NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PUT PODVIŽNIKA

PUT PODVIŽNIKA

 

PUT PODVIŽNIKA
 

GLAVA DEVETNAESTA
O telesnim i umnim radnjama koje prate molitvu
 
Važno je, kada se moliš na opisani način, da ne daješ slobodu sopstvenom telu. Molitva u kojoj se telo ne muči, a srce ne plače, nalik je neuobličenom plodu, veli Sv. Isak Sirin; takva molitva nema dušu. Ona u sebi nosi seme samodovoljnosti i gordosti, koja prelešćuje srce da poveruje kako se ono nalazi, ne samo među pozvanima, već i među ono malo izabranih (Mat. 22:14).
Čuvaj se takve molitve, ona je koren mnogih grehova. Jer ako ti je srce vezano za svet, i blago tvoje ostaće tek samo svetsko blago, čak i ako ti budeš ubeđen da si svojim telesnim rukama zagrlio samo nebo. Tvoja radost u tom slučaju postaje nečista, izražena neuzdržanjem i nagonom da mnogo pričaš i poučavaš druge, da privodiš ljude veri bez blagoslova Crkve. Tumačiš Jevanđelje sledeći svoj plotski razum, ne podnosiš da te bilo ko u tome ispravlja, upadaš u vatrene prepirke u kojima braniš svoj stav, a sve zbog toga što si propustio da krotiš svoje telo i time smiruješ srce.
Istinska radost je tiha i neprekidna, pa nam i Apostol poručuje: radujte se svagda (1 Sol. 5:16). Ona ishodi iz srca koje plače zbog okretanja svog i celog sveta od istinite Svetlosti; istinska radost postoji jedino u bolu srca. Rečeno je: blaženi koji plaču (Mat. 5:4) i blaženi koji plačete sada, svim svojim telesnim bićem, jer ćete se nasmijati duhovnim (Lk. 6:21). Istinska radost je radost utehe, radost koja se iznedruje iz poznanja sopstvene slabosti i milosti Božje, radost kojoj nije potreban smeh zuba da bi se iskazala.
I o ovome razmišljaj: i čovek koji je vezan za stvari zemaljske se raduje, ali se isto tako i žalosti i uznemirava oko njih: um takvog čoveka je podložan stalnim neprekidnim promenama. A radost Gospodara tvoga (Mat. 25:21) je doveka, jer je Bog nepromenljiv.
Stoga, kada postom i podvižničkim životom obuzdavaš plot svoju, u isto vreme obuzdavaj i svoj jezik. Pričljivost (mnogoglagoljivost) je veliki neprijatelj molitve. Bujica reči stoji na putu rečima molitve. Zbog toga ćemo za svaku praznu riječ koju budemo izrekli dati odgovor u dan Suda. (Mat. 12:36). Kada želimo da nam je soba čista, u nju ne unosimo prašinu sa ulice; stoga i ti srce svoje drži u čistoti od ogovaranja i svakog praznoslovljenja o događajima dana koji je minuo.
Jezik je vatra, a pomisli samo kako malena vatra velike stvari zapali (Jakovlj. 3:5-6). Ako plamenu oduzmemo kiseonik, ugasiće se; ako svojim strastima ne daš da dišu, one će se postepeno ugušiti. Ako se u tebi razgori gnev, ćuti i neka se to na tvojoj spoljašnjosti ne primeti. Ispovest tvoju može čuti samo Gospod. Tako, već na samom početku, gasiš upaljenu baklju. Ako te sablažnjavaju gresi drugih, pokri ih, kao Sim i Jafet nagotu svoga oca, haljinom ćutanja (1 Moj.9:23), time ćeš umrtviti svoju želju da sudiš pre nego što se razbukti gnev u tebi. Kao što čaša drži vodu, tako se i ćutanje može ispuniti molitvenom pažnjom.
No, nije jezik jedino što mora obuzdavati čovek koji se vežba u straženju. Takav mora čuvati sebe (Gal. 6:1) u svakoj stvari, i njegova se pažnja mora protezati sve do najvećih dubina njegovog bića. Duboko u tebi nalaze se nebrojeni magacini u kojima se komešaju sećanja, misli i maštanja koja moraš obuzdati. Nemoj uzburkivati sećanja, da ti blato u kojima ona leže ne bi prekrilo molitvu; nemoj se valjati u prljavštini svojih starih grehova. Ne budi kao pseto koje se vraća na svoju bljuvotinu (Prič. 25:11). Ne dopuštaj umu svome da se zadržava na ličnim stvarima koje bi u tebi mogle da izazovu nečistu želju ili da ti probude maštu. Đavolov omiljeni teren za borbu je upravo mašta, jer kroz maštu nas on uvlači u razgovor i opštenje sa njim, ubeđuje nas na pristanak i pokreće na delanje. U tom svetu misli on seje svaku sumnju i brigu, pokušava da te zarobi logičkim postupkom misli i dokazima, neplodonosnim pitanjima i odgovorima koje sam sebi daješ. Sve to odbijaj rečima Psalmopojca: idite od mene, bezakonici! (Ps. 119:115).
 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *