МЛАДОСТ И СТРАСТИ

 

Младост и страсти
 

 
Замке психијатрије
 
Млади људи, неупућени у тајне љубави, а са свих страна изложени пропагирању греха и зла, често се за савет обраћају психолозима и психијатрима, верујући да ће им они помоћи. Треба, међутим, знати да је модерна психологија (= наука о души) знање које – боголику људску душу не признаје. Назовилекари психе су каткад опасни људи, углавном и сами преварени погрешним учењима о човековом душевном животу, а нарочито заражени фројдизмом, који проповеда човека као”сексуалну животињу”. Куда све то води, показаћемо на примеру књиге “Иза затворених врата” Владислава Јовановића и Марије Јовановић[1] који су, на основу свог лекарсхог искуства, описали сексуалне проблеме мпадих.
Ево неколико цитата.
По њима, треба превазићи “прихваћена схватања грађанског морала који од жене захтева уздржавање пре брака чије анатомско обележје представља девичњак (химен)…”
Рукоблудије код пубертетлије помаже да он “сазрева, постаје осећајно и друштвено зрелији, док се полни нагон усмерава на особе супротног пола”.
Сваки коментар о овом бунцању је сувишан.
Јасно је да је утицај оваквих “лекара” на савременике велики. Чак и родитељи, обезбожени и расцрквењени, својој деци омогућују тзв. “сексуалне слободе”; развраћају их, мислећи да им добро чине. Потписник ових редова имао је прилике да разговара са једном београдском мајком која не зна шта да ради са својом 18-годишњом кћерком.
“Пуштала сам је да са друштвом иде у провод од 13. године. Остајала је докле хоће, имала пуно момака… Сад – ништа… Све јој се згадило – и изласци, и момци. Седи код куће и ћути. Шта да радим?” Ни ја нисам знао шта да се ради, мада сам стање девојчине душе могао да наслутим. Душа јој је уморна од блуда – лутања, од страсти за које је мислила да су љубав. У својој 18. години ова девојка је, изгубивши чистоту, прерано окусивши тајну, постала старица. Како ће она сутра да буде супруга и мати?
Млади траже љубав… Гладни су је и жедни. Не знајући за Бога Љубави, за Свету Тајну Брака и миомирис чедности, они се упуштају у авантуре промискуитета.. А Господ, дуготрпељиви и кротки, чека да из пустоши својих лавирината похитају у наручје Њему, Распетој и Неуништивој Љубави.
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Књига је једна од многих сличних, па смо је изабрали методом “случајног избора”.

Comments are closed.