ПУТ ПОДВИЖНИКА

 

ПУТ ПОДВИЖНИКА
 

ГЛАВА ПЕТНАЕСТА
О молитви
 
Из свега овога следи да је молитва твоје прво и неупоредиво најважније средство борбе. Научи се молитви и победићеш сва поглаварства зла која те икада могу напасти.
Молитва је једно, а вера друго крило којима летимо према небесима. Са једним само крилом не може се летети: молитва без вере беспредметна је, исто као и вера без молитве. Ако ти је вера слаба, корисно ти је да вапијеш: Господе, дометни ми вере! Таква молитва ретко остаје неуслишена. Семе горушичино, учи нас Господ, узраста у велико дрво.
Човек који жели сунце и свеж ваздух отвара прозор. Сами себе бисмо лагали када бисмо седели иза навучених завеса и застора и говорили: нема светлости, нема ни дашка ваздуха! Нека ти овај пример јасно покаже какво је делање молитве. Божја сила, или благодат, увек је и на сваком месту доступна свакоме, али нико неће добити благодат, а да је пре тога не пожели и да се према тој жељи не понаша.
Молитва је делање,рад; молити се значи бити делотворан. Свака делотворност захтева вежбање. Страни језик се учи кроз говор, молитва се учи молитвом.
Без молитве се не можеш надати да ћеш наћи оно што тражиш. Молитва је почетак и основ Боготражења. Прва искра светлости пали се молитвом; молитва ти открива први наговештај онога што тражиш и буди и одржава у теби жељу да у том тражењу устрајеш.
По речима св. Јована Лествичника, молитва је темељ на коме почива свет, а један други светитељ је рекао да је васељена слична посуди на којој стоји Црква Христова, а Цркву држи молитва. Молитва је општење и налажење човека са Богом. Она је мост којим телесни човек, са свим искушењима, иде ка духовноме човеку, који има слободу. Она је зид одбране против туге, оружје којим се побеђује сумња, она уништава сваку невољу и зауздава гнев. Молитва је храна души и светлост уму, у садашњем тренутку она носи радост будућега века. Онај који се истински моли не ишчекује Страшни Суд, већ сама молитва за њега представља, сада и у овоме тренутку, пресуду, суд и престо Судијин.
Молитва и стражење су једно исто, јер се на вратима срца стоји са молитвом. Будно око сместа примећује и најманји покрет у видном пољу – исто је и са срцем које је утврђено у молитви.
Ово можеш видети и на примеру паука. Паук седи на средини своје мреже и чим осети и најтананији њен дрхтај који је изазвала сићушна мува, он се устремљује на њу и убија је. Тако и молитва: она стражи у дубини твога срца и чим осети мали трептај, зна да је непријатељ ту и уништава га.
Напустити молитву исто је што и напустити стражу. Капија је тада отворене за све непријатељске хорде које пустоше и пљачкају све благо које смо сакупили. Пљачкашу није потребно много времена за овакво пустошење: гнев, на пример, може у једном једином тренутку да однесе сав твој труд.
 

   

Comments are closed.