МЛАДОСТ И СТРАСТИ

 

Младост и страсти
 

 
Рукоблудије и порнографија
 
Не треба заборавити да они који се предају овој опакој страсти углавном читају порнографску (блудописну) литературу и гледају порно-филмове.[1] Загађење душе које тако настаје кобно је.
3ато није нимало случајно што су Свети Оци Пето – Шестог Васељенског Сабора стотим каноном забранили блудописна изображења: “Очи твоје да гледају право, и поврх свега што се чува, чувај срце своје, саветује Премудрост; јер телесна чувства лако преносе своје утицаје у душу. Зато забрањујемо да се немају ни на који начин убудуће цртати слике, било на даскама или на нечему другом, које заносе очи и ум развраћају, и које узбуђују ватру нечисте похоте. А који се усуди тако учинити, да буде одлучен”.
Одлучен, дакле од Светог Причешћа; а ако се не покаје одлучен и од живота вечног. Рукоблудије је увод у теже грехе телесног и душевног осквернења, а последице таквих грехова су страшне, како се каже у Књизи пророка Јеремије(5, 8-9): “Јутром су кад устају као товни коњи, сваки рже за женом ближњеге својега. Зато ли нећу походити, говори Господ, и душа Моја неће ли Се осветити таквоме народу?
 


 
НАПОМЕНА:

  1. У наша изопачена времена веки “мудраци” праве разлику између “еротике” (која је, тобож уметност) и “порнографије” (која служи у чисто “комерцијалне” сврхе). Нема никакве разлике између ове две врсте навођења на похотне помисли, жеље и дела: и једно и друго је Богу противно и по човека штетно, па макар каква се “уметничка” оправдавања страсти и нечистота могла наћи.

Comments are closed.