НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Владика Николај » ДУХОВНЕ ПОУКЕ

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ
 

 

Поклоњење Христу по Вазнесењу

Шта сам научила од Господа мога
Својим рођењем научио ме је Господ Исус препорођењу. Морам се, дакле, поново родити и препородити, да би се удостојила бити његова и у његовом царству.
Својим крштењем научио ме је Он неопходности мога очишћења. Крштењем сам се очистила од прастарих прародитељских греха. Али сам грешила и после крштења. И од тих греха морам се очистити. Чиме – кад нема другог крштења (осим мучеништва) него Покајањем. Као што сваки дан перем тело водом, тако морам свако дан прати и умивати душу покајањем, молитвом и сузама.
Својим Преображењем научио ме је Он, да се и ја морам преображавати више и више, као што свети апостол Павле говори: „Ми же вси откровени лицем славу Господњу взирајушча, в тој же образ преобразујемсја от слави во славу јакоже от Господња Духа“ (Кор. 3,18). Својим страдањем научио ме је Господ стрпљењу и јунаштву на путу мога страдања. Кад га удараху, Он не удари; кад га пљуваху, Он не попљува никога; кад му се ругаху, Он ћуташе; кад га клеветаше Чивути пред Пилатом, Он не одговараше; кад Му ставише трнов венац на главу и крв му обли лице, Он опет ћуташе; кад га распеше, Он трпљеше. Христе мој, даруј ми бар хиљадити део Твога стрпљења.
Својим Васкрсенијем научио ме је Господ мој, да се морам с Божјом помоћи потрудити да још у овом животу васкрснем душом, да бих у дан онај, у Дан Суда васкрснута била и телом и душом, и била „чедо васкресенија“ и „кћи видела“, а не таме.
Својим Вазнесенијем научио ме је Господ, да ми је права и вечна отаџбина на небесима; због тога се морам стално и строго и правилно спремати за ту своју отаџбину, то јест, за повратак миломе и светоме Оцу мојему из туђине, као онај блудни син.
Исусе мој, све добро моје, помози ми да ову науку утврдим и извршим. Амин

Кључне речи:

3 коментар(а)

  1. SNJEŽANA OSTOJIĆ

    HVALA NA PREDIVNIM PODUKAMA .
    TOLIKO MI U SRCE ULIJEVATE MIRA I LJUBAVI DA MI KADA ČITAM SVAKI PUT SRCE TIHO JECA.

  2. Lako je citati al ih tesko ostvariti

  3. Ne boj se samo veruj…

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *