NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » UMNO DELANJE, O MOLITVI ISUSOVOJ

UMNO DELANJE, O MOLITVI ISUSOVOJ

 

UMNO DELANJE. O MOLITVI ISUSOVOJ.
 

 
O MOLITVI KOJA ZAGREVA ČOVEKA I SJEDINJUJE GA SA BOGOM U LJUBAVI
 
Pre svega treba znati da hrišćanin (naročito duhovno lice po svojoj dužnosti) treba na svaki način i uvek da se stara o tome da se sjedini sa Bogom Sazdateljem, Onim Koji voli, Dobročiniteljem i najvišim dobrom svojim, Koji ga je stvorio i zbog Kojeg je stvoren, jer duša, koju je Bog stvorio mora imati za centar, to jest konačni cilj, ništa drugo osim Samog Boga, od Kojeg je i život i prirodu svoju dobila i radi Kojeg treba večno da živi. Jer sve što je vidljivo na zemlji, što je prijatno i poželjno: bogatstvo, slava, žena, deca, jednom rečju, sve lepo, slatko i prijatno iz sveta ovog, nije svojstveno duši, već samo telu, i pošto je prolazno, ono će brzo proći, kao senka, a duša, kao večna po prirodi, može večno da nađe mir samo u večnom Bogu kao svom najvišem dobru, lepšem od svih lepota, sladosti i omiljenih stvari, najslađem i najprijatnijem, i prirodnom svom mestu iz kojeg je potekla i gde treba ponovo da se vrati: jer kao što se telo, koje potiče od zemlje, u zemlju vraća, tako se i duša, potekavši od Boga, Bogu vraća i kod Njega prebiva. Zbog toga ju je Bog i stvorio, kako bi večno boravila u Bogu. Zato u ovom prolaznom životu treba prilježno tražiti sjedinjenje sa Bogom, kako bi se čovek udostojio da sa Njim i u Njemu bude večno i u budućem životu.
Niko sa Njim ne može da se sjedini drugačije osim najvećom srdačnom ljubavlju. Jer je jevanđeljska grešnica od Njega dobila veliku milost koja oprašta grehove i čvrsto jedinstvo s Njim „jako vozljubi mnogo“ (Lk. 7, 47). On voli one koji Njega vole, prilepljuje se uz one koji se uz Njega prilepljuju, daje Sebe onima koji Ga traže i bogato će dati sladost onima koji žele da se naslade Njegovom ljubavlju.
Da bi čovek u svom srcu mogao da podstakne takvu božanstvenu ljubav, da bi se sjedinio sa Njim u neraskidivom savezu ljubavi, neophodno je da se često moli, usmeravajući svoj um prema Bogu. Jer kao što drva koja se često bacaju u vatru podstiču plamen, tako i molitva koja se tvori često i sa udubljivanjem uma u Bogu podstiče božanstvenu ljubav u srcu, koja će kada se razgori zagrejati čitavog unutrašnjeg čoveka, koja će ga prosvetiti i naučiti, koja će mu pokazati sve nepoznato i tajno svoje premudrosti i učiniće da bude poput plameno-ognjenog serafima, koji uvek stoji pred Bogom svojim duhom, koji gleda na Njega umom i crpi iz toga duhovnu sladost.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *