NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PUT PODVIŽNIKA

PUT PODVIŽNIKA

 

PUT PODVIŽNIKA
 

GLAVA OSMA
O straženju da se pobeđeno zlo opet ne pojavi
 
Kada prvi put odneseš pobedu nad samim sobom, možeš pomisliti: na dobrom sam putu! No, ne smatraj da si dostigao vrlinu, već blagodari Bogu, jer je On taj koji ti je dao moć; ne raduj se prekomerno, no brzo nastavi borbu. Inače, pobeđeni greh može ponovo da zaživi i da te napadne i savlada odstraga. Upamti: Izrailjci od Boga primiše zapovest: otjerajte od sebe sve koji žive u onoj zemlji (4.Moj. 33:52), da bismo i mi na njihovom primeru učili.
Veličina pobede nad sobom je nevažna. Možda se sastoji samo od toga da se uzdržimo od jutarnje kafe ili cigarete, ili od naizgled beznačajne stvari, na primer da ne pogledamo izvesnu osobu ili stvar, da ne susretnemo pogled izvesnog čoveka. Ono što se zbiva i vidi spolja nije toliko važno. Mala stvar može postati velika, a velika – mala. Ali sledeći stupanj borbe je već tu. Moramo uvek biti spremni. Vremena za odmor nema.
I opet: ćuti! Neka niko ne primeti tvoj podvig. Ti radiš za Nevidljivoga; stoga neka i trud tvoj bude nevidljiv. Počneš li da razbacuješ mrve unaokolo, odmah će ih pokljucati ptice od đavola poslate, objašnjavaju nam svetitelji. Čuvaj se samozadovoljnosti: ona može u jednom jedinom zalogaju progutati plod tvojih mnogih trudova.
Zato nas Sveti Oci savetuju: šta god radio, rasuđuj. Suočen sa dva zla, biraj ono manje. Ako si sam, uzmi najmanji zalogaj, ali ako te neko gleda, izaberi srednji put koji najmanje privlači pažnju. Budi što neprimetniji i neka ti to bude svakidašnje pravilo. Ne pričaj o sebi, kako si spavao, o čemu si sanjao i šta ti se dogodilo, ne iznosi svoje mišljenje, a da nisi za njega upitan, ne govori o svojim željama i brigama. Svaki takav razgovor samo pothranjuje obuzetost sobom.
Ne menjaj svoj posao, stan, i slično. Pamti: ne postoji mesto, niti zajednica ljudi, niti bilo koja spoljašnja okolnost koja ti ne može poslužiti za borbu koju si izabrao da vodiš. Izuzetak je jedino posao koji direktno pothranjuje greh.
Ne traži visoke položaje i velike počasti: što niži položaj zauzimaš, to si slobodniji. Budi zadovoljan stambenim uslovima u kojima živiš. Zauzdavaj svoju spremnost da ističeš svoje znanje i iskustvo. Zadržavaj za sebe opaske kao što su: „to nije tako, već ovako.“ Ne suprotstavljaj se nikome i ne ulazi u rasprave: dozvoli da drugi uvek bude u pravu. Nikada ne uzdiži svoju volju iznad volje svoga bližnjeg. Ovo će te naučiti teškoj vrlini poslušnosti, a sa njome, i smernosti. A smernost je najvažnija od svega.
Primaj tuđe opaske bez roptanja: budi blagodaran kada te nipodaštavaju ili ne primećuju. Ali nemoj sam stvarati situacije u kojima ćeš se uniziti, one same niču u izobilju u toku dana i imaćeš ih koliko ti je dovoljno. Kada vidimo čoveka koji se stalno klanja i privlači pažnju svojom poniznošću, možda i pomišljamo u sebi: kakvo smirenje! No, istinski smernog čoveka niko ne primećuje, za njega svet ne zna (1 Jov.3:1), jer je za svet on jedna obična „nula.“
Kada Petar i Andrej, Jovan i Jakov ostaviše svoje mreže i krenuše za Njim (Mat. 4:20), šta su rekli njihovi satrudnici, koji ostadoše na obali? Za njih, ovo četvoro braće su nestali, otišli. Ne oklevaj, ne boj se da i ti, kao oni, nestaneš od roda ovoga preljubotvorng i grešnog; jer čemu se, zapravo nadaš: da ćeš zadobiti sav svet, ili dušu svoju (Mk 8:34-38)? Teško vama kad stanu svi ljudi dobro govoriti o vama (Lk. 6:26).
 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *