ПУТ ПОДВИЖНИКА

 

ПУТ ПОДВИЖНИКА
 

ГЛАВА ДВАДЕСЕТПРВА
О избегавању свега неумереног
 
Добро је позната ствар да човек који сувише ревносно вежба свирање клавира добија грч у прстима, као и неко ко сувише дуго држи перо у руци. Обесхрабрен и потиштен, клавириста или писац, који су до сада били пуни наде, морају да прекину свој труд, а нерад изазива многе лоше утицаје.
Из овог примера можеш извући поуку. Пост, послушање, уздржавање, бдење и молитва сви заједно чине саставне делове вежбања и само вежбања. А свако вежбање треба предузимати искрено, смирено узимајући у обзир сопствене снаге (Лк. 14:28-32), без претеривања у било ком тренутку. Будите, дакле, цјеломудрени и трезвени у молитвама, поручује нам свети апостол Петар, а кроз њега и сам Господ (1Пт.4:7).
Пијанство није увек проузроковано алкохолом или неким другим опојним средствима. Исто је толико опасно пијанство које долази од превеликог самопоуздања и неразумне ревности. Разузданим полетом израженим кроз све што је неумерено и раскошно, оно сеје своје семе на тло навике. Изданак који израста из њега је нездрав; он доноси плодове као што су замор, нетрпељивост, самооправдавање. Пази: од највеће је важности да не скрећемо ни надесно, ни налијево (5 Мој.5:32), да се ни најмање не ослањамо на сопствене снаге.
Ако у себи не нађемо богате плодове љубави, мира, радости, умерености, смирености, простоте, усправности, вере и трпљења, сав наш труд је узалудан, вели Св. Макарије Египатски. Овај труд се приноси ради жетве, али та жетва припада Господу.
Стражи, дакле, над собом и расуђуј. Приметиш ли да постајеш нетрпељив и раздражљив, мало олакшај свој терет. Роди ли се у теби жеља да са презиром гледаш на друге, да их укореваш, поучаваш или дајеш примедбе, на погрешном си путу: онај који се одриче себе, нема шта да приговара другоме. Ако помислиш да те људи или околности “ометају” у подвизавању, знај да свој подвижнички пут ниси схватио како ваља: све што на први поглед изгледа као узнемиравајућа околност, дато ти је, заправо, као прилика да се вежбаш у дуготрпељивости и послушности. Смиреног, кротког човека нико и ништа не може узнемирити, он може само да узнемирава савести других. Зато, буди неприметан, скривај се. Иди у клијет своју и затвори врата своја (Мат.6:6), чак и када се, из нужде, нађеш у великом и бучном друштву људи. Ако ти ово понекад буде тешко да издржиш, изиђи, отиди било куда где можеш да будеш сам и завапи за помоћ Господу из све душе своје. Он ће те чути.
Свети Амвросије саветује: увек мисли о себи као о неком точку. Што лаганије точак додирује земљу, то се лакше напред котрља. Не размишљај, не говори, не брини о земаљским стварима више него што ти је потребно. Али имај на уму и то да точак који сасвим лебди у ваздуху не може да се котрља.
 

   

Comments are closed.