УМНО ДЕЛАЊЕ, О МОЛИТВИ ИСУСОВОЈ

 

УМНО ДЕЛАЊЕ. О МОЛИТВИ ИСУСОВОЈ.
 

 
О МОЛИТВИ КОЈА ЗАГРЕВА ЧОВЕКА И СЈЕДИЊУЈЕ ГА СА БОГОМ У ЉУБАВИ
 
Пре свега треба знати да хришћанин (нарочито духовно лице по својој дужности) треба на сваки начин и увек да се стара о томе да се сједини са Богом Саздатељем, Оним Који воли, Доброчинитељем и највишим добром својим, Који га је створио и због Којег је створен, јер душа, коју је Бог створио мора имати за центар, то јест коначни циљ, ништа друго осим Самог Бога, од Којег је и живот и природу своју добила и ради Којег треба вечно да живи. Јер све што је видљиво на земљи, што је пријатно и пожељно: богатство, слава, жена, деца, једном речју, све лепо, слатко и пријатно из света овог, није својствено души, већ само телу, и пошто је пролазно, оно ће брзо проћи, као сенка, а душа, као вечна по природи, може вечно да нађе мир само у вечном Богу као свом највишем добру, лепшем од свих лепота, сладости и омиљених ствари, најслађем и најпријатнијем, и природном свом месту из којег је потекла и где треба поново да се врати: јер као што се тело, које потиче од земље, у земљу враћа, тако се и душа, потекавши од Бога, Богу враћа и код Њега пребива. Због тога ју је Бог и створио, како би вечно боравила у Богу. Зато у овом пролазном животу треба приљежно тражити сједињење са Богом, како би се човек удостојио да са Њим и у Њему буде вечно и у будућем животу.
Нико са Њим не може да се сједини другачије осим највећом срдачном љубављу. Јер је јеванђељска грешница од Њега добила велику милост која опрашта грехове и чврсто јединство с Њим “јако возљуби много” (Лк. 7, 47). Он воли оне који Њега воле, прилепљује се уз оне који се уз Њега прилепљују, даје Себе онима који Га траже и богато ће дати сладост онима који желе да се насладе Његовом љубављу.
Да би човек у свом срцу могао да подстакне такву божанствену љубав, да би се сјединио са Њим у нераскидивом савезу љубави, неопходно је да се често моли, усмеравајући свој ум према Богу. Јер као што дрва која се често бацају у ватру подстичу пламен, тако и молитва која се твори често и са удубљивањем ума у Богу подстиче божанствену љубав у срцу, која ће када се разгори загрејати читавог унутрашњег човека, која ће га просветити и научити, која ће му показати све непознато и тајно своје премудрости и учиниће да буде попут пламено-огњеног серафима, који увек стоји пред Богом својим духом, који гледа на Њега умом и црпи из тога духовну сладост.

Comments are closed.