ПУТ ПОДВИЖНИКА

 

ПУТ ПОДВИЖНИКА
 

ГЛАВА ДВАДЕСЕТДРУГА
О коришћењу материјалних ствари
 
Људи су сачињени од душе и од тела, и у нашем делању ово двоје се не могу раздвојити. Нека ти дакле, и тело служи: Христос је знао наше слабости и нас ради користио је речи, покрете, па чак и Своју пљувачку, као и земљу. Нас ради допустио је да Његова снага излази из скута Његове халјине (Мат. 9:20; 14:36), из убруса или појаса апостола Павла (Д.ап. 19:12) и из сени апостола Петра (Д.ап. 5:15).
Тако и ти, ослњај се на све што је од земље као на штап сећања на тескобни ход по узаном путу. Нека те белина снега, плаветнило неба, око инсекта које се светлуца као драгуљ, врелина пламена, сва твар коју чулима упијаш, нека те све то подсећа на Творца; но најпре користи све што ти Света Црква нуди као помоћ у извршавању заповести: да дајеш уде своје да служе правди за освећење (Римљ. 6:19): пре свега, Свето Причешће и друге тајне, као и Свето Писмо. Црква ти даје и свете иконе Мајке Божје, анђеле и светитеље, молитве пред њима, свеће, тамјан, освећену воду, сјај одежди и појање. Прими све ово и користи са благодарношћу за своје узрастање у вери, за умножавање врлина и духовно благостање на твом путу.
Изливај слободно своју љубав према Сведобром Богу љубави, целивај Крст и иконе, украшавај их цвећем. Када би се зло уништавало ћутањем, тада би и добро имало места да дише. Када се оно што се с љубављу даје, с љубављу и прима, домет љубави расте и шири се, а то је циљ твог подвига. Што већа река, веће је и ушће.
Као ослонац у борби, користи и своје тело. Ослаби га, нека не буде зависно од земаљских прохтева. Нека и оно има удела у твоме труду. Ти желиш да се научиш кротости, нека и тело твоје буде кротко и смирено, нека се клања до землје. Падај на колена, лицем ка земљи, колико год пута можеш у самоћи, али после тога одмах устани, јер након пада следи враћање Христу.
Знак Крста увек чини с пажњом, јер и то је молитва без речи. У једном кратком тренутку, без празних речи, Крсно знамење јасно изражава твоју вољу да имаш удела у Христовом животу, да разапињеш своју плот и да са вољом, без роптања, примаш све што ти је од Свете Тројице послато. Осим тога, знак Крста је моћно оружје против злих духова. Користи то оружје често и са расуђивањем.
Кућа се никада не гради док се прво не сазидају потпорни стубови. Само јак човек нема потребу за ослонцем са стране. Но, да ли си ти јак? Ниси ли ти најслабији међу слабима? Ниси ли још увек дете?
 

   

Comments are closed.