Стаклене очи Индије – Православље и духовност далеког истока

Култ змије

Хришћанство зна ко је духовна змија. Сатана је узео обличје змије када је преварио прамајку Еву и наговорио је да проба забрањени плод. Она је покушала да безблагодатно, магијски постане бог, нудећи ту лаж своме мужу. То зна хришћанство, али не зна паганизам. Све паганске религије имале су понеку змију у средишту култа. Египатски фараон је на круни носио две змије, символ уједињења Горњег и Доњег Египта, Кинези су се клањали крилатој змији, змају; Аполон Питијски се јављао у виду змије, Питона, и говорио кроз пророчицу Питију; Астеци и Маје су знали за бога – пернату змију, Квецелкоатла… Права тврђава змије је, међутим, Индија.
У Индији се једном годишње слави Наг – Панчами, дан кобре. Хари Милер, немачки природњак, описао је како Индијке украшавају мравињак у који се настани кобра. Кобра се пред женама не повлачи. Оне пред њом изводе плес, нишући се тамо-амо. Зачуђен таквим мирољубивим односом, Милер је од једне старице чуо следеће: “Јасно је да овде обожавамо кобру, и наравно да смо знале да нам неће нанети никакво зло. Зар ви не знате да је кобра пројава бога Шиве? Сам бог је седео пред нама и ми смо се молиле без имало страха”.
Тамшш кобру зову “nulla panba” – добра змија. Жене које желе мушко дете усвајају кобру и мажу јој главу сандаловином. Свуда се срећу камене скулптуре у виду кобри. Она је и Агни – бог огња, и кундалини, енергија која почива при дну кичме и буди се да би се уз кичмени стуб успињала ка трећем оку на челу…
Месец дана пре празника кобри, Индуси их лове и носе их у кућна светилишта. Све их сабирају и смештају у један храм, да би се извршила “смотра пред божанством”. Змији се жртвује пиринач и горући камфор. Иста врста сандаловине се ставља и на чело жене (тилак, символ “трећег ока”) и на врх змијине главе… Змија се сматра господарем жене и плодности.
Већ ово неколико чињеница било би довољно православним Србима да знају о чему је реч. На жалост, многи о томе не мисле, и крену у змијињак као да им се тамо ништа не може десити.

2 Comments

  1. Tibetanci, a i Dalaj Lama su satanisti. To ceo svet zna. Pazi, čovek kaže da treba da ukinemo države i institucije, a onda u sklopu ista rečenice kaže da ujedinjene nacije treba to da kontrolišu. Bože sačuvaj.

  2. Hvala na ovom tekstu. Pomogli ste mi da razrešim mnoge nedoumice i dali smernice za dalje.