МЛАДОСТ И СТРАСТИ

 

Младост и страсти
 

 
Скромност и смерност у изгледу
 
Хришћени и хршпћанке су дужни да буду скромни и смерни у понашању, одевању и изгледу, да се украшавају изнутра, врлинама и благодаћу Духа Светога, а не споља, разноразним “модним” дрангулијама и козметичким средствима.
Ево шта о шминкању и кинђурењу вели Свети Јован Златоусти у једној од својих беседа новокрштенима: “Како је сада моја реч упућена углавном женама, хоћу још нешто да их посаветујем да би се, поред осталог, одрекле штетне навике да украшавају лице, као да су недовољно (леполикости, нап. прир.) примиле при рођењу, те зато хоће да додају себи, наносећи самим тим увреду Творцу. Јер, зашто ти то чиниш, жено? Зар помоћу мазања и украшавања можеш нешто да додаш природној лепоти или да измениш природну ружноћу? Ономе што је природно тиме не додајеш ништа и лепоту душе губиш, јер су такви узалудни послови (шминкање, нап. прир.) одраз унутрашње празнине. Осим тога, тиме више себи сабираш будући огањ (пакла, нап. прир.), ти, која вараш погледе младића и узбуђујеш очи раскалашних чннићи их у потпуности прељубницима и навлачећи њихов пад на своју главу”.
А поготову женска особа не треба да долази нашминкана у храм Божији, јер Господу таква “лепота” није потребна. Свети Златоуст додаје: “Он тражи унутрашњу лепоту, чињење добрих дела, састрадање, скромност, покајање, озбиљну веру. Ти, пак, све то занемаривши, стараш се да и у цркви многе лакомислене збуниш. А колико је то достојно удара грома?” Према Светом Јовану, дакле, шминка је штетна јер:
1. Жена њоме показује да је незадовољна изгледом датим јој од Господа и настоји да нуде већи “уметник” од највећег Уметника, Творца неба и земље, тобож “исправљајући” недосгатке свог лика;
2. Нашминкана жена код мушкарца изазива непристојне помисли, а нарочито ако таква долази у храм. По речи Господњој, то је саблазнивање ближњих, а “тешко ономе ко саблазни једног од ових малих што верују у Мене”… Шминкање своје порекло води из најстаријег паганског до ба, и увек је било повезано са сексуалним привлачењем супротног пола… Сувишно је рећи да то није хришћански обичај.
Све ово важи и за одевање: хеланке, мини – сукње, бестидни деколтеи – средства су развраћања мушких очију и срца. Ко год се причешћује Телом и Крвљу Христа, Јагњета Божијег, никад не би смео да служи као повод за демонске сплетке, ма била реч о жени или о мушкарцу.

Comments are closed.