ДУХОВНЕ ПОУКЕ

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ
 

 

РАДОВИ ПО МЕСЕЦИМА

(Уређено према црквеном календару)

У септембру

У октобру

У новембру

 
1. У овом месецу све је дрвеће без лишћа и спољне красоте. Све личи на смрт више него на живот. Међутим, дрвеће је живо. Оно је само повукло сву своју снагу унутар у себе. Споља мртво, унутра живо. Споља немоћно, унутра снажно. Све чудо, сва тајна и сва лепота његова унутра је скривена и прибрана. Каква богата поука за тебе и твој живот!
2. Размишљај о пролазности спољашње лепоте. Заиста је пролазна као лишће на гори и као цвеће у пољу. Кад си већ посејао семе речи Божје у души својој, напусти сваку сујету спољашњу, па увуци у себе и прибери у себи све снаге своје и одмарај се на свакој речи Божјој која је пала у тебе.
3. Нека расте и расте семе Господње у души твојој, а ти посматрај и стражи и залевај то семе молитвом и плеви га од туђег, небожјег семена. Знај, да је сва твоја снага у том Божјем семену и сва лепота и сав живот и сав смисао живота. Изван тога ти си као опало лишће са дрвета свога.
4. Као што дрво у новембру не жали за лишћем својим, не жали ни ти за увелом лепотом телесном, ни за почастима светским, ни за посластицама, ни за скупоценим оделом – ни за чим у свету. Буди мртав свету, а жив Богу. А кад то постигнеш, имаћеш мир душевни и радост. И осетићеш се веома снажан.

У децембру

У јануару

У фебруару

У марту
1. Празнуј Благовести. Празнуј јављање весника Божјег пречистој деви Марији. И сва природа око тебе јавља ти у овом месецу благу вест о пречудној тајни Божјег деловања. Оно што је под земљом изгледало иструлело и мртво, проклијало је и озеленело, а оно што је на земљи изгледало осушено и мртво, оживело је и упупило. Разгледај душу своју и ослушни, да ли се у њој јавила блага вест. Да ли је семе Божјих речи, које је изгледало сатрвено од ветрова искушења и промрзло од хладноће света – да ли је никло и озеленело?
2. извесно, никло је и озеленело, само ако си иоле одржао веру и наду у Бога Створитеља, те ако ниси пао у очајање. Ограђуј себе и чувај њиву душе своје. У овом месецу тежаци утврђују ограде око својих усева, воћњака и винограда. Чини и ти тако у погледу душе своје. Моли се своме анђелу хранитељу да ти помогне у томе. Управо, помози ти њега, а он ће учинити све у име Господа и твога и његовога.
3. Пролеће је време за другу сејидбу. Како је разноврсно семе земаљско, тако је разноврсно и семе небеско. Ако си при првој сетви посејао семе вере и наде, сада сеј семе милости, доброте и љубави. Главно је да своју душу засејеш семеном Божјим. Вера и нада су као озими усеви. Ако они издрже зимске мразеве и непогоде, онда ћеш са радошћу сејати семе по њиви својој духовној: духовно поврће и цвеће.
4. Рекао је Бог Исусу Навину, слуги своме: Нека се не раставља од уста твојих књига овога закона, него размишљај о њему и дан и ноћ, да држиш и твориш све како је у њему написано, јер ћеш тада бити срећан на путевима својим и тада ћеш напредовати. Читајући свето Писмо, ти уноси семе Божјих речи у душу своју. Не престај чинити ово докле год сваки кутић душе твоје не буде засејан усевима Божјим.

У априлу
1. Велики Петак и Васкрс држи стално пред духовним видом својим, нарочито у овом месецу, прати ваплоћеног Сина Божјег духом својим на сваком кораку његовом, од јасала витлејемских до крста на Голготи и до славног васкрсења. ако тако будеш чинио, задобићеш чистоту и утеху и снагу и мудрост и радост.
2. Он од тебе не тражи ништа осим одговора на љубав Своју наспрам тебе. Волиш ли Га? И хоћеш ли Га волети? Он чека одговор: Да или не. Он чека од тебе нешто сасвим природно; ништа неприродно. Природно је да ми волимо оне који нас воле. Ако ти не волиш Христа, ти чиниш нешто неприродно.
3. Кад га пратиш на сваком кораку Његовом, знај да је сваки Његов корак, свака Његова реч, свако Његово дело и свако његово страдање било из љубави према теби. Он се спустио из вечне славе Своје на земљу и јавио се у телу из љубави према теби. И попљуван је био и бијен и распет због тебе и због љубави према теби. И васкрсао је тебе ради, да би тебе васкрснуо из мртвила духовнога.
4. Скидај лед са срца свог и мрак са разума свога и љуби Онога који је тебе љубио и љуби неисказаном и недомисливом љубављу.

У мају
1. Празнуј Васкрсење Господње. Пошто је Спаситељ света завршио свој посао на земљи, узнео се на небо и сео са десне стране Бога Оца. Узнеси се и ти ка небу срцем и молитвом и размишљањем. К Теби, само к Теби, Љубитељу мој и Господе мој! Тако говори често. Тамо где је Он, тамо је отаџбина твоја, све твоје.
2. Његова отаџбина и твоја отаџбина. То је и Он хтео и желео. И зато се молио Оцу своме: Оче, хоћу да и они које си ми дао, буду самном где сам и ја. То је жеља и воља Онога који Те љуби љубављу, која превазилази сваке снове о љубави на земљи, привременој отаџбини твојој земаљској.
3. Он гледа, Он те чека. Нико у свету не гледа те као Он, и нико у свету не чека те са толико љубављу и радошћу, као Он. Раширио је руке; баци му се у наручје. Анђеле своје, Он не љуби колико тебе љуби. Јер није за анђеле пролио своју крв, него за тебе.
4. Да виде славу моју коју си ми дао, рекао је још Господ у последњој молитви својој Оцу своме. Он хоће да и тебе уведе у славу какву око не виде, нити ухо чу, нити икад човеку на памет дође. Ништа од тебе не иште, до само да примиш понуђену љубав Његову, да би после примио и славу Његову. О земљо, о варко људска! Сва не вредиш једнога минута љубави Христове.

У јуну

У јулу
1. Ово је месец највеће жеге. Људи се боје да им жега не сажеже усеве. Моле се Богу за кишу. Чувај душу своју од жеге страсти. Зли дух ће ударити на тебе час хладноћом, час жегом. Баца га час у ватру, час у воду, жалио се отац
детињи Господу. И на тебе ће наводити час хладноћу, да охлади срце твоје и утули љубав, а час опет распаљује огањ страсти, да би сагорео душу твоју.
2. Не подаји се страсти за женом. И жена мора бринути о спасењу душе своје. И њено је тело, као и твоје, намењено гробу и црвима. Не подаји се страсти среброљубља, које је корен свих зла. Не подаји се ни славољубљу, него мисли о вечној слави Христовој. Не подаји се ни страсти многог једења и пијења, јер од тога срце твоје постаје тешко затворено за Бога. Заповедио је Господ: Не отежавајте срца ваша прождрљивошћу и пијанством и бригом овога свијета. Знај и упамти: Све страсти су паклени пламенови којим демон хоће да сагори сав усев душе твоје и сву душу твоју.
3. Два су, дакле, најтежа искушења: Охлађено срце од топлоте л>убави Божје; а друго је: распаљење срца огњем демонских страсти. Сходно са тим несрећама, две су тешке борбе и то: Прва, да се срце не охлади од љубави Божје, и друга, да се не распали демонским страстима.
4. Погледај чешће на Распеће Христово. Посматрај често Пречисту Мајку на иконама. Помишљај о светим анђелима Божјим. Моли се светим угодницима Божјим, који сачуваше срце своје од демонског мраза и од демонскога огња. Сав се предај Христу и не бој се.

У августу
1. Преображење Господње празнуј, и преображење своје у себи завршуј. Господ Христос преобразио се пред крај свог земаљског живота. И теби је близу крај. Ако по људском часовнику имаш да живиш још и 50 година на земљи, по Божјем часовнику то је око 50 минута и мање. Мисли о скорој смрти. Тек што није стигла. Окружава те са свих страна. сећај се смрти. Сматрај се већ умрлим свету, а живим Богу.
2. При свом преображењу на Тавору Господ Исус је водио разговор са мртвима, са Мојсијем и Илијом. Сећај се и ти умрлих. сећај се сродника и пријатеља, који те чекају на оном свету, и који се моле Богу да те што пре узме из овога света и привреде к њима. А нарочито сећај се светих људи, светих жена, светих девојака и свете невине деце који се пре тебе преселише из пролазности у непролазност. Одвезуј се од света. Спремај се хитно за пут.
3. Још само неколико Божјих минута или секунди и ти ћеш се наћи на оној страни, на сабору умрлих, на највећем сабору који постоји. Да ли ћеш се јавити преобучен или необучен, чист или прљав, преображен или непреображен, чедо Божје или чедо паклено – то је сад у питању. Или добити све, или изгубити све. Још мало, мало и игра се завршава. Задрхти од страха и завапи Христу Богу да те спасе. Викни: Спаси ме Господе,… потонух! Пази Он ће ти пружити руку своју и рећи као Петру: Што си се уплашио? Не бој се, он је крај тебе.
Примите, децо Божја, ове савете и благослов од свете Жиче

Кључне речи:

3 коментар(а)

  1. Ne boj se samo veruj…

  2. Lako je citati al ih tesko ostvariti

  3. SNJEŽANA OSTOJIĆ

    HVALA NA PREDIVNIM PODUKAMA .
    TOLIKO MI U SRCE ULIJEVATE MIRA I LJUBAVI DA MI KADA ČITAM SVAKI PUT SRCE TIHO JECA.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.