Стаклене очи Индије – Православље и духовност далеког истока

Професор Владимир Димитријевић
Заједница Шри Оробинда

На југу Индије налази се једна од кључних Њу Ејџ институција, тзв. “Оровил заједница”, у којој је смештено преко хиљаду људи, жена и деце и коју посећују многи водолијашки учитељи, да би стекли нове “увиде” и “просветљења” и вратили се у свој крај ради ширења Њу Ејџа.
160 километара јужно од Мадраса сместио се велики сферични храм који се зове Матримандир, познат и као ” Кућа новог стварања”. Он је настао на основу визије женегуруа Мајке, и њеног духовног пријатеља Шри Оробинда. Само име значи “обитавалиште Мајке”. Под “Мајком” се подразумева Кали, богиња стварања и разарања, којој су у Индији биле приношене и људске жртве.
Оробиндо је Оровил створио са намером да његова заједница буде модел Надума, понуђен читавом човечанству у оквиру духовне еволуције. Његова пратиља, “Мајка”, каже да је циљ Оровила “ново стварање” и преображај човечанства, што је “осуђено на успех”. Сама зграда символизује рађање нове свести. У њој је смештена такозвана “Унутарња соба”, сва у белом мермеру, са глобусом од белог кристала на који пада сунчев зрак, што означва близину победе “сунчаног божанства” у наше дане.
Оробиндово учење се зове “Карма јога”, јога рада којим се постиже очишћење. Стотине добровољаца са Запада стиже у Оровил да би напорно физички радило, и тако се ослободило “лоше карме” ради неког будућег, срећнијег живота. Уз то, Оровил производи компјутере, публикује књиге и новине, издаје видеотраке.
Оробиндова сарадница “Мајка” је рођена у Паризу. У младости је путовала у Алжир ради изучавања окултизма, а затим се у Индији срела са Оробиндом и придружила му се у његовом раду на “духовном буђењу човечанства”.
“Мајка” се нарочито занима за окултну нумерологију. У годишњем извештају Оровила за 1988. годину изашао је њен чланак посвећен виталном значају датума 6. јуна (јун је шести месец) 1966. године. 6. дан 6. месеца 66. године символизује, по њој, четворство творевине. Рекла је да је тог дана рођен неко веома важан за успостављање Новог доба.
Очито, њихов “срећни број” је само површно маскиран број антихриста – 666. Многи водолијаши га сматрају бројем силе и мистичке моћи.

2 Comments

  1. Tibetanci, a i Dalaj Lama su satanisti. To ceo svet zna. Pazi, čovek kaže da treba da ukinemo države i institucije, a onda u sklopu ista rečenice kaže da ujedinjene nacije treba to da kontrolišu. Bože sačuvaj.

  2. Hvala na ovom tekstu. Pomogli ste mi da razrešim mnoge nedoumice i dali smernice za dalje.