Мојсеј Израиља из Мисира. Иди дакле за Победиоцем Христом и бићеш учесник Његових победа. И примићеш венце и радоваћеш се. Ко побиједи, добиће све

Кључне речи:

3 коментар(а)

  1. SNJEŽANA OSTOJIĆ

    HVALA NA PREDIVNIM PODUKAMA .
    TOLIKO MI U SRCE ULIJEVATE MIRA I LJUBAVI DA MI KADA ČITAM SVAKI PUT SRCE TIHO JECA.

  2. Lako je citati al ih tesko ostvariti

  3. Ne boj se samo veruj…

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *