ДУХОВНЕ ПОУКЕ

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ
 

 

ХИГИЈЕНА ДУШЕ

Светлост душе

Бог гледа. Ако си науман слагати, сети се, да Бог гледа.
Бог гледа. Ако си се решио отети или запалити, или отровати, или убити, сети се, Бог гледа.
Бог гледа. Ако се радујеш туђем злу, или ако си немилостив према беднима, сети се: Бог гледа.
Бог гледа. Ако се у тебе јавила пожуда прељубна или среброљубива, знај да Бог гледа.
Бог гледа. Увек мисли о томе. Ма шта смишљао, или желео, или намеравао, сети се, да Бог гледа. Од тог погледа не бежи, него сву своју душу изложи томе вечноме гледању. И оно ће сагорети у теби све грехе твоје и нечистоте твоје у самоме почетку.
Тако ће душа твоја бити здрава. Она ће се стално купати у светлости Божанској. И биће топла од те светлости божанске, те ће у њој као на доброј земљи рађати сваки божански усев. А божански је усев онај, који се не плаши светлости Божјег гледања, него му се радује и тражи га, и повија се за њим, као сунцокрет за Сунцем.

Ваздух душе

Храна душе

Не живи човјек о самом хлебу, но о свакој ријечи која излази из уста Божјих (Мат. 4,4). Хлебом се храни тело, речју душа Божја. Од свих јела у свету хлеб је најздравија храна за тело. О самом хлебу може живети тело човечије, а душа може живети о самој речи Божјој. Под речју Божјом разуме се ова наука Божја, откривена људима кроз Господа Исуса Христа. Краће речено: под речју Божјом разуме се сам Господ Исус Христос а да је Он та реч Божја којом се душа храни, сам је Он потврдио кад је рекао: Ја сам хлеб живи који сиђе с неба; који једе од овога хлеба живјеће вавијек (Јов. 6,51).
Они који хране своје тело разним посластицама, покваре тело своје и падају у разне болести. Тако исто и они, који хране душу своју разним посластицама лажних теорија и филозофија, покваре душу своју и падају у разне болести. Једна потпуно здрава и потпуно довољна храна за душу човекову јесте Господ Исус Христос, превечна Реч Божја, оваплоћена од Свете Деве Марије и у свету јављена као Богочовек. Од те хране душа се никада не може прејести, ма колико јела. И та храна не само да никога не уболешћује, него она лечи од свих болештина.
И тако, дакле, хигијена душе захтева три главна услова: Бога, молитву и Реч Божју, што чини: светлост, ваздух и храну душевну свакога православног хришћанина.
 

СПАСЕЊЕ ДУШЕ

Кључне речи:

3 коментар(а)

  1. Ne boj se samo veruj…

  2. Lako je citati al ih tesko ostvariti

  3. SNJEŽANA OSTOJIĆ

    HVALA NA PREDIVNIM PODUKAMA .
    TOLIKO MI U SRCE ULIJEVATE MIRA I LJUBAVI DA MI KADA ČITAM SVAKI PUT SRCE TIHO JECA.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.