ДУХОВНЕ ПОУКЕ

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ
 

 

Стослов
 
1. Која је прва икона Божја на земљи? – Прва жива икона Божја на земљи јесте човек, Адам.
2. Која су два главна греха Сатане? – Први му је грех гордост према Творцу, а други завист према Адаму и Еви у Рају.
3. Који је први мртвац на земљи? – Праведни Авељ, кога уби рођени му брат Каин.
4. Кад је ушао први страх у људе? – Онда када грешаху. Да никад није било греха, не би никад било ни страха у души људској.
5. Који је потомак Адамов био други злочинац? – Први је био Каин, а други Ламех.
6. Који је човек најдуже живео на земљи? – Матусал, чији је век био 969 година.
7. Зашто је Бог пустио потоп на људе? – Зато јер виде Бог неваљалство људско велико на земљи и да су сви мисли њихове свагда само зло.
8. Које све животиње Ноје није узео у своју лађу? – Рибе, и све остале животиље што у води живе.
9. Откуда костури мамута, слонова, мајмуна и других животиња из тропских предела по северним земљама? – И костури поларних животиња у пределима топлим? Вода их је пренела у време Потопа.
10. Када су људи први пут у историји покушали установити комунизам насупрот вољи Божјој? – Онда када су почели зидати кулу Вавилонску, но Бог им помете језике и расеја их по свету.
11. Која су се браћа прво поделила, без љутње и свађе? – Аврам и Лот.
12. У чему је била највећа заслуга Аврамова пред Богом? – У вери, у томе што је поверовао Божјој речи, да ће потомство његово бити као звезда на небу, иако њему тада беше сто година, а његовој жени Сари нероткињи деведесет година.
13. Коме је човеку пакост браће донела велику славу и част? – Јосифу, кога браћа продадоше у Мисир, а он после спасе њих од глади. Божји Промисао.
14. Кога човека уби Господ због Малахије? – Онана.
15. Зашто је речено, да Мелхиседек благослови Аврама, а Јаков фараона? – Зато што већи пред Богом даје благослов мањем.
16. Ко је Мојсеја осудио на смрт, а ко га је избавио од смрти? – Осудио га је фараон, а избавила га кћи фараонова. Божји Промисао.
17. Зашто је Бог заповедио, да му се посвећују првенци од порода и првенци од стоке и првине од плодова земаљских? – Зато да би се људи сећали Господа Бога својега и знали да су сви родови и плодови од Њега.
18. Је ли право да деца страдају због греха родитеља? – У природи видимо, да кад се корен од дрвета поквари, гране на дрвету се суше и лишће вене. Нека се, дакле, чувају од греха они који воле децу своју.
19. Какав је закон Мојсејев односно крађе? – Ко украде једног вола, да врати пет волова. Ко украде овцу или козу, да врати четири.
20. А у погледу соколаштва? – Ко би облежао живинче, да се погуби.
21. А у погледу већине која греши? – Не иди за множином на зло.
22. А у погледу оца или мајке своје? – Да се погуби.
23. А у погледу прељубе? – Да се погуби.
24. А у погледу врачара и гатара? – Да се погубе; камењем да се заспу.
25. А ако се кћи свештеника оскврни развратним делом? – Да се огњем спали.
26. А ако би неко ружио име Господње? – Да се заспе камењем.
27. А ко убије човека? – Да се погуби.
28. Ко се бунио против власти Мојсејеве па је ударен губом од Бога? Марија, сестра Мојсејева.
29. Који цар у охолости својој уђе у храм и узе кадионицу да кади као свештеник? – Цар Озија. И кад кађаше, наједном изиђе му губа на челу.
30. Како треба одговорити безбожницима који говоре: религија је опијум народа? – Треба им одговорити: Безбоштво је губа на људима. То сведочи пример Маријаме, сестре Мојсејеве и цара Озија, који чим се побунише против Божјег закона, огубаше се.
31. Шта је гад пред Господом? – Жена која носи мушко одело и мушко које се облачи у женске хаљине.
32. Због каквог греха уништи Бог два града Содом и Гомор? – Због мужелоштва или содомије.
33. Због чега Исус Навин изгуби битку пред градом Гајом, те сва војска његова погибе? – Због греха једног војника, који изврши крађу.
34. Зашто народ јеврејски падаше често у ропство? – Зато што отпадаше од Бога и служише идолима.
35. Коме војсковођи заповеди Бог да смањи своју војску од 30. 000 на 300 људи, те са ових 300 победи непријатеља? – Гедеону.
36. Ко је сејао со? – Авимелех, када разруши град Сихем, посеја со по њему.
37. Који судија даде неразуман завет Богу? – Јефтај, пред једну битку заветовао се принети Богу на жртву оно што му из његове куће прво изиђе у сусрет. А кад се поврати кући, изиђе му у сретање кћи његова.
38. Која је снаха као удовица остала до краја са својом свекрвом, служећи јој као кћи? – Рута.
39. Које су нероткиње у годинама родиле децу по Божјем Промислу? Сара је родила Исака, Манојева жена родила је Самсона, Ана Елканова родила је Самуила. Сунамка је родила сина по молитви пророка Јелисеја. Јелисавета је родила Јована Претечу. Ана Јоакимова родила је Пресвету Богородицу.
40. Коме се детету на спавању три пута јавио глас Господњи? – Самуилу.
41. Кога је сељака уздигао Бог за цара, а после га због његове самовоље одбацио? – Саула.
42. Која је жена кажњена од Бога да не рађа децу зато што се насмејала своме мужу што слави Бога? – Михаила, жена Давидова.
43. Где се показала чобанска праћка и Бог јачи од наоружаног џина?-У борби младића Давида против Голијата.
44. Која су два човека издајника завршила самоубиством? – Ахитофел, издајник Давидов и Јуда, издајник Христов?
45. Шта избезуми премудрога цара Соломона да сагреши Богу? – Жене.
46. Који је човек молитвом својом затварао и отварао небо? – Св. пророк Илија.
47. Која је то царица гонила праве пророке Божије, а слушала лажне и отимала имања од сиромаха, па јој пророк Илија прорече, да ће је пси изести?
– Царица Језавеља, жена Ахавова. И пси су је изели.
48. Који се човек није родио, а умро је? – Адам. Која су се два човека родила, а нису умрли? – Енох и Илија. Ко је двапут умро? – Лазар. Ко је умро па васкрсао? – Господ Исус Христос.
49. Ко је видео небесну војску где стоји у рату на страни праведне војске на земљи? – Пророк Јелисије и слуга му Гијезије.
50. Чији је син умро на њиви, коју је његов отац приграбио од сиромаха?
– Ахавов син Јорам на отетој њиви Навутејевој.
51. Који цар би нападнут од велике војске непријатељске, а он нареди пост своме народу и у молитви завапи Богу за помоћ, те до ногу потуче непријатељску војску? – Цар Јосафат.
52. Који је свештеник по царевој наредби убијен зато што је викао цару и народу:“ Што остависте Господа, зато и он вас остави?“ – Захарија, син Јодајев, би убијен у трему храма по заповести цара Јоаса.
53. Како је прошао цар Јоас који је наредио да се убије праведни Захарија? Изгуби у рату, па се разболе и слуге његове убише га у постељи.
54. Коме болеснику би речено да ће умрети, а он се заплака и завапи Богу да му продужи живот и још замоли пророка Исаију да се и он за њ моли Богу да оздрави? – Цар Језекија, коме Бог продужи живот још за 15 година.
55. Који је старешина народни забранио Израиљцима да се жене туђинкама? – Јездра. И који беху ожењени туђинкама, отпустише их од себе.
56. Који је човек остао веран Богу кад га је сатана кушао и кад је све изгубио осим душе и од свију презрен био? – Праведни Јов.
57. Која књига у Светом Писму представља највећи молитвеник? Псалтир.
58. Која књига у свету представља најјачу критику и осуду јеврејског народа? – Она коју су сами Јевреји написали – Стари Завет.
59. Кога су пророка Јевреји тестером престругали? Исаију. А кога су камењем засули? – Јеремију.
60. Који је пророк прорекао, да ће Девојка родити Месију, и да ће му наденути име Емануил, што ће рећи: С нама Бог? – Исаија.
61. Који је човек дошао на свет и без оца и без мајке? – Адам.
62. Ко се родио од оца без матере, а ко од матере без оца? Син Божји у вечности родио се од Оца без матере, а у времену као спаситељ света од Матере без оца.
63. Чије је рођење објавио архангел Гаврил његовом оцу, а чије опет његовој матери? – Рођење Јована Претече објавио је оцу Захарији, а рођење Господа Исуса Матери, Деви Марији.
64. Зашто је записано у Јеванђељу, да је Господ Исус постио четрдесет дана и четрдесет ноћи? – Зато што је Промисао Божји предвидео муслимански пост, који се односи само на дане, а не и на ноћи.
65. сходно Јеванђељу, у каквим се видовима јавио Дух Свети? – У виду голуба на Јордану и у виду огња (огњених језика) о Педесетици. Чистота и сила.
66. Колико се пута чуо Очев глас у потврду Сина? – При Крштењу чуо се Очев глас: Ово је Син мој возљубљени који је по мојој вољи. При Преображењу: Ово је Син мој љубазни, који је по мојој вољи, њега послушајте. Трећи пут, пак, онда кад се Исус молио: Оче, прослави име Своје!, дође глас с неба: И прославио сам и опет ћу прославити (Јов. 12,28).
67. Која су прва врата за царство небеско? – Скрушеност или осећање и исповедање свога ништавила пред Богом – насупрот охолости.
68. Која су друга врата за царство небесно? – Плач – насупрот варљивим увесељењима.
69. Која су трећа врата за царство небесно?- Кротост – насупрот надмености и самоуверености.
70. Која су четврта врата за царство небесно? – Глад и жеђ за правдом Божјом – насупрот неправдама људским.
71. Која су пета врата за царство небесно? – Милосрђе – насупрот себичности и суровости.
72. Која су шеста врата за царство небесно? – Чистота срца – насупрот развратности.
73. Која су седма врата за царство небесно? – Миротворство – насупрот свађи и рату.
74. Која су осма врата за царство небесно? – Трпељиво подношење гоњења ради правде Божје.
75. Која су девета врата за царство небесно? – Трпељиво подношење срамоте и клевете Христа ради.
76. Који су научници први се поклонили Господу Исусу? – Звездари мудраци са Истока.
77. Ко су били први мученици Христа ради? – Деца витлејемска. Њих 14.000. Празнују се по православном календару 29 децембра.
78. Чиме се изгоне зли духови из поседнутих? – Молитвом и постом.
79. Којим је градовима прорекао Исус пропаст због непокајања? -Хоразину, Витсаиду и Капернауму. Данас једва се наслућују места где су ти градови били.
80. Шта је Господ прорекао апостолу Петру?-Да ће се одрећи свога Господа три пута пре него петао запева. Што се и збило.
81. Зашто је Господ по свом васкрсењу три пута упитао Петра: Љубиш ли ме? – Зато што Га се Петар раније три пута одрекао.
82. Шта је Господ прорекао Јуди? – Да ће бити издајник.
83. Шта је Господ прорекао својим апостолима? – Да ће бити гоњени, пред судове извођени, понижавани, исмевани и убијани. Што се све и збило.
84. Шта је Господ о самом себи прорекао?-Да ће Га старешине јеврејске и књижевници мучити, да ће Га предати незнабошцима, да ће пострадати, умрети и трећи дан васкрснути. Што се све и збило.
85. Шта је Господ прорекао о храму Соломоновом у Јерусалиму? – Да камен на камену неће остати од њега неразметнут. Што се и збило.
86. Шта је прорекао Јерусалиму? – Иду дани, у које ће се рећи: Благо нероткињама! и кад ће се говорити горама: Падните на нас! и бреговима: Покријте нас! Што се и~збило, најпре под царем Титом, па под Адријаном, па под Арапима.
87. Шта је Господ прорекао Јеврејима? – Да ће им кућа остати пуста. Што се и збило, јер су разбацани по целом свету, као плева са гумна, како су им и стари пророци прорекли.
88. Ко је тај о коме говори Господ у Јов. 5,43?Ја дођох, вели, у име Оца и не примисте ме; а кад други дође у име своје, њега ће те примити? Ко је тај што је дошао у име своје, не у име Бога, него против Бога и кога Јевреји примише? То је Маркс.
89. Шта је Господ прорекао о првим и последњим? – Да ће многи први бити последњи, а многи последњи први. Што се и збило. Кајафа, Ана, Пилат и Ирод били су први у Јерусалиму, па су постали последњи. Апостоли су били последњи, па су им храмови подигнути.
90. А у погледу првих и последњих царстава? – Римско царство било је у оно време прво, а Христово последње, па се временом све обрнуло.
91. Које је то пророчанство Христово, чије се остварење чека? – Његов други долазак у слави и сили, свршетак света и Страшни Суд Божји.
92. Шта је апостол Павле прорекао о Јеврејима? – Да ће пред крај времена примити хришћанску веру (Рим. 11).
93. Зашто је Христос на Тајној вечери рекао само за Чашу: Пијте из ње сви, а за хлеб није рекао сви? – Провиђајући у будућност – због римокатолика који се не причешћују крвљу Христовом него само телом (хлебом).
94. Колико се пута земља затресла због Христа? – Два пута. Кад је он на Крсту издахнуо и кад је васкрсао.
95. Зашто је Господ увео у Рај прво покајаног разбојника? – Да постиди сатану, који је као највећи разбојник проузроковао изгнање Адама и Еве из Раја.
96. Зашто се Син Божји јавио на земљи? – Да од створених учини рођене и од робова децу Божју. Да објави Бога као Оца, и да кроз то оствари синовство и братство.
97. Зашто Господ Исус Христос једини у свету заслужује да се зове Спаситељ? – Зато што је сишао да спасе живе и умрле: садашња, будућа и прошла поколења.
98. Од свих постојећих царстава – које је царство највеће? – Највеће је царство Христово. То је једино царство које непрекидно расте и само расте, без опадања и без застоја.
99. Шта се открило човечанству кроз Христа и у време Христа на земљи? – Открио се Бог као Отац, Син и Дух Свети. Открио се онај свет. Јавили се анђели. Умножила се чудеса. Објављени су умрли као живи. Отворена небеса. Показан пут у царство вечног живота. Позвани сви људи у Божје синовство и царство.
100. Ко је главни јунак светске драме око кога се све окреће? – Син Божји, Господ наш и Спас Исус Христос, рођени од Деве Марије и Духа Светога, пострадали на крсту нас ради и васкрсли. Победилац сатане. Победилац греха. Победилац смрти. Наш једини Спаситељ.

Кључне речи:

3 коментар(а)

  1. Ne boj se samo veruj…

  2. Lako je citati al ih tesko ostvariti

  3. SNJEŽANA OSTOJIĆ

    HVALA NA PREDIVNIM PODUKAMA .
    TOLIKO MI U SRCE ULIJEVATE MIRA I LJUBAVI DA MI KADA ČITAM SVAKI PUT SRCE TIHO JECA.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.